Een zondagmiddag met Bart van Dekken

Zaterdag 15 April zijn Bart en Richard bij de tweede editie van TOTF presents geweest om gewoon gezellig met de TOTF crew en de bezoekers een film te kijken en nadien lekker doorzakken. Ondanks de drank die we genuttigd hebben heb ik de dag erna van de gelegheid gebruik gemaakt om een klein interview met Bart te doen.

Vertel eens wat over jezelf wie ben je en wat doe je?
Bart, 29 jaar en ik maak horror met een komische noot. Ik maak trash speciaal voor mensen die van trash houden.

Hoe ben je op het idee gekomen om een film te maken?
Als klein kind fantaseerde ik om met een videocamera samen met vriendjes een horrorfilm te maken. Maar ja een klein kind met een videocamera dat kon toen niet, dat was namelijk nogal een dure onderneming in de jaren 80. Het idee bleef jaren in mijn hoofd rondtollen. Later kregen we dus wel een videocamera, maar ik maakte vooral samen met mijn zus voor de lol sketches. Jaren later in 1999 besloot ik voor de lol samen met een populaire geheime zender waarin wij onze typetjes speelden in onze omgeving, een komisch korte film te maken: The Ultimate Movie (niet mijn idee deze titel). Daarna werd het het ook in samenwerking met deze zender De Trimunt Zombie. Van deze films zijn er tientallen kopieën weggeven en verkocht tijdens de radio-uitzendingen. Omstreeks 2001 zijn zijn we dus begonnen met de Psychopaat. Dat project strandde maar later werd het dus Maniacs Revolt.

Hoe ben je überhaupt een filmliefhebber geworden? 
Van jongs af aan al ben ik besmet met het filmvirus. Als klein kind keek ik samen met mijn vader naar oorlogsfilms en James Bond wat ik uiteraard met vriendjes dan later naspeelde. Mijn eerste horrorfilm keek ik toen ik elf was. Dat was Friday the 13th deel 6. Daarna volgden er velen in het hele horrorgenre, maar de laatste jaren kreeg ik ook meer liefde voor… noem het maar het thrash genre.

Noem eens een paar films of personen op die voor jou de inspiratie zijn geweest om met films bezig te gaan.
Voornamelijk Troma films en je gelooft het niet, maar Bassie en Adriaan. De stijl en en het acteerwerk moest voor Maniacs Revolt op deze manier. Maar dan lekker ziekelijk hahaaaaa.

Hoe was het om je eerste film te maken?
De eerste film die de Psychopaat moest heten dat ging niet zo goed. Ik gooide de doek in de ring en wilde ermee kappen. Achteraf gezien vond ik het wel zonde van bepaalde opnamen die we hadden gemaakt dus besloot ik de draad weer op te pakken en deze film te voltooien. Ik breide er een vaag verhaal omheen en dat werd dus Maniacs Revolt. Het voltooien van deze film duurde erg lang omdat er bepaalde perioden waren waarin ik niet de discipline had om te filmen en we waren nogal lui daarin. Al met al is hij toch voltooid met als beloning een geslaagde première destijds in mijn stamkroeg met veel aandacht van regionale en lokale media.

Wat vond je van de reacties die je op de film kreeg?
In eerste instantie had ik niet verwacht dat er toch wel animo was voor deze film ik had zoiets van: “Ach ja vrienden vinden het leuk en het is mijn hobby. Thats it.” Maar dan zie je opeens op internet dat de film elders word gedownload en gekopieerd in Brazilië, Canada de VS en wie weet waar wel niet meer. Dat is best wel kicken en lachen. Er blijkt toch een bepaald publiek te zijn die deze trash kan waarderen.

Was het wat je verwacht had? 
Nee, ik had minder aandacht en belangstelling verwacht, dus als je het zo bekijkt pakte dit positief uit.

Je bent nu bezig met Treasure Maniacs, het vervolg op Maniacs Revolt, kun je ons daar wat over vertellen?
Zekers dit word een echte killer on the road no budget splatter movie er zit meer duidelijke verhaallijn in, meer gore, meer humor en het word een lange film van plusminus 80 minuten. Over de juiste titel zijn we nog niet echt over uit.

Wat wil je daarna gaan doen?
Ik denk daar nog niet echt over na want er is nog zoveel te doen, enkele opnames, monteren, muziek, website, promoten enz. Ach misschien wat korte duistere filmpjes of een deel 3. Ik weet het nog niet. Ik concentreer me eerst op Treasure Maniacs.

Je bent nu op een amateuristisch niveau bezig met films maken, ben je van plan in de toekomst daar op een meer professioneel vlak te gaan doen?
IK maak films voor de hobby, voor de lol niet echt met de bedoeling ervan te leven, maar ja je weet nooit echt wat eruit komt.

Noem eens iets wat je echt graag wou willen maken? 
Met de juiste middelen, goede acteurs, zou ik een fatale serieuze korte liefdesfilm willen maken over lust, bedrog en wraak.

bart_van_dekken_interview_01_0Wat doe je naast het filmmaken nog meer? 
Ik heb mijn eigen bedrijfje in natuursteen daar verdien ik mijn brood mee, bezoek af en toe leuke vrienden, kijk heel veel film en heb sinds kort een leuke vriendin.

Nog iets wat je ons wilt mede delen?
Film is film en kijk ernaar zoals jij dat wilt

Bart, bedankt voor je tijd!