Disney koopt Lucasfilm

In 1977 kwam de eerste Star Wars film uit, Episode IV – A New Hope. Twee meer films volgenden die een eind aan de eerste trilogie maakten. 22 jaar na de eerste Star Wars paktGeorge Lucas deze inmens populaire reeks weer op en maakt hij Episode I tot en met III. Het oorspronkelijke plan van Lucas was om van Star Wars een drietal trilogies te maken. Dit plan zou hij echter niet meer uitvoeren. Hij was namelijk bang dat hij deze derde en laatste reeks niet meer binnen zijn leven af zou kunnen ronden.

Oktober 2012, Disney koopt Lucasfilm voor 4 biljoen op. Dit nieuws heeft fans en critici alom geshockeerd. George Lucas heeft in een statement aangegeven dat hij van mening is dat Star Wars nog steeds levensvatbaar is, ook wel logisch gezien de animated Clone Wars serie en dat hij het stokje over wil dragen aan een nieuwe generatie van filmmakers. De eerste nieuwe Star Wars staat nu gepland voor 2015. Of deze de initiële visie van Lucas zou volgen valt nog te bezien. Disney heeft met de aankoop van Lucasfilm niet alleen de rechten opgekocht voor de Star Wars films, maar voor de hele franchise, Star Wars geïnspireerde attracties in Disneyland en Disneyworld liggen dus ook in de mogelijkheden. Waar velen niet over reppen is dat Disney nu ook de rechten heeft voor de evenzo succesvolle Indiana Jones reeks. Hier is nog niet over gesproken, maar ook deze franchise ligt nu weer klaar om verder opgepakt te worden.

Terug naar Star Wars. Het plan van Disney is om deze reeks nieuw leven in te blazen en eens per 2 jaar een nieuwe film uit te brengen. Het klinkt hiermee meteen al alsof ze de melkkoe spreekwoordelijk uit willen melken. Enerzijds ben ik het hiermee eens, maar anderzijds is er genoeg bronmateriaal om uit te putten. Wat velen niet weten is dat Star Wars namelijk ook een erg succesvolle boekenreeks is waar rond en nabij de 100 boeken van uitgekomen zijn. En laten we eerlijk zijn, een aantal jaren geleden heeft Disney ook Marvel opgekocht om daar de filmreeks van uit te brengen. Tot nu toe zijn al deze films geslaagd en is er een franchise opgebouwd die niet alleen succesvoller wordt met elke nieuwe film, maar die ook trouw blijft aan het bronmateriaal. Natuurlijk betekent de overname van Star Wars door Disney ook dat crossovers in de mogelijkheden liggen, denk bijvoorbeeld aan een Darth Mouse of iets dergelijks, maar dit zal niet op de fanbase van Star Wars gericht worden en zie ik ook niet snel gebeuren. We zullen af moeten wachten wat er precies met Star Wars gedaan zal worden door Disney, maar als ze deze franchise op dezelfde respectvolle manier oppakken als de Marvel franchise heb ik er goede hoop in.