Imagine Film Festival themaprogramma Building Dreams and Nightmares

In het grote themaprogramma van Imagine 2016 wordt onder de titel Building Dreams and Nightmares gekeken naar de manier waarop makers van fantastische films architectuur en vormgeving gebruiken om hun eigen wereld te creëren. Het is een uitgebreid programma met films, lezingen en masterclasses, een symposium, een filmconcert en tentoonstellingen.

imagine_2016_cinesonic . awanto3 museumn8 eye 2014 - c bass beek

Themaprogramma
Met het themaprogramma Building Dreams and Nightmares besteedt Imagine dit jaar aandacht aan de prominente rol die architectuur en vormgeving in fantastische films spelen. In veel gevallen wordt daarin een eigen wereld van de grond af aan ontworpen en gebouwd. Van Metropolis tot The Shining en van Inception tot The Grand Budapest Hotel, steeds vervullen architectuur en vormgeving een sleutelrol bij het creëren van een nieuwe of andere werkelijkheid.

Daarnaast hebben filmmakers, net als architecten, toekomstvisies over onze steden en leefomgevingen van morgen. Zij zijn daarin vaak pessimistischer dan stedenbouwers, die werken aan een ideale stad. Vervuiling, overbevolking, schaarste van water en voedsel, het oprukken van smart technology en de groeiende kloof tussen arm en rijk, het zijn prominente onderwerpen uit de dystopische fictie die nu op de agenda van stedenbouwers staan.

Masterclasses
Imagine biedt dit jaar twee masterclasses van twee zeer verschillende makers. Zo is de Amerikaanse production designer Anshuman Prasad te gast. Hij genoot een opleiding als architect en werkte aan films als 300: Rise of an EmpireCaptain America: The Winter Soldier en Batman v Superman: Dawn of Justice. In een masterclass gaat hij in op zijn gebruik van architectonische achtergrond in zijn werk. Ook verwelkomen we regisseur Alex van Warmerdam. Al sinds zijn debuutfilm Abel (1986)  laat hij zijn sets speciaal bouwen. Tijdens een masterclass gaat hij aan de hand van materiaal uit zijn omvangrijke oeuvre in op zijn werkwijze.

Symposium
In het symposium De Toekomst van de Stad –  georganiseerd in samenwerking met het Architecture Film Festival Rotterdam –  gaan filmmakers, architecten en kunstenaars in discussie over toekomstscenario’s voor de (mega)steden van morgen. Begin maart wordt de volledige lijst met deelnemers bekend gemaakt, maar voor nu kunnen we al zeggen dat de Nederlandse architect Winy Maas en de Britse kunstenaar Liam Young in ieder geval zullen deelnemen.

imagine_2016_Project-M_bijgesnedenFilmconcert
In de expressionistische horror klassieker Das Cabinet des Dr. Caligari speelt architectuur een allesbepalende rol, met zijn verwrongen gebouwen, schuine wanden en aflopende vloeren. In 2014 werd de film digitaal gerestaureerd door de Murnau Stiftung. Tijdens Imagine wordt deze gerestaureerde versie voor het eerst in Nederland vertoond.  De Haagse band Monomyth voorziet de film van een nieuwe score en speelt deze live tijdens de vertoning!  Dit filmconcert wordt georganiseerd in samenwerking met EYE en CineSonic en vindt plaats op maandag 18 april om 20 uur.

Cinema Egzotik
EYE’s maandelijkse double bill Cinema Egzotik krijgt voor de derde maal een speciale Imagine editie. Met de futuristische, door de Nederlandse Jan Roelfs vormgegeven science fiction film  Gattaca en John Carpenters zeer zelden vertoonde Escape from New York.

In het kort en tot nu toe bekend:

 • Masterclass met production designer Anshuman Prasad
 • Masterclass met filmregisseur Alex van Warmerdam
 • Symposium De Toekomst van de Stad met o.a. Winy Maas en Liam Young
 • Filmconcert Das Cabinet des Dr. Caligari, live begeleid door Monomyth
 • Cinema Egzotik: The Not So Distant Future Night

De films die verbonden zijn aan het themaprogramma:

 • Das Cabinet des Dr. Caligari (Robert Wiene, Duitsland: 1920)
 • Creative Control (Benjamin Dickinson, VS: 2015)
 • The Lure (Agnieszka Smoczynska, Polen: 2015)
 • Project – M (Eric Piccoli, Canada: 2014)
 • Escape from New York (John Carpenter, VS: 1981)
 • Gattaca (Andrew Niccol, VS: 1997)