Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Imagine 2018: Open Your Mind

11-04-2018-10:00 am/21-04-2018-11:00 pm

Het Imagine Film Festival is het grootste en langstlopende filmfestival voor de genrefilm in Nederland met een eigenzinnig en fantasierijk programma vol bijzondere en spraakmakende films. Het themaprogramma van Imagine 2018 weerspiegelt de diverse vertelvormen die eigen zijn aan het genre ‘de fantastische film’. Van fantastische verhalen die teruggaan naar eeuwenoude mythes tot futuristische fictie die zich afspeelt in een verre toekomst. De technologie die daarbij hoort maakt ook onderdeel uit van het programma. Het filmfestival vindt plaats van 11 april tot en met 21 april in EYE Amsterdam.

Nergens wordt zoveel geëxperimenteerd en gevarieerd met vertelvormen als in de fantastische fictie. Met mythen, sprookjes en legendes is het fundament gelegd voor onze verteltraditie. Daarmee is het fantastische verhaal ook de oudste vorm van vertellen. Bij die fantastische verhalen hoort ook het zogeheten worldbuilding – het scheppen van een geheel nieuwe wereld, inclusief geschiedenis, taal, geografie en bewoners. De combinatie van verhalen en werelden die beide aan de verbeelding zijn ontsproten vormen het hart van de fantastische fictie. Imagine wijdt zijn themaprogramma van 2018 aan deze verteltraditie en heeft daarbij oog voor het verleden, het nu en de nabije toekomst.

Van vroeger tot nu
Nog voor de komst van de cinema was er de toverlantaarn die fantastische verhalen liet zien met behulp van bewegende glazen plaatjes. Bij Imagine komt deze oervorm van de fantastische film weer tot leven door een samenwerking tussen Annet Duller en Wim Bos, verzamelaars die voorstellingen met de toverlantaarn presenteren, en Sahand Sahebdivandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab. Tijden en culturen vermengen zich in een unieke voorstelling.

Aan de andere kant van het spectrum is VR een jonge technologie waarmee nog volop wordt geëxperimenteerd. Waar Imagine vorig jaar nog een showcase op beperkte schaal organiseerde, is er dit jaar een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van de afgelopen twaalf maanden.

Remakes
Naast oeroude bronnen en worldbuilding is ook de cultuur van remakes en reboots een belangrijk onderdeel van de fantastische filmtraditie. Remakes zijn bepaald niet alleen een kwestie van geld of ideeënarmoede, maar weerspiegelen ook de tijdgeest waarin de film werd gemaakt. Aan de hand van een aantal video-essays en veel fragmenten gaat Peet Gelderblom in op de politieke en maatschappelijk elementen uit vier verfilmingen die door de jaren heen gemaakt zijn van Jack Finneys roman The Body Snatchers uit 1955.

Met deze eerste drie programmaonderdelen worden ook de eerste elf titels en het gehele programma van korte films bekend gemaakt.

Over Imagine Film Festival
Al ruim dertig jaar is Imagine hét festival voor de fantastische film in Nederland. Bij Imagine staat de verbeelding centraal – zij verruimt de blik, ontdekt nieuwe en onbekende werelden en laat ons anders kijken naar onze eigen wereld. De fantastische film is bij uitstek een platform voor gedachte-experimenten en toekomstverkenningen. In een breed en gevarieerd programma stelt Imagine elf dagen lang de volle breedte van de fantastische film centraal. Imagine prikkelt en stimuleert de verbeelding om andere en toekomstige werelden te verkennen, het onbekende en ondenkbare te onderzoeken en een andere blik op onze eigen wereld te werpen. Het festival gebruikt de kracht van de fantastische film om dit te bereiken. Ga voor meer informatie naar www.imaginefilmfestival.nl.

Gegevens

Begin:
11-04-2018-10:00 am
Einde:
21-04-2018-11:00 pm
Evenement Categorie:
Website:
https://www.facebook.com/events/302282346962755/

Organisator

Imagine Film Festival
Telefoon:
+31(0)20-679 48 75
E-mail:
info@imaginefilmfestival.nl
Website:
http://imaginefilmfestival.nl/

Locatie

EYE
IJpromenade 1
Amsterdam, 1031 KT Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31(0)20-5891400
Website:
www.eyefilm.nl