Horror

Horror_beeld_PaulinaMatusiakEddyWenting_kleinerHORROR: Een oud huis wordt geteisterd door een tragische familiegeschiedenis. De jongste zus is weggekomen maar wat is er met de oudste zus gebeurd? Als ze terugkeert naar haar ouderlijk huis wordt ze geconfronteerd met een weggestopt verleden. De enige manier om te overleven is de gruwelijke waarheid onder ogen te zien.”

Weer eens iets dat ik nog niet zo vaak op TOTF gezien heb; een toneelstuk. Nu is dit natuurlijk wel een uitzonderlijk toneelstuk, alhoewel ik niet veel ervaring met toneelstukken heb. Ik ga zelf veel makkelijker naar de film, maar nu werd ik door een vriendin van mij gewezen op een toneelstuk dat ik niet voorbij kon laten gaan als film en horror liefhebber.
Het toneelstuk Horror is gemaakt door Jakop Ahlbom. Nu ben ik heel eerlijk en zal ik bekennen dat deze naam mij weinig zegt, maar na wat onderzoek ben ik erachter gekomen dat hij best bekent is in de theaterwereld. Vooral dan in de richting van het combineren van verschillende stijlen zoals, dans, mime, acrobatiek en goochelkunst. Het toneelstuk Horror is genomineerd voor de VSCD mimeprijs. Deze prijs heeft hij met een eerder stuk, Lebensraum gewonnen in 2012. Dit alles was mij onbekend voor ik naar deze theatervoorstelling ging, het enige dat ik wist is, dat er horror op het toneel zou zijn. Ik had hier alleen maar een trailer van gezien en was erg benieuwd.


Deze trailer had bij mij al hoge verwachtingen geschapen en was benieuwd hoe ze dit allemaal op het podium gingen verwezenlijken, want het zag er allemaal heel film-achtig uit. In het werkelijke stuk wisten ze dit heel goed over te brengen op het podium. Dit door gebruik van opgenomen beelden en deze tegelijk af te spelen met het toneelspel. Hiermee wisten ze goede horror scenes voor je neer te zetten. Om een voorbeeld te noemen: een man zet de televisie op het podium aan en ziet zichzelf daarin. Vervolgens ziet hij daar een geest verschijning op het beeld. Die zie je niet op het podium maar dat lost zichzelf daarna vanzelf op.

Verder is er ook het nodige bloedvergieten, want wat is horror zonder een half zwembad aan bloed. Er wordt tijdens het hele stuk ook geen woord gesproken. Daardoor wordt het acteerwerk nog belangrijker. Dat ik na afloop pas het werkelijke verhaal lees en dat het eigenlijk precies klopt met wat ik gezien had laat zien dat het erg goed is neer gezet. Ik vind het een goed neergezet stuk en ik kan het dan ook zeker aanraden. Wil je het zelf ook zien, in het najaar van 2015 komt er een tweede tour.