Godfather acteur Abe Vigoda overleden

the-godfather-acteur-abe-vigoda-94-overledenActeur Abraham (Abe) Charles Vigoda is op 24 februari 1921 geboren in Brooklyn, New York. Van zijn vroegere leven is niet veel bekend, behalve dat hij tijdens zijn tienerjaren met amateurtoneel bij the American Theatre Wing begon. Op 26 jarige leeftijd begon de acteur met professioneel acteren. In 1949 landde Abe zijn eerst TV rol in de serie Suspense. Af en aan had hij een aantal rollen in TV series, waaronder in de originele Dark Shadows, waarin hij de rol van Ezra Braithwraithe vertolkte. Zijn passie bleef ondertussen ook bij toneel. Zo speelde hij in de zestiger jaren van de vorige eeuw in een aantal broadway producties, zoals “Marat/Sade“, een toneelstuk over de dood van Paul Marat, die uitgevoerd wordt door de bewoners van het gesticht van Marquis de Sade en als de schurk in Richard III. Voor deze rol heeft hij zeer veel waardering van zijn publiek en toneelliefhebbers gekregen.

In 1972 brak Abe door bij het grote publiek, met de rol van Salvatore Tessio in de misdaadklassieker The Godfather. Hij kreeg de rol van Salvatore Tessio, door een zogenaamde “open auditie”. Dit houd in dat acteurs zonder een impressarium, auditie kunnen doen voor een rol.

Toen Abe aan het joggen was, kreeg hij van zijn impressarium een telefoontje, dat hij auditie moest doen voor de TV serie Barney Miller. Bezweet en uitgeput kwam hij bij de studios aan en de regisseur vond hem uitermate geschikt voor de rol van Detective Phil Fish, een chronisch chagarijnige detective. Zijn rol in deze serie was een groot succes, wat leidde tot een spin-off, genaamd Det. Fish.

Abe heeft in mijn oogpunt een zeer karakteristiek gezicht. Wanneer ik zijn gezicht zie, associeer ik hem automatisch met de maffia. Waarschijnlijk komt het door dat ik zijn werk heb leren kennen door the Godfather. Waarschijnlijk dacht de regisseur van The Cannonball Run II er ook zo over, want in deze film, speelde hij de rol van van Ceasar. Een gangster die de sjeik probeert te ontvoeren.

Abe Vigoda is op 94 jarige leeftijd in zijn slaap overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand.