Imagine Film Festival presenteert wetenschapsprogramma Nature Strikes Back!

Het Imagine Film Festival presenteert vanaf donderdag 16 april tot en met zaterdag 25 april diverse themaprogramma’s, waaronder het wetenschapsprogramma Nature Strikes Back! In dit programma komen onder andere gemuteerde bijen, enorme vloedgolven, oneindige droogte, allesvernietigende meteorieten en “Het einde van de Wereld”. Al sinds King Kong uit 1933 wordt de mens in de genrecinema gestraft voor de uitbuiting van de aarde. Hoe over-the-top sommige eco-horror en rampenfilms ook lijken; de realiteit begint de laatste tijd griezelig op de fantastische cinema te lijken. Met bijvoorbeeld een stijgende zeespiegel (Waterworld), eindeloze bosbranden (Only The Brave), Aziatische tijgermuggen in de polder en nu ook het Coronavirus COVID-19 lijkt het haast of de films ons willen hebben waarschuwen voor de (onvermijdelijke) gevolgen van onze exploitatie van de aarde.

Imagine kijkt tijdens Nature Strikes Back! naar de maatschappij van nu en naar de toekomst. Naast fantastische fictie presenteert het Imagine Film Festival tevens bijzondere documentaires als Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist en Wrinkles the Clown.

Nature Strikes Back!

Tijdens het programmadeel Nature Strikes Back! verkent Imagine de vele vormen die een ecosysteem wat terugslaat aan kan nemen. Dit wordt gedaan aan de hand van “klassiekers”, recente cinema, custom made games, een masterclass en een verdiepend panel.

Can Science Save The World?

Als onderdeel van het wetenschapsprogramma Nature Strikes Back! presenteert Imagine Can Science Save The World?, een verdiepend panel waarin de talloze manieren hoe Science Fiction en speculatieve fictie de gevolgen van de klimaatcrisis kunnen verbeelden. Van de Apocalypse tot een nieuwe wereldorde, van kleine filosofische verhalen tot oplossingsgerichte hope fiction. Futuristen, filmliefhebbers en Sci-Fi schrijvers buigen zich niet alleen over hoe de toekomst er uit zou kunnen zien, maar ook over hoe wij het willen dat het er uit gaat zien en hoe we rampspoed zouden kunnen afwenden. Het publiek wordt hier natuurlijk van harte bij uitgenodigd om deel te nemen aan dit panel. Voor dit panel werkt Imagine samen met New Scientist, SPUI25 en CHIFT.

Documentaires

Zoals velen wel gewend zijn zal er tijdens Imagine ook weer een aantal bijzondere documentaires vertoond worden. Leap of Faith focust zich op de horrorklassieker The Exorcist uit 1973. Wrinkles the Clown portretteert een horrorclown die ouders kunnen inhuren om ongehoorzame kinderen in het gareel te houden. De clown wordt echter door diezelfde kinderen omarmd en als inspiratiebron gebruikt. Phil Tippitt: Mad Dreams and Monsters schetst een portret van legendarische animator en special effects wizard Phil Tippitt. Van Jabba the Hut tot de monsterlijke insecten uit Starship Troopers; Tippitt heeft verschillende legendarische filmfiguren gecreëerd.

Kijk voor meer informatie en het gehele filmprogramma op imaginefilmfestival.nl