In Memoriam Albert Uderzo

Op 24 maart 2020 is de Franse tekenaar en medebedenker van de iconische strip Asterix en Obelix overleden op 92-jarige leeftijd.

Geboren Albert Aleandro Uderzo op 25 april in 1927, Albert bleek op jonge leeftijd al een affiniteit te hebben met kunst. Geïnspireerd door zijn oudere broer Bruno heeft Albert zich toegelegd op het tekenen en illustreren, hoewel hij, naar verluid, kleurenblind zou zijn geweest.

In 1951 heeft Uderzo René Goscinny ontmoet en in 1952 zijn zij bij het Belgische World Press gaan werken. Het eerste werk van dit duo, Oumpah-pah werd opgenomen in het magazine Tintin in 1958. In 1959 werden Goscinny en Uderzo respectievelijk editor en artistic director van het magazine Pilote, een nieuwe onderneming voor wat oudere kinderen. In de eerste editie van Pilote verscheen Asterix, wat gelijk een hit werd.

In 1961 werd het eerste album Astérix le Gaulois (Asterix de Gallier) voor het eerst uitgegeven in album vorm. Na 1967 was Asterix inmiddels zo populair geworden dat Uderzo en Goscinny hun tijd volledig hebben besteed aan deze serie. Ook na de dood van Goscinny in 1977 bleef Uderzo hier aan werken. De credits gaven nog steeds beide namen aan. Albert Uderzo heeft echter in 2011 het stokje overgegeven aan Jean-Yves Ferri en Didier Conrad.

Albert Aleandro Uderzo is in zijn slaap overleden aan een hartaanval.