Imagine Film Festival maakt eregast Lindy Hemming (James Bond, The Dark Knight, Wonder Woman) en korte filmprogramma’s bekend

Kostuumontwerpster en Oscarwinnares Lindy Hemming (James Bond, The Dark Knight en Wonder Woman) is eregast tijdens Imagine Film Festival 2017. Hemming verzorgt een masterclass voor het publiek tijdens deze 33e editie van het festival. Daarin zal zij aan de hand van werktekeningen en ander materiaal vertellen over haar werk en de manier waarop haar ontwerpen het fantastische karakter van de films mede hebben gevormd. In de openbare ruimte van EYE wordt een selectie van haar ontwerpschetsen gedurende het hele festival tentoongesteld. De organisatie van Imagine completeert daarnaast het korte filmprogramma met de onderdelen Fashion Shorts, Fantastic Shorts en Nieuw Nederlands Peil.

Eregast Lindy Hemming
Binnen het themaprogramma Fantastic Fashion – over de rol van kostuums en stilering bij het creëren van de fantastische illusie – is Imagine Film Festival bijzonder trots om Lindy Hemming als eregast te verwelkomen. De uit Wales afkomstige kostuumontwerpster Lindy Hemming (1948) studeerde af aan de Royal Academy of Dramatic Art. Zij begon haar carrière als kostuumontwerpster bij Britse regisseurs als Mike Leigh en Stephen Frears. In 2000 ontving zij een Oscar voor Topsy-Turvy. Zij maakte de kostuums voor de James Bondfilms GoldenEye, Tomorrow Never Dies, Die Another Day en Casino Royale. Bovendien werkte ze aan The Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan. Ook de nieuweWonder Woman die in de zomer uitkomt (en waaraan Fantastic Fashion aandacht besteedt) heeft zij voorzien van geweldige kostuums. Behalve een masterclass voor de bezoekers van Imagine, geeft Hemming ook een masterclass in een besloten setting van studenten.

Korte filmprogramma’s bekend

Fashion Shorts
Een bijzondere plaats binnen Fantastic Fashion is er voor de Fashion Shorts. Korte modefilms zijn een genre op zich, die op een andere manier worden gefinancierd en gemaakt dan gebruikelijk is voor korte films. Private fondsen en sponsors zorgen voor grote budgetten, waarin regisseurs van naam in grote vrijheid werken. In samenwerking met het Fashion Film Festival van Berlijn presenteert Imagine een internationale selectie modefilms. Hier zijn o.a. te zien: A Rose Reborn (voor modehuis Ermenegildo Zegna) van Park Chan-wook en Odyssey (voor cognac-merk Hennessy) van Nicolas Winding Refn. Ook zien we acteur Christopher Walken terug in een reeks korte films, gemaakt voor kledingmerk Jack&Jones.

Fantastic Shorts
Naast de modefilms is er ook dit jaar weer een ruime internationale selectie van korte films, de Fantastic Shorts. Ruim veertig films uit vijftien landen zijn verdeeld over vier programma’s: All In The family, Everyday Stories, Secrets and Lies en The Body Shop.

Nieuw Nederlands Peil
Ook dit jaar is er tijdens Imagine veel aandacht voor de Nederlandse korte film. Er worden twee wereldpremières vertoond: The 5th Dimension (Valentien Berning, 16’) en Retina (Justin Heyl, 8’). Verder zijn de volgende shorts te zien tijdens Nieuw Nederlands Peil: De Dode Spreekt (Marcos Mereles, 3’), Interface (Anna Hoetjes, 6’), Mannequin (Maarten Groen, 2’), Sprokkelhout (Lucas Camps, 14’), Sweet Tooth (Nico van den Brink, 5’) en Vigor (Philip Besamusca, 15’).

Over Imagine Film Festival
Imagine vindt jaarlijks plaats in EYE te Amsterdam. Elf dagen lang staat de verbeelding centraal en dompelen festivalbezoekers, filmmakers en professionals zich onder in nieuwe of onbekende werelden. Imagine toont een bijzondere selectie van de beste fantastische films van het afgelopen jaar. Daarnaast is er ruimte voor klassiekers en onontdekte parels uit het verleden. Naast het filmprogramma zijn er workshops, inleidingen, nagesprekken, masterclasses, lezingen en tentoonstellingen. Voor makers en professionals organiseert Imagine het European Genre Forum, een trainingscyclus voor jonge Europese filmmakers. Daarnaast is er Imagine NL, een programma waarin het festival kennis én een podium biedt aan de Nederlandse (aankomende) filmmakers.