De Zombie Overlevingsgids

zombie_overlevingsgidsJe ergste nachtmerrie is uitgekomen! (Of je grootste wens, als je net zo’n ziekeling van geest bent als mij!) De doden blijven niet langer dood. Zombies nemen de planeet over. Wat nu te doen? Geef je het op om lunch te worden voor het snel groeiende leger van de levende doden? Nee natuurlijk niet, niet in dit leven! Je bent volledig voorbereid, dankzij de volgende lijst!

Vaardigheden:

Scherpschutterschap:
Je moet kundig genoeg zijn om een zombie van een afstandje in zijn hoofd te schieten om te overleven. Als je pistolen of geweren wilt gaan gebruiken, dan kan het wel eens handig zijn om te leren om je eigen kogels te vullen. Op de weg naar overleving zul je zeker weten niet overal langs de weg kant en klare munitie vinden. Leer hoe je kogels moet vullen, zorg ervoor dat je altijd de benodigdheden op zak hebt, en als het moment daar is heb je altijd genoeg kogels om wat zombiehoofden te doen knallen.

Mesvechten:
Wanneer het moment daar is dat je ammunitie op is, moet je altijd een wapen op reserve hebben. Benut elke opening die de zombie je geeft om je mes in zijn voorhoofd te planten. Leer hoe je van afstand een mes kunt werpen met een dodelijke precisie. Wees er altijd zeker van dat je messen en andersoortige bladwapens schedelsplijtend scherp zijn, en dat je weet hoe je ze scherp moet houden! niet te vergeten de benodigdheden op zak te hebben.

Wapen kunsten:
Wanneer je geen pistolen of messen hebt of je bent niet kundig genoeg met deze wapens, zorg er dan voor dat je een andersoortig wapen bij je hebt. Wees er zeker van dat je kundig bent in het gebruik van het wapen van je keuze. Zorg ervoor dat je ten alle tijden een wapen binnen handbereik hebt bij een mogelijke zombie doorbraak. Zelfs als je in bad zit! Bij het kiezen van een andersoortig wapen, hou dan in gedachten dat je hordes van zombies op afstand moet houden en dat je er meerdere mee moet kunnen doden. Kies dus bij voorkeur wapen van minimaal één armlengte wat stevig genoeg is om schedels te splijten en botten te kraken.

Sloten kraken:
Deze vaardigheid is handiger dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Zeer handig als je niet je weg naar binnen wilt rammen. Zorg ervoor dat je te alle tijde je slotenkraak setje bij je hebt.

Basis overlevingsvaardigheden:
Zodra de doden terugkeren naar het land der levenden en de steden over nemen kun je er donder op zeggen dat er niet lang meer de luxe van gas en licht is. Je zult behendig moeten worden in het vinden van schoon drinkwater en voedsel. Leer je zelf ook zo spoedig mogelijk om een goed vuur aan te maken en hier zo goed mogelijk gebruik van te maken. Vuur is niet alleen handig om jezelf te verwarmen of om het duister op te lichten maar ook om de zombies op afstand te houden.

Autoreparatie:
Om de nederzetting van overlevenden te bereiken is het punt om zo snel mogelijk daar te komen. De beste manier ten tijde van een zombie uitbraak is per auto. Het kan daarom alleen maar handig zijn om een beetje basis te hebben in het repareren van auto’s, aangezien er geen zaken meer zullen zijn om de auto te maken. Zorg er ook voor dat je weet waar en hoe je benzine uit auto’s en pompen bij het tankstation kunt zuigen. (Bedenk, er is geen stroom meer om de pompen te bedienen) Een andere handigheid is hoe je een auto moet kortsluiten. Dit wordt moeilijker bij nieuwe auto’s maar het is te doen. Dit is een noodzaak wanneer het repareren van auto’s niet je sterkste kant is en je wel wilt gebruikmaken van auto’s.

Verplichtingen:

Veilige schuilplaats:
Zelfs de meest fanatieke zombie jager heeft een goede schuilplaats nodig om te slapen zonder dat hij in de constante bedreiging zit van de rottende lijken die graag een middernachtelijke snack willen hebben. Je hebt verschillende keuzes wat betreft een goede schuilplaats:

 • Een huis met dichtgespijkerde ramen en balken vastgezet tegen de deuren
 • Een schuilkelder
 • Een winkelcentrum met in ieder geval alle in en uitgangen gebarricadeerd
 • Een ondergrondse militaire basis of een bunker
 • Een woonboot
 • Een flatgebouw met een gebarricadeerde hoofdingang

Welke vorm van schuilplaats je ook kiest, weet wel dat je genoeg proviand moet hebben om het zo lang mogelijk vol te houden. Denk hierbij aan geconserveerd eten, veel water in fles, genoeg ammunitie voor je wapens en een zekere vorm van vermaak. (Een goede vorm van vermaak kan je scherpschutterkwaliteiten verbeteren door vanaf grote hoogte zombies te doden.) Laat bij het maken van een keuze voor de schuilplaats ook het aantal uitgangen meespelen. Mocht je namelijk halsoverkop moeten vluchten dan kun je de zombies naar de ene uitgang lokken met veel geluid en zelf wegsluipen door de andere uitgang. Houdt bij elke schuilplaats wel rekening met plunderaars!

Voertuigen:
Om je weg te vervolgen naar een nederzetting of als fanatieke zombie jager op jacht naar groepen van zombies, zul je van A naar B moeten komen. Hierbij enkele voor beelden van voertuigen om van A naar B te komen:

 • Auto. Denk hierbij aan legerauto’s zoals een leger duinwagen e.d.
 • Tank of andersoortig groot en stevig voertuig. Denk aan een jeep, truck, bus e.d.
 • Helikopter of een klein vliegtuig
 • Boot. (Dit zou je meteen kunnen combineren met je schuilplaats in de vorm van een huisboot)
 • Motor of een Trike

Denk er bij je keuze voor voertuig wel even aan dat elk van bovenstaande zijn eigen voordelen en nadelen heeft. De motor heeft als voordeel dat je zeer wendbaar bent en je op bijna elk terrein kunt komen, maar daarentegen heeft de motor als nadeel dat je niet echt beschermt bent zoals je in een tank of jeep zou zijn. Als je er handigheid in hebt probeer dan verbeteringen aan je voertuig aan te brengen zoals extra bepantseringen, schietgaten of zombie squishing verbeteringen.

Bepantsering:
Stel je voor: Je bent proviand aan het verzamelen, je raakt een beetje overmoedig en je wordt ineens door een zombie gebeten? Tuurlijk je bent een goede zombie jager, jou zal dat niet overkomen. Je bent te goed! Nou, reken daar maar niet op…. het kan idereen overkomen. Maar als je enige vorm van bepantsering draagt dan verhoog je daarmee je overlevingskansen. Hier een opsomming van verschillende soorten van “bepantsering”:

 • Kogelvrij vest
 • Leren jas
 • Leren kledij in het algemeen
 • Maliënkolder
 • IJshockey/Rugby/American Football tenue (het masker of helm kan hierbij ook erg handig zijn)
 • Motorkleding
 • Army Boots of andersoortig schoeisel met stalen neuzen

Laat je keuze van bepantsering niet afhangen van hetgeen wat de beste bescherming biedt maar van wat je tegen zult komen. Een leren jack zul je eerder vinden dan een maliënkolder. Als je besluit een masker te gebruiken houdt er dan wel rekening mee dat dit je gezichtsveld hiermee vermindert wordt. Hou bij je bepantsering ook vooral rekening dat ondanks dat je goed beschermt moet zijn je niet (te veel) belemmert moet worden in je bewegingsvrijheid.

Wapens en andere items:
Het meest belangrijke in een wereld krioelend met levende doden is toch wel de bewapening die je bij je hebt. Het beste wat je bij je kunt dragen als wapen is toch wel iedersoortig vorm van een schietijzer. Dit omdat je hiermee de meest effectieve kans hebt om wanneer het nodig is, zo goed mogelijk uit een hachelijke situatie te komen. En omdat je hiermee indien je je scherpschutterkwaliteiten hebt geoefend ook altijd op een veilige afstand van de zombies bent. Hieronder een opsomming van verschillende soorten van wapens en andere handige items:

 • Pistool/geweer en bijbehorende kogels: Dit zijn de beste vorm van bewapening die je bij je kunt hebben. Bij je keuze denk dan wel aan wat je kunt dragen en wat handig is. Je moet er immers zo lang mogelijk mee doen en je hebt niet altijd de kans om je bewapening te verbeteren aan te vullen.
 • Bijl: Zombiehoofden inslaan, koppen eraf hakken, ledematen eraf hakken en zeer handig om gesloten deuren in te rammen.
 • Zwaard: Ook een erg fijn en handig wapen om koppen mee te splijten en af te hakken. Een scherp zwaard bij voorkeur een katana is ook uitermate handig om sepuko (zelfmoord op de Japanse manier) mee te plegen als er geen uitweg meer is.
 • Kettingzaag: Zie bijl alleen dan beter in gebruik maar wel veel rommeliger.
 • Vlammenwerper en benzine: Goed te gebruiken om dingen in de fik te steken, vooral zombies.
 • Brandblusser: Het zombies in de fik steken is een goede methode om van de levende doden af te komen, alleen hebben ze in de fik gestoken nog wel eens de neiging om vuurtjes her en der te veroorzaken. Dit omdat zombies ten eerste al niet de meest oplettenden zijn, maar brandend lijken ze tegen nog meer dingen aan te stoten.
 • Honkbalknuppel: Te gebruiken als back-up wapen als je niets beters hebt. Goed om zombiehersenen in te slaan.
 • Spijkerpistool: Handig om zombiehersenen te penetreren. Ook handig om je barricade bij je schuilplaats vast te zetten.
 • Accuboor: Ook erg goed te gebruiken om zombiehersenen mee te penetreren, kan wel een smeerbende veroorzaken vooral bij mals, rottend vlees.
 • Hamer, spijkers, hout: Verplichte items om je schuilplaats te verstevigen tegen de groeiende horde van zombies.
 • Zaklantaarn (bij voorkeur een grote zware): Dit is een vereiste op het moment wanneer er geen stroom meer is. Zolang er wel stroom is is het in de nachten nog steeds handig om deze te gebruiken en niet bijvoorbeeld de grote lichten van je schuilplaats. Daarmee heb je een grote kans dat je de aandacht van rondstruinende zombies trekt. Hoe groter en zwaarder de zaklantaarns is, hoe beter je er zombie koppen mee kunt inslaan.
 • Op batterij werkende radio en/of tv: Handig om de status in de rest van de omgeving te weten te komen zoals nederzettingen en waar het de zombie hordes in grote getallen zijn. Zeer zeker ook handig om de laatste zombie squish technieken te horen die de wetenschappers nu weer bedacht hebben om met het groeiende leger der levende doden af te rekenen.
 • Eerste hulp set: Dit mag toch wel het belangrijkste item genoemd worden wat je ten alle tijden bij je moet hebben. In deze dagen vol stress en angst heb je een hogere kans op verwondingen dan normaal en dat is iets wat je zeker nu niet moet hebben. Houdt goed in gedachten dat er niets meer voor je te doen is als je door een zombie gebeten word. Je kunt hoogstens de pijn verzachten. Mocht je door een zombie gebeten worden dan kun je beter meteen het heft in eigen handen nemen en die shotgun tegen je eigen hoofd aan te zetten.
 • Extra batterijen: Als je dan toch gebruik maakt van die mega zaklamp en je pocketradio, zorg er dan ook voor dat je genoeg batterijen op reserve hebt.
 • Extra benzine voor de kettingzaag en je auto: Niets is minder erg dan dat je net bezig bent om een stel zombies in stukken te scheuren met je kettingzaag en hij stopt er ineens mee. Zorg er altijd voor dat je benzine op reserve hebt en je kettingzaag en auto ook goed gevuld hebt voor gebruik. Bedenk dat je de extra benzine het beste in een jerrycan o.i.d. kan bewaren.

Als je in een stad woont waar een museum in de buurt is, neem dan de tijd om er eens een bezoekje te brengen. Naast dat het museum je iets kan leren over het leven voor de zombies, hebben veel museums ook wapens en/of harnassen. Als je enkele goede wapens vindt neem ze dan gewoon mee, niemand die het in deze duistere tijden zal missen. En vergeet niet elke kans om de hordes der zombies te stoppen is er weer één!