Grindhouse

grindhouseGrindhouse is de verzamelnaam voor Death Proof van Quentin Tarantino en Planet Terror van Robert Rodriguez inclusief een verzameling trailers van opkomende films in de Grindhouse cinema. De twee mannen hadden bedacht om een ode aan de grindhouse cinema te brengen die in de jaren 60 tot 80 van enorme populariteit genoot in de Verenigde Staten. Grindhouse staat bekend om zijn dubbelfeaturette met een aantal trailers van opkomende releases in deze bioscoop. De films die in deze grindhouse bioscopen gedraaid werden zijn over het algemeen b-films waarbij er een hoog tits en ass gehalte is met gecombineerd met uitzonderlijk veel geweld. Een aantal van de films die zijn bioscooppremière in de grindhouse bioscopen beleefden zijn: Last House on Dead End Street, Ilsa, She Wolf of the SS, I Spit On Your Grave e.a.

Quentin en Robert hebben beide een film gemaakt die in de trend ligt van de destijds uitgebracht grindhouse klassiekers met uiteraard een hoog tits en ass gehalte inclusief het vereiste geweld. Voor de opkomende releases in de grindhouse bioscoop hebben ze de hulp ingeroepen van vrienden in het regisseursvak die elk hun eigen exploitation trailer hebben gemaakt.

In Amerika hebben ze de films van de heren uitgebracht zoals de bedoeling was, twee films voor de prijs van één met de faketrailers erbij. Helaas was de opbrengst niet zoals gehoopt waardoor andere landen zoals bijvoorbeeld Nederland de films apart van elkaar moesten zien zonder de fake trailers. Zelfs op DVD is er helaas nog niet de gewenste Grindhouse uit zoals de fans hem graag willen zien en het is nog afwachten of deze gaat komen.

Planet Terror van Robert Rodriguez is de eerste film van Grindhouse. Het draait in deze film over een groep rebelse buitenbeentjes die een invasie van moordende zombies moeten proberen te overleven. Om meer over Planet Terror te lezen klik dan hier.

Death Proof van Quentin Tarantino is de tweede film van Grindhouse. Deze film draait om een stuntman die zijn auto gebruikt als moordwapen op vrouwen terwijl hij diens stunts uitvoert. Om meer over Death Proof te lezen klik dan hier.

Grindhouse begint echter met een fake trailer van Robert Rodriguez. De trailer is genaamd Machette. Het is een verhaal wat hij in 1993 voor de genreacteur Danny Trejo heeft geschreven die hij echter (nog) niet heeft kunnen realiseren. Machette gaat over een Mexicaanse huurmoordenaar, gespeeld door Danny Trejo die overmeesterd wordt en op zoek is naar wraak.

Tussen de twee hoofdfilms zitten de volgende trailers:

Werewolf Women Of The SS:
Deze trailer is van de hand van Rob Zombie. Deze trailer is duidelijk een ode aan de jaren 80 sexploitation films waarbij de trailer van begin tot eind Ilsa schreeuwt. In deze trailer mogen we genieten van Nicolas Cage als Fu Manchu die toevallig op de set van Zombie langskwam. Verder heeft Sheri Moon en Sibyll Danning een rol in deze trailer. Rob Zombie heeft ook geprobeerd om Dyanne Thorne (Ilsa) mee te laten spelen maar dat is hem niet gelukt. Het verteld het verhaal van de creatie van een nieuw oorlogswapen in de vorm van Werewolf Women.

Don`t:
Dit is een trailer van Edgar Wright. Edgar heeft duidelijk een ode willen maken aan de Hammer Horror films uit de jaren 70. Om de stijl van deze films zo goed mogelijk te benaderen heeft Wright gebruik gemaakt van vintage lenzen. Don’t verteld over een vervloekt huis dat door een groep mensen bezocht wordt. Er wacht ze echter meer dan ze verwacht hadden. De trailer geeft de kijker geen enkele dialoog van de acteurs, dit om de sfeer zo goed mogelijk neer te zetten.

Thanksgiving:
Thanksgiving is een trailer van Eli Roth. De trailer is overduidelijk een ode aan het slashergenre. Eli Roth heeft over Thanksgiving gezegd dat hij het verhaal als kind zijnde al verzonnen heeft omwille van zijn liefhebberij voor de slasher films. Dit in combinatie met het feit dat deze vaak rond thanksgiving uitgezonden werden is het idee Thanksgiving geworden. We zien hier hoe een cheerleader zich schaamteloos uitkleed en hiermee een groep moordlustige pelgrims op zich krijgt. De pelgrims zijn hierna ook nog eens aan de beurt.

Hobo With A Shotgun:
Dit is een trailer van Jason Eisener, Rob Cotterill, en John Davies. Dit is de trailer die de SXSW Grindhouse trailer webstrijd van Robert Rodriguez Deze trailer is een ode aan genrefilms zoals Death Wish. We zien een vagebond die de strijd met de criminaliteit aan wil gaan door middel van het vermoorden van criminelen, agenten en als klap op de vuurpijl een pedofiele kerstman. Deze trailer is echter bij lang niet alle volledige Grindhouse versies vertoond.

Tijdens de productie van Grindhouse waren de beide regisseurs met regelmaat op de set van elkaar te vinden. Dit om advies te geven aan de acteurs, aan elkaar en natuurlijk om één en ander soepeler te laten verlopen. Het vertrouwen in elkaar over diens productie was echter zo groot dat ze elkaars werk pas 3 weken voor uitkomst volledig hebben gezien. Rodriguez en Tarantino leverden beiden een deel aan de cinematografie van de film. Voor Robert Rodriguez was het niet de eerste keer dat hij achter de camera zat aangezien hij dit bij zes van zijn eerder films gedaan had. Het was echter voor Quentin Tarantino wel de eerste maal dat hij achter de camera zat. Om nog even verder te gaan met camerawerk komen we bij de fake trailer van Rob Zombie uit waarbij Phil Parmett de cameraman was. Zombie en Parnet hebben al eerder met elkaar gewerkt maar dan met The Devil’s Rejects en met Parnett op de cinematografie. Eli Roth werkte voor de tweede maal samen met Milan Chadima als de cameraman. De eerste samenwerking was de film Hostel van Eli Roth. Grindhouse bevat verder veel onconventionele technieken die werden gebruikt bij echte grindhouse-trailers. Denk hierbij aan het feit dat de films met opzet hier en daar werden beschadigd om het gevoel van de exploitation film op te wekken. Naast dit alles hebben de beide mannen ook aan veel genre special effects gewerkt die we uit de exploitation films van oudsher kennen. De meest memorabele van deze special effects is naar mijn mening het nepbeen van Rose McGowans karakter Cherry Darling uit Planet Terror. De muziek voor het Planet Terror gedeelte van Grindhouse draaide Robert Rodriguez op wat inmiddels ook een trademark van de man is. Hiervoor zocht hij inspiratie in de muziek uit John Carpenters films wat dan ook tot ergernis van de acteurs erg vaak op de set gedraaid werd. Rose McGowan zong daarnaast ook een aantal songs in voor de soundtrack. Death Proof daarentegen moet het zonder original soundtrack doen. Zoals we van Quentin Tarantino gewend zijn heeft hij een scala een waardige nummers samengesteld en dat als soundtrack voor diens gedeelte van Grindhouse gebruikt.

Grindhouse is naast een bevrediging van de beide heren om een old skool horror te maken ook nog eens een feest van herkenning voor de liefhebbers van diens films. Hieronder een opsomming van de acteurs waar we wederom van mogen genieten:

  • Marley Shelton speelt in beide films mee. Hij zit in de openingsscène van Sin City en heeft auditie gedaan voor The Faculty.
  • Bruce Willis (Planet Terror). Deze kennen we van Pulp Fiction en Sin City
  • Rosario Dawson (Death Proof). Haar kennen we van Sin City
  • James Park (Death Proof), Hem kennen we uit wederom een samenwerking tussen beide regisseurs; From Dusk Till Dawn en ook uit Kill Bill.
  • Micheal Parks speelt in beide films mee als het karakter Earl McGraw. Hem kennen we ook van From Dusk Till Dawn en Kill Bill.

Naast dit feest van herkenning wat gezien kan worden als een trademark van beide regisseurs hebben we natuurlijk ook acteurs waar ze beiden nog niet mee samengewerkt hadden. Kurt Russel moet dan zeker genoemd worden. Voor de hoofdrol in Death Proof wou Quentin Tarantino in de eerste instantie Kal Penn of Sylvester Stallone hebben. Helaas konden deze beiden niet meewerken wegens andere verplichtingen. Kurt Russel was dan de perfecte keus volgens Quentin Tarantino aangezien hij Kurt Russel als een held uit de grindhouse tijd ziet.

De films zijn los van elkaar al een genot om te zien, maar het is bedoeld als zijnde een grindhouse feature. Om goed te kunnen genieten van wat de heren voor ogen hadden moeten diens films dan ook op deze wijze bekeken worden. Wat mij betreft was het een leuke ervaring waarbij zeker het gevoel van de oude grindhouse benaderd werd. Laten we hopen dat goed voorbeeld doet volgen.