Filmprogramma CAMERA JAPAN Festival online

Het programma voor de 13e editie van het CAMERA JAPAN Festvial is bekend gemaakt op de website.

Het Camera Japan Festival, voor het eerst gehouden in 2006, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste festival op het gebied van de Japanse cultuur van de Benelux. Naast een uitgebreid filmprogramma beidt het Camera Japan Festival een uitgebreide mogelijkheid om je kennis te laten maken in de Japanse cultuur, met onder andere Matcha en Saké workshops.

Deze 13e editie van het Camera Japan Festival heeft als thema: “Superstitious?”. Een redelijk toepasselijk thema gezien het bijgeloof wat gepaard gaat met dit onheilspellende nummer, of valt dat hier wel mee? Of het nummer 13 een onheilspellend getal is, of niet, laten we maar in het midden; het “bijgeloof” speelt wel een behoorlijk belangrijke rol in de Japanse cultuur. De Japanse cultuur kent vele mythen en sagen, gevuld met verschillende goden (kami) en monsters (youkai). Deze youkai spelen dan ook een prominente rol in het filmprogramma van deze 13e editie van dit geweldige festival.

Hieronder kun je een klein deel van het filmprogramma vinden:

In Destiny, The Tale of Kamakura, van Takashi Yamazaki, verhuist een pasgetrouwd stel naar Kamakura waar de mensen samenleven met vele youkai. Deze wezens beïnvloeden leven en dood in Kamakura op kleine en op grote wijze. Deze nieuwe film van Takashi Yamazaki is een bewerking van de beroemde mangareeks Kamakura Monogatari.

 

In Jigoku, van Nobuo Nakagawa, wordt Theologiestudent Shiro (Shigeru Amachi) geplaagd door schuldgevoelens na het veroorzaken van een dodelijk auto-ongeluk, waarbij een jonge gangster om het leven is gekomen. Dit is het begin van een reeks verontrustende en gruwelijke gebeurtenissen die Shiro tot aan de poorten van de Hel brengt, waar de zielen van de zondaren gewogen en gemarteld worden.

 

In de animé Okko’s Inn, van Kitaro Kosaka, komt Oriko na de dood van haar ouders bij haar grootmoeder wonen, die een herberg/badhuis beheert in een klein dorpje. Ze raakt daar bevriend met de geest Uri-Bo en zijn vele youkai-vriendjes, die Oriko helpen met de dagelijkse bezigheden in de herberg.

 

De fans van animé zullen het niet ontgaan zijn dat dit jaar een grootheid van de animé is overleden. 2018 is het jaar waarin Isao Takahata, mede-oprichter van de iconische Studio Ghibli, is overleden. Takahata is verantwoordelijke voor onder andere het meesterwerk Pom Poko, waarin de Tanuki (een wasbeer-achtige youkai) hun krachten gebruiken om de leefomgeving te bescherming tegen de vernietiging door de mensen.

 

Dit is maar een klein deel van het uitgebreide filmprogramma wat tijdens het Camera Japan Festival vertoond zal worden. Het volledige programma is te vinden op de website. Hier is tevens te zien wanneer de films vertoond zullen worden.

Kijk voor meer informatie op: CAMERA JAPAN Festival