Devilman vs Hades

Devilman vs Hades Boek omslag Devilman vs Hades
Devilman
Go Nagai
Horror, Fantasy, Manga
Seven Seas Entertainment
2012
Manga
540
Team Moon

Met het 40 jarige bestaan van Devilman in 2012 is er een nieuwe reeks gekomen geschreven door de meester Go Nagai himself. Seven Seas Entertainment is de maatschappij die Devilman tegenover een andere creatie van Go Nagai mocht zetten; Mazinger Z.

Ik doe in dit artikel de aanname dat je als lezer al bekend bent met Devilman en Mazinger en ga deze dan ook niet introduceren. Mocht dat niet zo zijn, hier op de site is genoeg te lezen over Devilman en Mazinger is kort te introduceren als een big bot manga. Ik doe de serie hier zeker te kort mee, maar ik kan het niet korter dan dat beschrijven.

Devilman vs Hades. Akira Fudo heft in deze alternatieve tijdlijn de strijd met Satan overleeft. Hij is gevlucht en is in de onderwereld op zoek naar de ziel van zijn geliefde Miki Makimura. Hij laat zich door niets en niemand stoppen en vernietigt demoon na demoon in zijn tocht. Hij komt hiermee oog in oog te staan met Hades, the Emperor of Darkness, een vijand die we van Mazinger Z kennen. Hij krijgt van Hades de keuze om eeuwig te lijden of om Mazinger in zijn naam te verslaan. Akira kiest ervoor om het tegen de machtige robot op te nemen.

Geschreven door Go Nagai en geillustreerd door Team Moon. Devilman vs Hades is een manga zoals ik ze graag zie, vol met explosief ultrageweld. Zo explosief als een gevecht hier getoond wordt zie je het niet in Europese of Amerikaans strips of comics. Dit is een essentieel onderdeel van manga an sich. De kenners van bijvoorbeeld de Dragonball animé weten exact wat ik hiermee bedoel. Devilman staat als manga en ook animé bekend om dit geweld en het is goed dat hier ook niet ingetoomd wordt op dat vlak. Het enige nadeel is dat ik zo nu en geweld om het geweld zie. Het karakter van Akira is een boze jongen die wraak wil nemen op alles en iedereen, maar zo herinner ik mij hem niet in bijvoorbeeld de animé. Wraak en het willen beschermen van Miki is waar het hem om draait, maar hier lijkt hij op bepaalde momenten meer en bad-guy dan de good-guy. Zelfs aan het eind van de serie aangekomen weet je het nog steeds niet. Als je helemaal naar de basis gaat van de strijd tussen Devilman en Hades komt het erop neer dat Hades ook wraak wil nemen. Devilman heeft namelijk zijn vrouw gedood.

Het typische archetype van goed en kwaad is hier niet goed aan de orde. Deze hele manga reeks heeft maar twee doelen. Ten eerste twee werelden van Go Nagai samen laten komen en ten tweede zo gewelddadig mogelijk zijn. Hierdoor schiet het plot en verhaalontwikkeling sterk te kort. Juist bij een serie als Devilman is er zo veel lore waar je wat mee kan. De demonen uit de oorspronkelijk manga komen hier allen terug, maar in een kort en veel te gemakkelijke hoedanigheid. Een kleine en korte onderbreking van Akira’s zoektocht naar Hades en de verlossing van Miki. Vanaf het eerste getekende panel weet je al welke kant het op gaat.

Dan nog even over de samensmelting Mazinger en Devilman. Dit is niet geslaagd. De eerste twee volumes van de serie zijn zo goed als Devilman only met alleen Hades en zijn generaal als personages van Mazinger. Volume 3 daarentegen slaat de andere kant op. Hier hebben we alleen Akira als karakter in de wereld van Mazinger. De overgang van volume 2 naar 3 is zo groot dat het haast lijkt alsof je twee verschillende manga’s aan het lezen bent.

Devilman vs Hades is een leuke uitbreiding van het Devilman universum, maar geen hoogstaande kwaliteit. Leuk en een aanwinst voor Devilman fans, maar op bijna fronten schiet de manga tekort en dat is jammer, want potentie is er aan alle kanten. Het is bijna alsof Go Nagai zijn ‘kindje’ ziet als een boos jongetje die niets anders meer kan dan vechten. Ach, misschien moet ik hier ook niet zo’n punt van maken, het is niet zo dat een Dragonball meer inhoud heeft dan van het ene gevecht naar het andere gevecht springen ?