Dutch Comic Con 2015

dcc_2015Volgens mij was het ergens halverwege 2014 dat ik voor het eerst hoorde van Dutch Comic Con. Ik werd uitgenodigd om de Facebook page een like te geven. Natuurlijk doe ik dat met plezier, echter was ik wel skeptisch. Een Comic Con in Nederland? Kan dat?

Het Walhalla voor geeks & nerds is San Diego Comic Con. Je komt daar aan je trekken op het gebied van comics, games, films, series, en popculture in het algemeen. Het begon als een comic conventie waar je comic kon kopen en de mensen achter deze strips kon leren kennen. SDCC is inmiddels uitgegroeid tot hét popculture event ter wereld. Daar krijg je als eerste de teaser te zien van de nieuwe Avengers film met cast en crew present. Daar krijg je als eerste de teaser van de Breaking Bad spin-off Better Call Saul te zien met cast en crew present. Daar krijg je de kans om Stan the man Lee een hand te geven en met hem op de foto te gaan. Daar krijg je de kans om je als fanboy of fangirl helemaal te laten gaan, en niemand die je er raar om aan kijkt! Een Comic Con is dé plek waar je jezelf kan zijn als de ultieme geek, nerd, hentai of otaku, het mag gewoon.

Vroeger was het een plek waar het naar zweet rook, waar je echt alleen maar fanboys en fangirls tegen kwam, het was een plek waar een tegen cultuur te vinden was. Nu is een Comic Con misschien wel mainstream geworden. Dat het in de USA allemaal zo makkelijk gaat houdt natuurlijk niet in dat het in Nederland ook kan, of dat we er zelfs al klaar voor zijn.

Ik ben DCC met argusogen gaan volgen en zelfs met enige scepsis, maar al snel kwamen er lovenswaardige namen en plannen. Ik zag vele facebook vriendjes en vriendinnetjes de page ook een like geven en zich zelfs aanmelden voor het event. Naast de namen kwamen er ook steeds meer namen van winkels en werden er zelfs auto’s aangekondigd. DCC zou ons trakteren op 2 Batmobile’s, de Ecto-1, de Delorian uit Back to the Future en als film/serie gasten kregen we Giancarlo Esposito, Julian Glover, Osric Chau en vele anderen. Er kwamen natuurlijk ook tekenaars zoalsAndrew Wildman, Romano Molenaar en TOTF bekende John Heijink. Zelfs professionele cosplayers werden aangehaald en ook het BUT Film Festival was aanwezig met The House of Wax en een BUT bios. Als klapper op de vuurpijl werd de zaterdag afgesloten door een optreden van The Misfits die volgens mij al heel erg lang niet meer in Nederland zijn geweest.

Was Nederland klaar voor een Comic Con? Ik denk van wel. Ik heb gezien dat geek en nerddom massaal hierop afgekomen is en er uitermate veel werk in kostuums is gestoken. Ik zag tassen vol met merchandise weggesleept worden op de beursvloer. Ik zag rijen van een paar uur voor een handtekening of een foto met één van de gasten en bij The Misfits was er een heuse pit.

Ivan Lok, organisator van DCC had het volgende te zeggen: “We zijn ontzettend trots dat mensen massaal op Dutch Comic Con afkwamen. De stemming was geweldig en het was indrukwekkend te zien hoeveel moeite mensen hebben gedaan om als hun favoriete cartoon-, strip- of filmheld naar de Jaarbeurs te komen. We kijken met vertrouwen uit naar de volgende editie in 2016!”

Elisabeth Matos, Business Unit Manager Accommodatie van Jaarbeurs voegt hieraan toe: “Jaarbeurs is ontzettend trots dat ze aan de wieg heeft mogen staan van de eerste editie van Dutch Comic Con. Afgelopen weekend was Jaarbeurs het epicentrum van dit bijzondere en mondiale event. We spreken onze bewondering uit voor Ivan Lok, een zelfstandig ondernemer die in een zeer korte tijd Dutch Comic Con succesvol heeft weten te realiseren. We geloven in verdere groei de komende jaren en bouwen graag mee aan dit sterke concept.”

Met meer dan 25.000 bezoekers over het hele weekend heen mag er geen twijfel meer bestaan aan het feit dat Nederland klaar is voor een Comic Con. 2015 was de ‘try-out’ van DCC, ik wacht met smart op de 2016 editie!