Fabelfruit

Fabelfruit Boek omslag Fabelfruit
Fable Game system
Fantasy, Adventure
White Goblin Games, 2F-Spiele, Stronghold Games
2016
Harald Lieske
Friedemann Friese
Set Collection, Worker Placement
2-5
20-30 minuten

Iedereen is wel bekend met de verhalen uit de poppenanimatie ‘De Fabeltjeskrant‘. Elke week een nieuwe aflevering waar de gebeurtenissen van de dieren in het Grote Dierenbos gevolgd konden worden, onder leiding van Meneer de Uil. In het spel Fabelfruit speel je echter zelf een dier, en ben je meer bezig met het maken van fruitsappen dan te achterhalen wat Juffrouw Mier (beter bekend als ‘Truus’) nu weer is overkomen. Maar wel net zoals bij de Fabeltjeskrant is er elke keer weer wat nieuws te beleven. Fabelfruit introduceert namelijk het speciale “fabel” concept. Wat misschien het beste uit te leggen is als de hoofdstukken uit een boek, ofwel elke spel begint waar het laatste potje mee is geëindigd.

Hoewel de introductie mogelijk wat kinderlijk klinkt, is Fabelfruit zeker niet alleen een spel om met je kinderen te spelen. Ook als volwassenen kun je er veel plezier aan beleven. In zijn hart is Fabelfruit namelijk een ‘worker placement‘ spel. Dit houd in dat iedere speler een eigen pion (in de vorm van een dier) heeft, dat op één van de beschikbare locatiekaarten gezet kan worden om zo de betreffende actie uit te voeren. Er zijn nog wel wat extra regels hieraan verbonden. Elke beurt moet je jouw werker op een andere locatiekaart zetten dan waar je het de vorige beurt op hebt gezet. En je moet rekening houden met je medespelers. Staan er een aantal werkers op de locatiekaart waar jij ook naar toe wilt, dan moet je elk van de spelers die er al staan een fruitkaart betalen.

Betalen? Jawel, een boel locatiekaarten in het spel zorgen ervoor dat je fruitkaarten in je hand kan verzamelen. Hetzij door deze van een algemene stapel te trekken of door bijvoorbeeld te ruilen met je medespelers. En deze fruitkaarten zijn in essentie de valuta van Fabelfruit, hiermee kan je voornamelijk de locatiekaarten kopen. Elke locatiekaart die open op tafel ligt heeft namelijk een kost van een aantal fruitkaarten die je moet inleveren vanuit je hand. Zodra dat is gedaan pak je de locatiekaart en leg je deze gesloten als een fabelsap voor je neer. Daarna word er een nieuwe locatiekaart als vervanging bij de rest toegevoegd, wat vaak voor een nieuwe plek zorgt met nieuwe mogelijkheden en regels waar jouw werker later mogelijk naar toe kan gaan om deze actie uit te voeren.

Zoals je dus al wel merkt, Fabelfruit verandert tijdens het spelen. Wanneer je het spel voor het eerst begint zijn de acties die de locatiekaarten bieden nog vrij simpel en hebben voornamelijk met het verkrijgen van fruitkaarten te maken. Maar dit veranderd al snel met meer uitgebreide mogelijkheden en de introductie van nieuwe elementen. Er zijn in totaal 59 verschillende locaties in Fabelfruit. Uiteraard kom je hier niet met één keer spelen doorheen. Afhankelijk van het aantal spelers heb je het doel om een hoeveelheid fabelsap te maken, voor twee spelers zijn dit er bijvoorbeeld 5. De winnaar is degene die dat als eerste lukt. Maar daarmee is Fabelfruit dus nog lang niet uitgespeeld. Je noteert welke locatiekaarten op tafel liggen en waar je bent gebleven in de grote stapel van nieuwe locatiekaarten, zodat de volgende keer dit het begin kan worden voor een nieuw potje Fabelfruit.

Het fabel concept in Fabelfruit geeft dus een leuk effect, met de veranderingen in de loop van tijd waardoor elke keer het toch weer iets anders speelt, maar toch ook voelt als een voortzetting van één lang verhaal. Degene die bekend zijn met het legacy systeem van andere spellen, zal dit al wel bekend klinken. Maar waar het fabel concept in afwijkt, is dat wanneer je Fabelfruit volledig hebt uitgespeeld, je gewoon weer van voren af aan opnieuw kan beginnen. Deze nieuwe sessie zal dan ook anders uitpakken omdat spelers de locatiekaarten in een andere volgorde op zullen pakken, waardoor er nieuwe combinaties van acties zullen ontstaan.

Hoewel Fabelfruit in eerste instantie overkomt als een aardig simpel spel, merk je al na een paar keer spelen dat je meer keuzes krijgt en de acties op de locatiekaarten complexer worden. Daarom vind ik het ook zeker de moeite waard, maar vooral als je met een vaste groep spelers bent wie regelmatig bij elkaar komen. Fabelfruit is dan een leuk spel om de avond mee te starten, of te eindigen.