Imagine Film Festival 2019: Things to Come

Van 10 tot en met 20 april opent het Imagine Film Festival voor de 35ste keer haar deuren voor de liefhebbers van de fantastische film. Naast het fantastische hoofdprogramma is presenteert Imagine vier diverse themaprogramma’s. Eén van deze themaprogramma’s is Things to Come, waarin er gekeken wordt naar de toekomst. Wat zal er gebeuren wanneer de aarde onleefbaar wordt voor de mens? Vertrekken we dan met z’n allen naar Mars? En hoe ziet het leven er daar dan uit? In China is in 2018 de eerste genetisch gemanipuleerde baby geboren. Wat zullen deze ontwikkelingen gaan betekenen voor de mensheid? Zijn genetische aandoeningen en ziektes dan iets van het verleden, of zal dit het begin van genetisch gemanipuleerde supermensen inluiden? Wat als deze technologieën in de verkeerde handen vallen?

In het wetenschappelijke programma Things to Come wordt de wetenschap van vandaag naast toekomstvisies uit Science Fiction films gelegd en kun je deze mogelijkheden ervaren met Virtual Reality en Gaming.

In Things to Come wordt gekeken naar de onderwerpen die de afgelopen jaren de krantenkoppen hebben gehaald: het reizen naar Mars van pioniers Elon Musk en Jeff Bezos, en de genetische manipulatie die in China al merkwaardige vormen aanneemt. Met Mission to Mars wordt gekeken naar de diverse aspecten die aan bod komen als het gaat om de reizen naar Mars. In Knutselen met DNA staat genetische manipulatie met behulp van de CRISPR/Cas9 techniek centraal. Ook kun je ontdekken welke superkrachten van superhelden realistisch zijn bij de Wetenschap van Superhelden.


Knutselen met DNA

Het zelf creëren van nieuw leven en het manipuleren van bestaand leven loopt haast als een rode draad door de fantastische film. Van Frankenstein, The Fly, Planet of the Apes en De Lift; met de techniek van CRISPR/Cas9 is knip- en plakwerk in het menselijke DNA beter bereikbaar dan ooit te voren. Dit heeft natuurlijk gemengde reacties en gevoelens opgeroepen. Tijdens Imagine bespreekt biologe Nadine Bongaerts aan de hand van filmfragmenten wat de kansen én de gevaren van deze nieuwe techniek. Aansluitend aan deze lezing zal de film Upgrade vertoond worden. Upgrade speelt zich af in de nabije toekomst waar de, bij een overval verlamde, technophobe Grey Trace met behulp van een experimenteel stukje technologie wraak probeert te nemen.


Mission to Mars

Vermogend ondernemers Elon Musk (SpaceX, Tesla) en Jeff Bezos (Amazon) werken hard aan commerciële reizen naar Mars, waarbij het vooruitzicht een permanente vestiging op de rode planeet is. Hoe realistisch zijn deze plannen nu werkelijk? Dat is de vraag die tijdens Imagine besproken zal worden met ruimtevaartdeskundige en oprichter van Eye on Orbit Erik Laan. Ben je benieuwd naar hoe het voelt om de stap naar Mars te maken? Reis af naar de rode planeet door middel van een Vitrual Reality ervaring!
Na de lezing zullen er twee Science Fiction films vertoond worden: Aniara, over een ruimteschip wat een verwoeste aarde achterlaat en naar Mars vertrekt en Prospects, waarin een vader en dochter naar een door Aliens bewoonde maan vertrekken op zoek naar edelstenen.


Secrets of Superhero Science

Superhelden beschikken over verscheidene superkrachten waar zij de wereld mee beschermen. Welke van deze superkrachten zijn echter wetenschappelijk gemotiveerd en met de huidige technologie al mogelijk? Barry Fitzgerald, onderzoeker aan de TU Delft en auteur van Secrets of Superhero Science, vertelt over de genetische manipulatie van de X-Men, het geavanceerde zicht van Hawkeye en de wetenschap achter de spiderwebs van Spider-Man. Aansluitend zal er een superhelden film worden vertoond die je gezien moet hebben.

Imagine besteedt al geruime aandacht aan de relatie tussen wetenschap en de fantastische film. Het festival wijdde er in 2013 zelfs een groot themaprogramma aan. Niet zo vreemd, aangezien de makers van fantastische films net als wetenschappers op zoek gaan naar onbekende en toekomstige werelden. Daarbij speculeren zij tevens over de maatschappelijke en ethische gevolgen van technologische vooruitgang. Veel van deze ontwikkelingen zullen pas veel later wetenschappelijke werkelijkheid kunnen worden.