Film and Comic Con Amsterdam 2016

Op 27 en 28 augustus konden alle film en comic liefhebbers weer aantreden. Na de Dutch Comic Con is er nu ook de Film and Comic Con Amsterdam. Het bedrijf achter deze con is Showmasters, die al jaren in Engeland met regelmaat deze convention organiseert in verschillende steden. Nu was Amsterdam dus aan de beurt.

Twee hallen van de RAI waren in gebruik om alle film & tv sterren, cosplayers, worstelaars en comic artists te ontvangen. De entree was goed geregeld, zoals bij de RAI eigenlijk meestal wel. Maar ook de Early Bird kaartenhouders moesten echter een flinke rij door om binnen te komen. Eenmaal binnen was er een indeling met 1 gedeelte voor eten en drinken, een podium voor Q&A en een heuze worstelring. In (en om) deze ring werden verrassend spectaculaire gevechten georganiseerd door de Dutch Pro Wrestling organisatie. In het andere, grotere gedeelte was nog veel meer te vinden. Vooral zeer veel merchandise en comics natuurlijk, maar ook een stand van Netflix, The Walking Dead en een Cosplay podium.

Toen de zalen eenmaal voor iedereen open waren werd ook duidelijk dat deze convention zo goed bezocht werd dat rondlopen steeds meer een kwestie werd van het in de mensenmassa mee gaan. In deze mensenmassa gingen ook redelijk wat mensen verkleed, alhoewel dat er relatief minder waren dan bij de Dutch Comic Con. Hier zal ongetwijfeld meespelen dat het pas de eerste editie in Nederland was. Zeer verrassend hier waren de twee grote Transformers die op de convention rond liepen.

Qua gasten zat deze editie wel gelijk goed. Enkele van de bekendste namen waren Ian McDiarmid en Peter Mayhew (Palpatine (inclusief troon!) en Chewbacca in Star Wars), Sean Astin (Lord of the Rings en Goonies), Robert Englund (Nightmare on Elm Street), James Marsters (Spike in Buffy en Angel) en Lance Henriksen (Aliens, The Terminator).

Zoals bij meer conventions het geval is was er vrij veel overlap in de aangeboden merchandise, maar een alerte shopper kon wel wat prijsverschillen vinden hier en daar.

Wat ook genoemd moet worden is dat de Food Court tegen de middag met enorme rijen te kampen had. Dit is zeker een verbeterpunt voor de organisatie.

Verder was de organisatie zeker goed te noemen voor een eerste keer. Een eerste stap om de concurrentie aan te gaan met de Dutch Comic Con is gezet. De volgende stap laat overigens niet lang op zich wachten. Amsterdam mag na de zomer van 2017 een volgende – en naar horens grotere – editie verwachten