Imagine Film Festival 2018

Het Imagine Film Festival is al jaren lang het grootste en langstlopende film festival van Nederland. Wanneer we het over het Imagine Film Festival hebben, dan hebben we het natuurlijk niet over de mainstream films, maar meer over de genre films. Het Imagine Film Festival heeft zoals altijd een spraakmakend, eigenzinnig en fantasierijk programma vol met bijzondere films. Het thema van Imagine 2018 weerspiegelt de diverse vertelvormen die eigen zijn aan het genre “de fantastische film”. Van fantastische verhalen die terug gaan naar de eeuwenoude mythes tot aan futuristische fictie die zich afspeelt in een verre toekomst. Vanzelfsprekend hoort dan ook de technologie die daar bij kijken komt bij het programma. Zoals vertrouwd zal het festival weer plaats vinden in EYE Amsterdam van 11 april tot en met 21 april 2018.

Er is geen ander genre waarin zoveel wordt geëxperimenteerd met verschillende vertelvormen als fictie. Van alle genres ter wereld is fictie de oudste. Misschien niet gelijk in cinema, maar sprookjes, mythes en legendes worden al eeuwen lang verteld om publiek te vermaken of om kinderen te waarschuwen voor de vele gevaren in het leven. Bij dit genre hoort ook het zogeheten “world-building”, het creëren van een nieuwe wereld, compleet met zijn eigen geschiedenis, bewoners, taal en geografie. Imagine 2018 wijdt zijn thema aan deze vertelwijze en kijkt hiermee niet alleen naar het verleden, maar ook naar het nu en naar de toekomst van dit genre.

Nog voor de komst van de cinema was er de toverlantaarn die fantastische verhalen liet zien met behulp van licht en bewegende plaatjes. Tijdens het Imagine Film Festival komt deze oeroude kunstvorm weer tot leven door een samenwerking tussen Annet Duller en Wim Bos, verzamelaars die voorstellingen met de toverlantaarn presenteren, en Sahand Sahebvidandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab.

Aan de andere kant van het spectrum is de nog vrij jonge technologie VR, waar nog volop mee wordt geëxperimenteerd. Waar Imagine vorig jaar nog een beperkte showcase was op dit gebied, is er dit jaar een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van het afgelopen jaar.

Naast de oeroude bronnen en world-building zijn ook remakes en re-boots een belangrijk onderdeel van de fantastische filmtraditie. Hoewel remakes en re-boots vaak gezien worden als een gebrek aan inspiratie, kun je er ook naar kijken als een weerspiegeling van de tijdsgeest waarin de film zich afspeelt. Hoewel de basis misschien hetzelfde blijft, kan het verhaal wat in de remake of re-boot totaal anders zijn dan het origineel. Tijdens het festival zal Peet Gelderblom aan de hand van een aantal video-essays en veel fragmenten in op de politieke en maatschappelijke elementen uit vier verschillende verfilmingen van Jack Finney’s The Body Snatchers uit 1955

Kijk voor meer informatie over het Imagine Film Festival en voor het programma op de site: www.imaginefilmfestival.nl