Far Cry 3: Blood Dragon

Far Cry 3: Blood Dragon Boek omslag Far Cry 3: Blood Dragon
Far Cry
First-person shooter, action-adventure
Ubisoft
2013
Dean Evans, Alexandre Letendre
Ubisoft Montreal, Ubisoft Shanghai
Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Single-player

Ik hou er wel van als iets zichzelf niet al te serieus neemt. Zo zijn er een paar afleveringen van Supernatural waar je duidelijk kan zien dat ze gewoon even wat lol wilden trappen, en anders kan ik altijd nog de films á la Hot Shots, Airplane en Top Secret aanraden. En ook Far Cry 3: Blood Dragon.

Het spel is uitgebracht als een stand-alone DLC voor Far Cry 3, oftewel, je hebt het originele spel niet nodig om deze te spelen. Verder gebruikt het uiteraard dezelfde engine en gameplay mechanics, maar het hele spel is een nieuw jasje gegooid, namelijk een retro-futuristische jaren 80 neon sci-fi action movie. Jij speelt Sergeant Rex “Power” Colt (Michael Biehn), een Amerikaanse cybernetic super-soldier en samen met je maat Spider (ook een cybernetic super-soldier) moeten jullie het eiland van Colonal Sloan onderzoeken. Hij was ooit één van de beste officieren in het leger, maar hij is voor zichzelf begonnen, en het is jou taak om uit te vinden wat er aan de hand is. Ik ga verder niet al teveel van het plot weggeven, maar zoals je kan verwachten loopt natuurlijk niet alles zoals gewenst is en vecht je uiteindelijk voor het lot van de hele mensheid!

De look and feel en het verhaal zijn dus heel erg gebaseerd op oude jaren 80 action/sci-fi films. Denk hierbij aan The Running Man, Robocop en Escape from New York. Het acteerwerk is heerlijk over the top, en Rex gooit de ene cheesy one-liner na de andere er uit terwijl je door hordes van bad guys gaat. De dieren uit Far Cry 3 zijn ook niet ongeschonden gebleven, in dit spel kom je namelijk rariteiten tegen zoals Cyber-Sharks, Neon Snakes en Robo-crocs. Verder is de opzet van het spel aardig hetzelfde gebleven. Je hebt een hoofdmissie die het plot verder brengt, en daarnaast kun je de vijandelijke basissen op het eiland overnemen, waar side-quests bij horen. En zoals het hoort in een Ubisoft spel kun je ook weer dingen verzamelen, in dit geval oude VHS casettes. Zoals ik zei neemt dit spel zich niet al te serieus, en af en toe hoor je Rex bij het oppakken van zo’n casette ook zeggen “I hope I don’t have to collect any fucking feathers…”, wat als sneer is bedoeld naar Ubisoft’s andere spellenreeks Assassin’s Creed. En het zijn voor mij ook allemaal van dit soort kleine grapjes die het spel echt de moeite waard maken. Zo zijn ze ook echt niet bang om uit te halen naar Far Cry 3. Overal in het spel kom je posters tegen van “Winners don’t do drugs” terwijl het plot van Far Cry 3 niet verder was gekomen zonder het gebruik hiervan zo nu en dan (in-game dan hé, ik bedoel niet dat je stoned op de bank moet zitten om met dat spel verder te kunnen). Zelfs de loading screens in dit spel zijn grappig, met teksten als “Enemies in range can be shot”, “Sniper rifles… close-range weapons for when you accidentally select the wrong gun” en mijn persoonlijke favoriet “When you catch on fire, scream along with your character. It’ll be like Karaoke.” Ik zou nog wel een paar pagina’s door kunnen gaan met alle leuke kleinigheden, maar die moet je zelf maar ontdekken.

Daarnaast is het spel ook een heerlijke verzamelbak van verwijzingen naar andere films. Zo begin je het spel in een helikopter terwijl Long Tall Sally van Little Richard door de speakers heen blaast. Je standaard pistool lijkt wel heel erg op die van Robocop en op gegeven moment moet je een nest vol met eieren vernietigen met een vlammenwerper, iets wat ze ongeveer rechtstreeks uit Aliens hebben getild. Wat weer extra bonus punten geeft, aangezien de stem van Rex verzorgd wordt door de enige echte Corporal Dwayne Hicks, oftewel Michael Biehn.

Als ik dan toch ff moet zeuren over het spel is dat over het feit dat het er soms allemaal een beetje troosteloos uitziet. Nadat je de kleurrijke jungles van Far Cry 3 hebt overleefd is het even wennen aan al het bruin. Het wordt wel hier en daar opgeleukt met knalrode of knalgroene neon kleuren, maar op sommige momenten zat ik mij wel te ergeren aan het niet al te variërende palet.

Maar als je een fan bent van actie en science-fiction films van de jaren 80, of en fan van leuke first person shooters… of een fan van Michael Biehn… ga dit spelen! Al is het alleen al voor de geweldige tutorial, waarin je eerste opdracht is “Press X to con.