Deadpool

Deadpool Boek omslag Deadpool
Marvel
Action, beat 'em up, hack and slash
Activision
2013
Sean Miller
High Moon Studios
Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, PS4, Xbox One
Single-player

Ik hoef ondertussen niet meer uit te leggen wie Deadpool is. The merc with the mouth is ondertussen wereldwijd bekend en razend populair. Onder andere daardoor heeft hij een eigen film gekregen met Ryan Reynolds in de hoofdrol. Daar gaan we het alleen nu niet over hebben, want daarover staat meer dan genoeg elders op deze site. We gaan het hebben over de Deadpool game, die een paar jaar daarvoor uit kwam.

Deadpool is een game die uit kwam voor Playstation 3, Xbox 360 en PC. Hij kwam later ook als gerematerde versie uit op Playstation 4 en Xbox One. Ik heb zelf de Playstation 3 versie en zal me dus daar op richten in deze recensie.

De titel van de game is simpel en doeltreffend: Deadpool. Zo weet je meteen waar je aan toe bent, kort en krachtig en vooral zonder cliché extra’s in de titel. De game bevat (vooral smerige en zwarte) humor, actie, bloed, geweld en lomp veel fourth wall breaking momenten. Deadpool weet in de game inderdaad dat hij in een game zit, en spreekt regelmatig tegen de speler en de game designers.

Qua gameplay is het eigenlijk een vrij standaard beat ’em up, een beetje zoals de X-Men Origins Wolverine game. Je loopt rond, hakt of schiet vijanden aan gort en loopt en/of springt weer verder door het level. Ook kun je uiteraard korte stukjes teleporten, zoals Deadpool dat ook in de comics kan. Deadpool kan zichzelf uiteraard ook genezen door een tijdje niet geraakt te worden wanneer je schade op hebt gelopen. Dit is in dit geval natuurlijk logisch, in tegenstelling tot bepaalde moderne first person shooters. De game is trouwens alsnog vrij pittig, dus je zal jezelf vooral in latere levels vaak terug zien trekken om te genezen.

Qua beeld en geluid zit de game ook prima in elkaar. Alles ziet er perfect uit en het brengt de comics prima tot leven op je scherm. De muziek is vlot en lekker opzwepend, en brengt ook een bepaald sfeertje in de hele game. Nolan North bewijst wederom een perfecte voiceover voor onze “held” neer te zetten, zoals hij al meerdere keren eerder had gedaan in games en cartoons.

Zelfs qua personages zit je helemaal goed in de Deadpool game. Zo komt hij onder andere zijn oude “vriend” Cable tegen, maar ook Wolverine, Domino, Psylocke en Rogue. Cable helpt je af en toe in gevechten en om verder te komen, en Rogue speelt vooral verderop in de game een bepaalde rol. Voor de rest doen de personages niet veel, maar het is leuk om ze te zien… en om Wolverine wakker proberen te meppen. De eindbaas is trouwens Mister Sinister en zijn groepje nietszeggende handlangers.

Zonder Deadpool in de game zou het waarschijnlijk een standaard beat ’em up/platformer/slash ’em up zijn geweest. Het is puur de humor van het personage die de game zo goed en vermakelijk maakt. Het is namelijk een beetje veel van hetzelfde en zelfs de boss fights zijn weinig meer dan door blijven hakken en aanvallen ontwijken. Toch blijf je doorspelen om te zien wat er verder gaat gebeuren. Een absolute aanrader voor Deadpool fans, maar voor anderen waarschijnlijk niet al te boeiend.