Goblin – A score to the Italian Horror

goblin_biografieDeze componisten zijn onlosmakend verbonden met de Italiaanse horror en dan voornamelijk de giallo. Zij hebben al met meerdere meesters samengewerkt maar de naam die bij Goblin als eerste opkomt is toch altijd wel Dario Argento. Anderen waarvoor ze de soundtrack hebben gemaakt is onder andere Bruno Mattei, Michele Soavi en John Woo.

De groep bestaat uit toetsenist Claudio Simonetti, percussionist Walter Martino, bassist Fabio Pignatelli, gitarist Massimo Morante, percussionist Agostino Marangolo en saxofonist Antonio Marangolo. Simonetti en Morante zijn de twee oorspronkelijke oprichters van de groep maar dan onder de naam Oliver. In 1975 kwam de laatste van de heren de gelederen van Goblin versterken. De laatste maar dan niet de minste van de groep is Pignatelli. In dit jaar maken ze hun eerste soundtrack voor de film Profondo Rosso (Deep Red) van Dario Argento. De eerste soundtrack was een groot succes en het begin van een goede samenwerking tussen Argento en Goblin. Twee jaar na Profondo Rosso scoorde Goblin wederom een soundtrack voor een Argento film en dan voor de film Suspiria. Deze soundtrack vindt ik persoonlijk heel erg goed. Juist in deze soundtrack komt de combinatie tussen rock en standaard filmmuziek voor mijn gevoel erg goed naar boven. Een jaar later maakte Goblin de soundtrack voor de Italiaanse versie van George Romero’s Dawn Of The Dead die beter bekend staat in Italië als Zombi. Door de goede soundtrack en omdat de laatste cut bij Zombi van Argento is en niet van Romero is de Italiaanse versie geliefder en gewilder dan de Amerikaanse versie. Vlak na het succes van de Zombi soundtrack bracht Goblin hun eerste album uit: Il Fantastico Viaggio Del ‘Bagarozzo’ Mark.

Vlak hierna ging het met Goblin als geheel bergafwaarts tot ze uiteindelijk uit elkaar gingen omdat de samenwerking niet meer mogelijk was. Simonetti ging solo nog steeds door met het maken van soundtracks voor films onder de naam Goblin. Hij heeft onder andere de soundtrack voor Argento’s Opera gemaakt. Stimonetti was niet de enige met dit idee want Pignatelli, de Marangolos scoorden ook nog steeds soundtracks onder de naam van Goblin. In 1982 kwamen ze voor het eerst weer bijeen onder de naam Simonetti-Pignatelli-Morant voor de film Tenebrae van Argento. De aparte carrières onder de naam Goblin blijven doorgaan maar ze komen toch regelmatig weer bijeen om gezamenlijk soundtracks te maken. De laatste soundtrack die ze gemaakt hebben is voor Non Ho Sonno (Sleepless) in het jaar 2001 wederom van Argento. Simonetti is nu op dit ogenblik bezig met de soundtrack van de nieuwe film van Dario Argento, Il Cartaio AKA The Carddealer, wederom een giallo. De toekomst brengt dus zeker nog één soundtrack daarna we zullen het wel zien.