Dutch Vintage Toy Fair, een interview met Melvin van de organisatie.

Dutch Vintage Toy Fair
Dutch Vintage Toy Fair

Mijn naam is Melvin Imanuel, 36 en geboren in Amsterdam. Hier tot mijn 28ste gewoond, en toen verhuisd naar Utrecht. Ruim 10 jaar geleden heb ik Dirtees opgezet, een webshop gespecialiseerd in geeky, popculture T-shirts, en met name franchises uit de 80s en 90s. Daarnaast is mijn social media waar ik mijn passies deel, en tegelijkertijd een platform bied voor likeminded mede-geeks.

Dit is wat ik in het dagelijks leven doe, maar daarnaast ben ik ook de agent voor het Duitse label Logoshirt.

Je bent dé man achter Dirtees, een graag geziene dealer op diverse cons, beurzen en events, hoe is Dirtees tot stand gekomen?

Voordat ik Dirtees begon werkte ik in een kledingwinkel, De D.U.M.P. in Amsterdam. Daar verkochten we het merk Logoshirt. Na de D.U.M.P. ben ik hier in 2009 als agent voor gaan werken, en ben dit toen ook gaan verkopen op beurzen. In eerste instantie was dat alleen de Verzamelaarsjaarbeurs, maar al snel kwamen daar FACTS, DCC, Pinkpop film premières en een aantal cons in het buitenland bij, waaronder Duitsland, Engeland en Spanje.

Als Dirtees ben je een enorm voorvechter van de geekcultuur, retro cartoons, toys en alles daar rond omheen. Hoe is dit zo ontstaan en zie je dit als een verlengde van Dirtees of van jezelf?

Mijn liefde voor deze scene is er eigenlijk altijd geweest, in meer of mindere mate. Ik heb altijd tekenfilms gekeken, games gespeeld, comics gelezen etc. etc. Waar ik ook heb gewoond, ik heb altijd wel toys uitgestald gehad. Dat de geekcultuur in Nederland sinds 10 jaar steeds geaccepteerder wordt heeft er wel voor gezorgd dat ik meer en actiever verzamel.

Ik zie je ook ‘retro’ onder de aandacht van nieuwe generaties brengen. Bijvoorbeeld vrij recent met de aankondiging over ‘Thundercats Roar!’. Hier krijg je niet altijd even positieve reacties op, hoe sta jij hierin en demotiveert dit je weleens?

Ik geloof dat een “echte” fan, van wat dan ook, openstaat voor de pogingen van een franchise om een nieuw publiek, en daarmee nieuwe potentiële fans te bereiken. Thundercats ROAR! Is hier een goed en recent voorbeeld van. Ik ben ook met de originele tekenfilm opgegroeid, en heb hier leuke herinneringen aan. Nu er een poging wordt gedaan de franchise nieuw leven in te blazen met een nieuwe tekenfilm die aansluit bij de smaak van de huidige generatie, kan ik dat alleen maar toejuichen. Ja, de tekenstijl is heel anders dan vroeger, en misschien niet ook meteen mijn smaak, maar het kan alsnog een leuke en goede cartoon zijn. En al vind ik het niets, hij wordt niet voor mij of andere fans van het origineel gemaakt.

Al die extreem negatieve reacties van mensen die de tekenfilm niet hebben gezien, en geeneens een kans geven vind ik jammer. Nee, je jeugd is niet verpest. En als je echt weigert je roze nostalgiebril af te zetten, dan kun je nog lekker de oude tekenfilms gaan kijken. En laten we eerlijk zijn, de kwaliteit van de meeste cartoons van vroeger was echt niet zo goed, het waren immers in eerste instantie geanimeerde reclames om toys en merchandise te verkopen.

Maar, ja, die reacties zijn soms behoorlijk deprimerend. Ik run Dirtees en de Social Media omdat ik het leuk vindt, en mensen die zo ongemotiveerd en extreem in hun mening zijn halen daar wel een beetje de lol vanaf. Iedereen mag zijn mening hebben, maar weet die dan ook te beargumenteren. Met “Studio X maakt alles kapot!” kom je er bij mij niet mee.

Ben je wel eens een reboot/remake tegen gekomen waarbij zelfs jij er niets positiefs in kon vinden en zo ja, wil je dit met ons delen?

Ik ben van de week naar The Grudge geweest. Redelijke horror, maar het miste, voor mij, veel van de karakteristieke elementen uit het Japanse origineel, of de Amerikaanse remake. Door het weglaten van zowel de langharige dame als het jongetje was het nu een vrij generieke horror die bijna alleen in naam iets met de franchise te maken heeft. Teleurstellend, ja, maar niet genoeg dat het me niet een leuke bioscoopavond heeft opgeleverd. De ene keer gaat het me wat makkelijker af om iets leuks in iets te zien dan de andere keer.

Dan nu het onderwerp waar ik je voor benader; Dutch Vintage Toy Fair. Ik zag het al lang in de berichtgevingen van Dirtees voorspeld worden, maar vertel eens hoe dit ontstaan is?

Gerto (Rijsdijk red.) van Dutch Nerd Club en ik zijn allebei verzamelaars van vintage toys. Al jaren zien we dat het aanbod vrij minimaal is, vooral op beurzen en conventies. We hebben daarom besloten het zelf maar te doen.

Gerto en ik kenden elkaar door social media. We volgden elkaar al een tijdje. We hebben elkaar voor het eerst live ontmoet op de Stripdagen in Haarlem in 2016. Een paar maanden later is hij meegegaan om me te helpen op de Dirtees stand in Stuttgart. Sindsdien is hij er op een aantal beurzen standaard bij.

Hoe voelt het om een eerste event zelf te organiseren ten opzichte van dealer op een event?

Het is heel bijzonder om weer aan een andere kant van een event te staan dan die van dealer of bezoeker. Het enthousiasme op social media, en van mensen die ik spreek op beurzen houdt me gemotiveerd. Het is een uitdaging, en dat is superleuk, maar door alle positieve reacties van zowel dealers als bezoekers maakt het het allemaal wel makkelijker; aanmeldingen van dealers verliepen vlot, en de kaarten zijn al bijna allemaal verkocht.

Waar ben je allemaal tegenaan gelopen in het organiseren hiervan waar je geen rekening mee had gehouden?

Ik moet heel eerlijk zeggen dat alles wel soepel lijkt te verlopen, beter dan verwacht zelfs. Door het grote aantal aanmeldingen van dealers en alle enthousiaste reacties van bezoekers hebben we besloten een 2de ruimte te huren bij de Pathé. Waar ik misschien niet helemaal op heb gerekend is dat doordat je afhankelijk wordt van andere partijen en mensen, je niet alles blind kunt vertrouwen en geloven.

Andersom zijn er heel veel dingen die ik nu wel kan en wil doen die andere organisaties niet doen, en die mij stoorden als dealer; openheid en eerlijkheid, persoonlijk, service gericht. Ik zie dit bijna niet bij andere conventies.

Wat is de volgende stap voor DVTF?

Sowieso wachten we eerst deze editie af, maar als deze geslaagd is hebben we zeker de intentie voor volgende edities. Misschien wel wisselend van locatie door Nederland.

Heb je naast DVTF nog andere plannen voor events of is DVTF een opstap naar nog wat groters?

Allebei. Er zijn veel dingen waar ik momenteel aan werk, maar ik kan, en wil, hier nog niet teveel over zeggen. Het past allemaal bij elkaar en ligt dichtbij mijn persoonlijke interesses.

Wanneer is voor jou DVTF een succes?

Als dealers en bezoekers blij zijn. Ik hoop dat iedereen die komt die ene toy vindt waar ze al lang naar opzoek zijn.

Nu gaan de meeste bezoekers op zoek naar één of meerdere Holy Grails, wat is de grail die jij hier hoopt te vinden en kan je ons vertellen wat deze toy of reeks voor jou betekent?

Er zijn een aantal dingen die ik graag zou willen, maar mijn absolute nummer 1 is een figure uit de 2de serie van Jurassic Park, Dr. Snare. Als ik deze heb dan heb ik alles dat ik zou willen van Jurassic Park. Verder zijn er nog 3 of 4 Aliens van Kenner Toys die ik moet hebben, en nog evenveel Battle Beasts om daar de collecties van te completeren.

Naast Dirtees en DVTF doe je ook nog een podcast genaamd Chez Geeque, wat kan je de lezers daarover vertellen?

Chez Geeque is eigenlijk elk gesprek dat ik met Gerto heb, maar dan opgenomen. Wekelijks bespreken we de laatste nieuwtjes, hetgeen dat we op geeky gebied hebben gedaan of gaan doen, en beantwoorden we vragen van luisteraars. We zijn nu een jaar bezig, en hebben een paar weken geleden onze 50ste aflevering opgenomen.

Chez Geeque is onderdeel van de podcasts die je op Audiogeeks kunt vinden, een platform voor geeky podcast uit Nederland, waar je o.a. ook Geekers Op Je Speakers met Kenny Rubenis kunt vinden, en De Spokenjagers, de podcast van GhostCorps: Ghostbusters Dutch Division.

Wat doe je nog meer behalve living the geeklife?

Wat niet? Dat is natuurlijk behoorlijk overdreven, maar ik zou alles dat ik doe wel onder de noemer “geeky” scharen. Wanneer ik op pad ben voor Logoshirt kom ik sowieso al in veel winkels en op plekken die geeky zijn, maar ik zoek ook altijd even een kringloopwinkel op om te kijken of ik vintage toys kan scoren. Daarnaast probeer ik mijn lunch- of koffiepauze altijd bij iets bijpassends te houden; Cereal & Chill is bijvoorbeeld mijn vaste stek wanneer ik in Amsterdam ben, of Haley’s Breakfast Club in Den Haag. Of Sherlock’s Place in Rotterdam. Stuk voor stuk lekker geeky.

Waar haal je alle tijd vandaan om al deze gave dingen te doen? Kom je nog wel aan slapen toe 😉?

Haha! Ik combineer heel veel, zoals wat ik dus doe wanneer ik met Logoshirt op pad ben. Bezoek ik familie in het weekend, dan pak ik op de heenweg vaak nog even een rommelmarkt of twee mee.

Heb je iets gemist wat je hier nog wel delen, wat je wil vertellen oid?

Geek zijn is nog nooit zo groot en geaccepteerd geweest als dat het nu is.
Toen ik 12 was en naar de brugklas ging, was me al vrij snel duidelijk dat je niet populair kon zijn als je bezig was met toys, comics of videogames anders dan FIFA en vechtgames. Ik heb dit dus al vrij snel voor me gehouden, en had het hier niet met veel mensen over anders dan vrienden. Hoe belangrijk populair zijn is laat ik even ter zijde, maar ik heb wel veel dingen niet gedaan die ik liever wel deed. Er werd veel Magic gespeeld, maar hoe erg het me ook interesseerde, ik heb hier nooit aan meegedaan.
Vandaag de dag lijkt het alsof iedereen, jong en oud, geeky dingen cool vindt; Game of Thrones, The Big Bang Theory, de MCU. Het is haast vreemd als je 12 bent en Star Wars niet leuk vindt.

Er zijn mensen, zure “fans”, die hier tegen lijken te zijn. Die andere fans, die niet van jongs af aan betrokken waren bij een franchise, als minder fan beschouwen. Ik vind dat heel jammer. We zijn allemaal fan, en laten we blij zijn voor, en met elkaar dat het huidige klimaat zorgt voor zoveel coole initiatieven zoals de koffietenten die ik eerder noemde, of een Geekfest in Rotterdam, of De Grote Geekshow in Tilburg

Thanks voor je tijd en tot op Dutch Vintage Toy Fair!