Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Cinema Egzotik: Winter Is Coming

19-01-8:00 pm/11:30 pm

€10

Sneeuw, bittere kou en achtervolgingen op leven en dood. In de winterspecial van Egzotik dalen de temperaturen ver onder nul en zijn een premiejager en een Sámi-jager de hoofrolspelers; wraak, moord en woeste actie in een bevroren landschap, met Jean-Louis Trintignant, Klaus Kinski en Mikkel Gaup in de deep freeze hoofdrollen.

De jager en de gejaagde – het is een oud thema, dat steeds opnieuw wordt opgepakt door thriller- en westernfilmers. Egzotik brengt het onder een dak met de vrieskou van de winter in  Sergio Corbucci’s spaghettiwestern Il grande silenzio en Ofelas, de eerste lange Sámi-speelfilm.

Programmeur Martin Koolhoven licht toe: “Vanavond twee films vol besneeuwde landschappen. The Great Silence is misschien wel de beste spaghettiwestern die niet geregisseerd werd door Sergio Leone. Leone is natuurlijk de posterboy van het genre, maar het gat met de nummer 2 is minder groot dan tussen Sergio Corbucci en de nummer 3. Tegenwoordig is Corbucci vooral bekend als regisseur van de originele Django, maar hij maakte nog een dozijn andere westerns en zeker de helft daarvan zijn genreklassiekers. Pathfinder is de eerste Lappen-film, dat twintig jaar later een Amerikaanse remake kreeg, al werden de Vikingen vervangen door Tsjoeden en de Lappen door Indianen.”

The Great Silence (Il grande silenzio) Sergio Corbucci, IT, FR, 1968, 105 minuten
Jean-Louis Trintignant is Silence, een premiejager die de rotzak van dienst, bendeleider Loco (Klaus Kinski), op de hielen zit. Plaats van handeling is de bergachtige staat Utah, waar de sneeuw – uitzonderlijk voor een spaghettiwestern – tot borsthoogte valt. Trintignant zwijgt functioneel, Kinski is dito bruut en gek en er wordt veel en graag geschoten. Te zien in een 4K-restauratie.

+

Pathfinder (Ofelas) Nils Gaup, NO, 1987, 86 minuten
Genomineerd voor beste niet-Engelstalige film bij de Oscar-uitreikingen van 1988: het sterk geacteerde en spannende Pathfinder was de eerste lange Sámi-speelfilm ooit. Regisseur Nils Gaup haakte in op een eeuwenoude Lapse sage en schilderde een portret van een jonge Sámi die achtervolgd wordt door nietsontziende plunderaars. Plaats van handeling is de onherbergzame Finnmark, nabij de Poolcirkel. Sneeuw, sjamanisme en veel actie: woest, primitief en meedogenloos. Vanavond vertonen we de 70mm-versie.

 

Gegevens

Datum:
19-01
Tijd:
8:00 pm/11:30 pm
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Website:
https://www.facebook.com/events/186510635235052/

Organisator

Cinema Egzotik
Telefoon:
+31 (0)20 5891400
E-mail:
info@eyefilm.nl
Website:
https://www.eyefilm.nl/themas/cinema-egzotik

Locatie

EYE
IJpromenade 1
Amsterdam, 1031 KT Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31(0)20-5891400
Website:
www.eyefilm.nl