Disney’s miljardendeal met 21st Century Fox

Groot nieuws vanuit Hollywood en eigenlijk wel de gehele filmwereld. Mediagigant Disney heeft een miljarden-deal gesloten met 21st Century Fox ter waarde van meer dan 52,4 miljard dollar in aandelen. Naast deze 52 miljard zal Disney tevens 13,7 miljard van de netto schuld overnemen van Fox, waarmee de deal over de 66 miljard dollar komt.

In een historische deal tussen mediagiganten Disney en 21st Century Fox neemt Disney verschillende facetten van één van de meest bekende productiemaatschappijen over. In deze deal neemt Disney onder andere de filmstudio over van Fox, evenals televisienetwerken Nat Geo en FX (bekend van onder andere American Horror Story). Disney neemt hierbij ook aandelen over in verschillende netwerken als Sky, Endemol Shine Group en Hulu, evenals regionale sportnetwerken.

Met deze zet versterkt Disney haar plannen om een dominante streaming service te worden, die Netflix kan rivaliseren. Disney heeft hierbij eveneens aangegeven dat de mediagigant haar content van Netflix zal verwijderen in de komende jaren. Disney heeft aangekondigd in augustus te beginnen met Stand-alone streaming services en zal haar films in 2019 van Netflix afhalen. Wat de abonnementskosten van deze service zullen zijn is nog niet bekend, maar heeft wel aangegeven dat dit substantieel lager zal zijn dan de kosten voor Netflix.

Deze historische deal zal natuurlijk vele gevolgen hebben en houdt zeker goed nieuws in voor vele fans van de Marvel Cinematic Universe. Met deze deal kan de MCU onder andere uitgebreid worden met X-Men en Fantastic Four, wat in zal houden dat haast alle characters gebruikt mogen worden zonder dat er een afzonderlijke deal moet worden gesloten over deze characters.