De Nacht van de Wansmaak – The Final Chapter

dnvdw_tfcOp 25 november 2006 was in Enschede de derde editie van de Nacht van de Wansmaak. Ik was al enthousiast van de vorige editie en deze derde editie wilde ik ook zeker bezoeken.

Voor degenen voor wie “De Nacht van de Wansmaak” nieuw is, even een korte introductie. De introductie zoals de organisatoren geven luidt als volgt: je wordt meegenomen naar de riolen van de wereldcinema. Jan Verheyen alias Max Rockatansky en Jan Doense alias Mr. Horror zijn de gidsen die ons er doorheen loodsen. In de drie uur durende voorstelling worden trailers en filmfragmenten vertoond van films die niet mainstream zijn. Althans niet vanuit een hedendaags oogpunt. Ze vallen op door de knullige montage of bizarre boodschap.

Wat er allemaal getoond is ga ik niet herhalen maar één filmpje noem ik wel als illustratie. Het is een voorlichtingsfilm voor geestelijke gehandicapte meisjes. De film is gemaakt in de jaren zeventig. Zij worden voorgelicht over ongesteld zijn. Een gebruikt maandverband in beeld heeft wel reacties losgemaakt.

Het geheel is in één show gegoten. De beide Jannen hebben keurig hun teksten voorbereid bij elk filmpje. De teksten, bijvoorbeeld over Chesty Morgan, zijn gebruikt in eerdere edities en ook op de dvd. Maar de beelden spreken voor zich. Als je de formaten van Chesty ziet dan begrijp je dat karikaturen ook echt bestaan.

De belangstellling voor deze edite is mij tegen gevallen. Waar de vorige editie een volle zaal op heeft geleverd, was deze keer de zaal maar voor de helft gevuld.  Maar een week later zag ik elders wel mensen rondlopen in een t-shirt van de Nacht van de Wansmaak. Wie aanwezig was wil het laten weten dát ze er zijn geweest.

Voor wie het allemaal gemist heeft en het toch nog wil zien zijn er twee dvd’s met verschillende filmpjes die zijn vertoond. De filmpjes zijn niet mainstream maar er is wel een markt voor enkele van de films die de revu passeerden worden wel commercieel uitgemolken. Ze zijn verkrijgbaar op DVD. Van één Nacht van de Wansmaak kan iedereen meerdere nachten maken.