In Memoriam: Aart Staartjes

Op 12 januari 2020 is de Nederlandse acteur en programmamaker Aart Staartjes overleden aan verwondingen die hij op 10 januari heeft opgelopen na een verkeersongeluk. De brommobiel waar Staartjes in reed is heeft een aanrijding gehad met een personenauto in Leeuwarden.

Geboren in 1938, Aart Staartjes is pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 8-jarige leeftijd, naar school gegaan. Nadat Staartjes de MULO (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs) is Staartjes naar de kweekschool voor onderwijzers gegaan, alvorens hij is overgestapt naar de toneelschool in Amsterdam. Tijdens zijn toneelopleiding was Aart Staartjes onderdeel van een pantomime-groep Pantalone en na  zijn eindexamen heeft Aart Staartjes bij diverse toneelgezelschappen gespeeld, waaronder het Nieuw Rotterdams Toneel.

Kinderprogramma’s en Sesamstraat

Hoewel Aart Staartjes zijn carrière begonnen is met bijbelvertellingen in het programma Woord voor Woord, is Staartjes beter bekend om zijn werk bij verschillende kinderprogramma’s, zoals De Stratenmaker Op Zee Show, De Film van Ome Willem, J.J. Bom voorheen de Kindervriend en Sesamstraat. Vanaf 1984 was Aart Staartjes te zien in Sesamstraat en werd hij bij de kinderen vanaf dat moment beter bekend als Meneer Aart. Aart Staartjes werd in eerste instantie aan het kinderprogramma toegevoegd om een cynische toon toe te voegen aan het anders zoetsappige en idyllische Sesamstraat. Na het overlijden van Lex Goudsmit in 1999 heeft Staartjes de rol van “opa van Sesamstraat” een beetje overgenomen.

Meneer Aart is tot 2010 bij Sesamstraat gebeleven.

Intocht van Sinterklaas

Naast de verschillende kinderprogramma’s was Aart Staartjes vanaf 1983 presentator van de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Aart Staartjes heeft deze rol tot 2001 op zich genomen. Zijn presentatie heeft er onder andere voor gezorgd dat er een Aart Staartjes Fanclub werd opgericht. Op ludieke wijze werd Aart Staartjes dan getrakteerd op spandoeken en gebak.

Nu heeft Aart Staartjes niet alleen maar aan kinderprogramma’s gewerkt tijdens zijn lange carrière; hij heeft tevens verschillende rollen gehad in verschillende andere series en films. Staartjes heeft onder andere rollen gehad in de politieserie Russen, Moordspel en Mevrouw de Minister.

Verschillende generaties zijn opgegroeid met de programma’s van Aart Staartjes.

Aart Staartje is op 81-jarige leeftijd overleden en laat zijn vrouw en drie kinderen achter.