Game of Thrones whisky’s

Game of Thrones Whisky Collectie

Game of Thrones is tot nu toe de meest populaire serie aller tijden. Hij is weliswaar afgelopen, maar men is hier nog steeds mee bezig. Deels omdat er een prequel in de maak is, de boeken nog steeds niet afgerond zijn en bijna elke nieuwe fantasy serie vergeleken wordt met Game of Thrones. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er immens veel merchandise van Game of Thrones te verkrijgen is. Action Figures, Comics, Mugs, Funko Pops, shirts, cosplay en zelfs whisky. Johnny Walker was het eerste merk wat deze twee wist te combineren met een White Walker. Toepasselijke naam uiteraard en een goede marketing truc. Hierop volgend zijn er nog A Song of Ice & A Song of Fire ook van Johnny Walker verschenen. Het is echter de GoT whisky collection van 8 single malts die uitgebracht werd in een limited edition box die de aandacht trok.

Game of Thrones Whisky Collectie Tasting
Game of Thrones Whisky Collectie Tasting

Elke whisky in deze box is van een andere distilleerderij gelinkt aan één van grote huizen van Westeros. Als kers op de taart is er later een 9de whisky uitgegeven. Met namen zoals Lagavulin, Talisker, Dalwhinnie en Oban weet je als whisky liefhebber dat hier kwaliteit te vinden is. Ik hou van een whisky en heb erg genoten van het grootste deel van GoT. Het moment dat er een proeverij van deze serie was in mijn thuisstad ben ik hier naartoe gegaan. Niet alleen om te genieten van de whisky’s maar ook om te achterhalen hoe de link tussen de whisky en het huis gelegd zou worden. Is het op basis van de smaak en de karaktereigenschappen van het huis of is er een ander verhaal? Liquid Storyteller en Life member of The Keepers of the Quaich Herman van der Meij neemt de bezoekers van de tasting mee in de wereld van whisky. Hij geeft meteen ridderlijk toe dat hij zich niet verdiept heeft in de serie, maar ziet dat er genoeg GoT kenners zijn om de slides van zijn presentatie te toetsen. Uiteraard beginnen we met basis whisky kennis. Kennis die nooit weg is. We krijgen te horen wat het effect van hout is op de smaak en geur. Wat en hoe ontstaat de kleur, de Single Malt illusie wordt hard verbroken (want zo goed als elke single malt is een blend) en we krijgen vele leuke verhalen over het produceren van whisky en Schotland te horen. Maar laten we eerlijk zijn, hier kom ik niet voor, hoe leuk het ook is. Ik wil meer weten over deze whisky’s.

Game of Thrones Whisky Collectie
Game of Thrones Whisky Collectie
Game of Thrones Whisky Tully

The Singleton of Glendullan Select – House Tully

House Tully ligt aan Riverrun waar zij de heersers van de riverlands zijn. De kracht van het water stroomt door het huis wat de link met Singelton Glendullan geeft. Deze distilleerderij ligt aan de rivier Fiddich waarvan het water gebruikt wordt voor de geproduceerde whisky’s. In het verleden werd de hele distilleerderij aangestuurd door de kracht van water door middel van een waterwiel. De link met het water maakt deze whisky juiste whisky om te linken aan het huis Tully.

Game of Thrones Whisky Stark

Dalwhinnie Winter’s Frost – House Stark

Het huis van Stark ligt in het hoge noorden en staat erom bekend om onder de meest extreme omstandigheden te kunnen overleven. Winterfell blijft altijd staan, ongeacht weer, klimaat of een aanval. Dalwhinnie is één van de hoogst gelegen distilleerderijen waar de kou en de weersomstandigheden een grote rol speelt. De extreme weeromstandigheden zijn ook onderdeel van de speciaal voor deze set gemaakte Winter’s Frost.

Game of Thrones Whisky Targaryen

Cardhu Gold Reserve – House Targaryen

Daenerys Targaryen is de ongeëvenaarde leider van het huis Targaryen. Zij is het boegbeeld van sterke vrouw en de rechtmatige heerser van Westeros. De Cardhu distilleerderij is ontstaan door Helen Cumming en haar schoondochter Elizabeth rond 1800. Zij was niet alleen de frontvrouw van de distilleerderij maar ook van de whisky wereld in zijn algemeenheid. Deze wereld werd destijds gedomineerd door mannen, wat het niet meer dan logisch maakt om deze whisky te linken met Targaryen.

Game of Thrones Whisky Lannister

Lagavulin 9 years – House Lannister

Lagavulin is één van de meest legendarische single malt merken en wordt al meer dan 200 jaar gemaakt op Islay. Hun eigen wijze van produceren en de markt blijven bedienen doet denken aan de Lannisters. De Lannisters staan bekend om te blijven domineren ongeacht wie of wat ze wil tegenwerken. Dit maakt deze twee een match made in heaven.

Game of Thrones Whisky Greyjoy

Talisker Select Reserve – House Greyjoy

Het huis van Greyjoy regeert over de Iron Island en aanbid de Drowned God. Hier passen maar een paar distilleerderijen bij, maar de keuze voor Talisker is perfect. Deze distilleerderij is gevestigd aan de kust van de Isle of Skye. Een van de meest afgelegen en onherbergzame gebieden in Schotland. Dit tezamen met het maritieme karakter van hun whisky is de link tussen het huis en de distilleerder.

Game of Thrones Whisky Baratheon

Royal Lochnagar 12 years – House Baratheon

Het koninklijke is wat Royal Lochnagar met House Baratheon linkt. Royal Lochnagar is de eerste distilleerderij die een Royal Warrent kreeg van Queen Victoria en Prince Albert in 1848. Wellicht had het er ook mee te maken dat ze op dezelfde grond stonden als het paleis, maar dat doet niet ter zake. Deze koninklijke whisky is de enige die gematcht kan worden met het huis wat aan het begin van GoT de Iron Throne regeerde.

Game of Thrones Whisky Tyrell

Clynelish Reserve – House Tyrell

House Tyrell van Highgarden regeert over de Reach, een vruchtbaar en prachtig gebied in Westeros. Ze hebben een bloem als embleem, maar er zit meer onder de oppervlakte van dit huis dan je op het eerste gezicht zou zien. Clynelish staat midden in de groene weide en heuvels met een uitzicht op de zee. Daarbij is er een whisky gekozen die vele malen gecompliceerder is dan je zou verwachten.

Game of Thrones Whisky Night's Watch

Oban Bay Reserve – The Night’s Watch

The Night’s Watch bewaakt de wall. De laatste verdediging tegenover de Night King en zijn White Walkers. Oban staat aan de voet van een hoge klif wat de rand is tussen de westelijke Highlands en de eilanden van Schotland. Evenals Castle Black staan zij tussen twee werelden.

Game of Thrones Whisky Six Kingdoms

Mortlach 15 years – Six Kingdoms

De Mortlach 15 years word gepresenterd in een gouden blik met de Three Eyed Raven als symbool. Dit biedt hommage aan Bran Stark. Aan het eind van de Game of Thrones zijn er 6 van de 7 koninkrijken over waar hij over regeert. Mortlach is één van de meest exclusieve whisky merken van dit moment, dit maakt het een perfecte match om symbool te staan voor de nieuwe wereld na de grote oorlog.

Elke gekozen whisky heeft naar mijn inziens een erg goede match met een huis. De uitleg die gegeven wordt is perfect geschreven naar de serie, wat dit niet alleen voor whisky liefhebbers een uitstekende set maakt, maar ook voor Game of Thrones fans. Dat we hier te maken hebben met een enorme marketing truc mag duidelijk zijn, maar dat maakt het niet minder leuk en zeker niet minder lekker. De set bestaat namelijk uit een aantal vrij exclusieve whisky’s die je buiten deze set om niet kan drinken. Uiteraard zijn de flessen ook los te verkrijgen, maar het blijven GoT whisky’s.