Duistere Openbaringen 2007

duistere_openbaringen_200724 november van 2007 werd de inmiddels derde editie van het Duistere Openbaringen festival gehouden te Helmond. Duistere Openbaringen is een festival waarbij de beginnende filmmaker uit Nederland en Vlaanderen de kans krijgt om zijn werk aan het grote publiek te laten zien.  Tijdens het festival wordt er onderscheid gemaakt tussen professioneel, semi-professioneel en amateur werk. De films die te zien zijn op het Duisteren Openbaringen festival zijn shorts variërend van 5 minuten tot een max van 45 minuten in lengte. Het genre wat er op Duistere Openbaringen gedraaid word is  horror, thriller, suspense, misdaad, mysterie en duister drama.  Van elk van de drie blokken wordt er een winnaar gekozen door een vakjury. Tevens wordt aan het eind van de avond de publieksfavoriet ook nog eens met een prijs naar huis gestuurd. Het festival werd gehouden in het filmhuis te Helmond wat rechtstreeks naast het Pathé ligt. Dit jaar was er naast het professionele, semi-professionele en amateur blok ook nog een buiten competitie blok. Dit buiten competitie blok is door de organisatie toegevoegd omdat er een aantal erg goede films opgestuurd zijn die wel door Nederlandse filmmakers gemaakt zijn maar niet Nederlands gesproken. Dit is één van de vereisten om aan de competitie mee te mogen doen, echter waren deze films zo goed dat Emiel Labree (organisator) deze films niet voorbij wou laten gaan op dit festival.

14:00 Semi-professioneel blok:

 • Shopping van Xavier Baeyens
  Twee jongens houden er nogal vreemde hobby’s op na. Dit komt echter pas aan het licht als een meisje die e opgepikt er video-opnames van ziet.
 • Vera van Barend de Voogd
  Een ervaren rechercheur en zijn opgefokte partner zijn op zoek naar de gekidnapte Vera. Er is echter meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou zeggen.
 • Trip van Arno Maas
  Een fotograaf maakt een trip mee die van de grenzen van het denkbare voorbij streven. Is het echter een trip of zit er meer achter.
 • Modderfiguur van  Guido Bruin
  Een boer is op zoek naar de perfecte modder om zijn kippen mee in te smeren voor goede eieren. De modder heeft echter ook onvoorziene eigenschap.
 • Taurus van Bas Devos
  Twee jongens staan bebloed in een bos en keren weer terug naar huis.
 • De Overkant van Iván López Núñez
  Na een dag hard werken wil een jongen naar de overkant van het kanaal en naar huis. Twee squashers denken hier echter anders over.
 • Pillar van Bas Devos
  Een vader en een moeder moeten hun kind identificeren.
 • Pijn van  Iván López Núñez
  Een man is op zoek naar fysieke pijn, dit om iets anders te onderdrukken. Er is echter meer dan alleen deze pijn.

16:30 Professioneel blok:

 • Weg van Daniel Bruce
  Een jonge vrouw gaat via een binnendoor weg naar huis. Het wordt echter snel donker op deze achterliggende wegen en ze ondervindt doodsangsten door een achtervolgende auto.
 • Schrik van Martijn Hullegie
  Een stelletje houdt er als hobby op na om elkaar telkens weer te laten schrikken. De grens tussen realiteit en spel lijkt echter langzaam te verdwijnen naar gelang het spel extremer wordt.
 • De Getuige van Erik de Bruyn
  Een jonge vrouw is getuige van een moord, echter door de druk van de ervaring en de getuigenis weet ze niet precies meer wat er nu werkelijk gebeurt is.
 • De Bug van Martijn Smits
  Een oud vrouwtje is als de dood voor insecten. Ze beleeft doodsangsten als ze erachter komt dat in haar mobieltje een bug huist.
 • Dummy van Diederik van Rooijen
  Een man vindt zichzelf vastgebonden in een stoel. De verantwoordelijke is hem echter bekend. Het lijkt erop dat zijn verleden hem in komt halen.
 • Birthday Boy van Chris Mitchell
  Het wordt steeds moeilijker om kinderen tijdens een verjaardagspartijtje te onderhouden.

18:00 Amateur blok:

 • USB van Olaf Demas
  Twee activisten proberen het kappen van een bos te stoppen.
 • Zand Erover van Danny Maas
  Drie vrienden zoeken naar iets dat begraven ligt in het bos.
 • Fade van Gert Fokkens & Peter Sieben
  Een erg verwarde man komt tot een ontmoeting met een vrouw die kennelijk meer schijnt te weten.
 • Een onverwachte ontmoeting van Christian Rademaker
  Een jonge vrouw met bloed aan haar handen ontwaakt in een bos. Dit terwijl er een seriemoordenaar al enkele slcahtoffers heeft gemaakt in de bossen van Zuid-Oost Brabant.
 • Krakers van  Maarten van Doornmalen
  Drie jonge studenten kraken een oud jazzcafé. In dit café zijn echter wat mysterieuze zaken in het verleden voorgevallen.
 • De Vrucht van uw Schoot, Vers van de Boom van  Danny de Jager
  Een boom heeft wel heel erg vreemde vruchten.
 • In Hemelsnaam van  USVA Videocollectief
  Een lokale pastoor heeft naast de vele begrafenissen wel een heel erg vreemde andere taak
 • Doodgewoon van  Giorgio de Bruijn
  Een jongeman die vrijwel onbewust zijn leven leidt besluit ineens om van zijn dagelijkse routine af te wijken.
 • Floppers op Vakantie van  Elwin Rijken
  Drie Nederlandse volksartiesten besluiten om een welverdiende vakantie te nemen. De vakantie loopt echter anders dan gepland.
 • Amicus Mortis van Video Entertainment Team
  Door een falend rechtsysteem gaat een kanibaal vrijuit. De broer van één van de slachtoffers rest niets anders dan het recht in eigen handen te nemen.
 • 21:00 Buiten Competitie Blok:
 • Zombie Love van  Yfke van Berckelaer
  Zombies, zang dans en een verhaal wat de lachspieren doet werken. Lees voor meer info de recensie.
 • The Tenants van Silvain Hooglander
  Een stel verhuist naar een huisje ergens achteraf in de natuur. Helaas is er meer dan alleen dit stel wat het huis bewoond.
 • Sweep Stake van John de Haas
  Een museumcurator op haar eerste dag.
 • Maffiabaaah! van Elwin Rijken
  De maffia moet de strijd aangaan met yakuza’s en de gangs in een explosief confronteren.

Elk blok behalve het buiten competitie blok had een winnaar die door een vakjury uitgekozen werd. Deze vakjury bestond uit: Steven Friedman, bekend door het schrijven van de scenario’s van onder andere Integreren Kun Je Leren! En de Eerste Dag. Nick Jongerius, bekend van DoodEind. Johan Vandewoestijne, (aka James Desert) bekend van o.a. Lucker. In de categorie semi-professioneel won Iván López Núñez met De Overkant. In de categorie professioneel won Martijn Smits met De Bug. In de categorie amateur won Danny de Jager met De Vrucht van uw Schoot, Vers van de Boom. Na het gehele festival werd de publieksfavoriet bekend gemaakt. Deze eer is Amicus Mortis toebedeeld van het Video Entertainment Team.

Dit was voor mij de eerste Duistere Openbaringen die ik meemaakte, ik kan dus helaas niet uit ervaring aangeven of dit jaar beter geslaagd is dan het voorgaande jaar. Wat ik van Emiel en enkele bezoekers meegekregen heb, is dit wel het geval. Wat tijdens dit festival zeer opvalt is dat de bezoekers over het algemeen de makers van de films zijn met eventuele aanhang in de vorm van vrienden, familie, relatie of medewerkers van de vertoonde films. Al met al zorgt dat ervoor dat het festival een hoog gastengehalte heeft. Ondanks dit hoge gastengehalte was de verhouding tussen de gasten en “reguliere” bezoekers zo ongeveer 50/50. Er waren uiteindelijk zo ongeveer 150 aanwezigen wat alweer aardig wat meer is dan de twee voorgaande edities. Ook logisch gezien het feit dat het festival steeds meer naamsbekendheid begint te krijgen. Dat in combinatie met de professionele aanpak van de organisatie doen mij ervan overtuigen dat Duistere Openbaringen een festival is dat zijn plek in Nederland verworven heeft en dat ook nog wel zal houden en alleen maar in grote kan gaan toenemen. Natuurlijk zijn er bij elk festival wel zo zijn kanttekeningen te maken en dat geld ook voor Duistere Openbaringen. Ik kan niet zeggen dat er dingen mis gingen maar er zijn punten ter verbetering. Het eerste wat opviel is de kaartverkoop, deze ging niet helemaal goed aangezien niet elke bezoeker de juiste kaart gekregen had. Gelukkig speelde dit niet bij veel bezoekers en werd dit snel en kundig opgelost. Tweede punt wat ik zelf vervelend vond en denk ik met mij een x aantal andere bezoekers, is dat er geen tijd was om rustig iets te eten. Tussen het professionele blok en amateur blok zat maar een half uur, wat gewoon te kort is om de stad in te lopen en te eten. Daarnaast vond ik het wel jammer dat een aantal van de gasten van het festival niet aan het woord gekomen zijn. Emiel heeft het festival uitstekend gepresenteerd maar er waren een hoop filmmakers die volgens mij zeker wel wat te vertellen zouden hebben over hun werk. Maar ja, als je dat voor iedere aanwezige filmmaker zou gaan doen dan was dit geen festival van een dag maar van een weekend. Desondanks zou het wel leuk zijn om bijvoorbeeld bij elk blok een filmmaker uit te nodigen om het blok in te luiden.

Al met al kan ik zeggen dat het een zeer geslaagd festival is wat uitstekend aangepakt is en dat ik volgend jaar zeker weer van de partij zal zijn.