De Geschiedenis van Guinea Pig

geschiedenis_van_guinea_pigSatoru Ogura de beruchte producent en schrijver besloot een serie films te maken de het ergst van het ergste zijn. Dit is de Guinea Pig (Za Ginipiggu) serie geworden. Het zijn films gemaakt als snuff movies die de ergste Gore Hound tevreden zou stellen en de rest alleen maar zou shockeren als je überhaupt al het lef hebt om deze films te kijken….. Satoru nam contact op met een andere beruchte schrijver en manga artiest Hideshi Hino, bekend van o.a. Panorama in Hell en Hell Baby. Hideshi was zo onder de indruk van het script van de eerste film dat hij in dezelfde stijl is begonnen met schrijven aan de tweede film, Flower of Flesh And Blood. Ze begonnen met de casting van Devil’s Experiment wat verbazend makkelijk ging. Veel vrouwen kwamen om zich voor de camera te laten martelen en uiteindelijk te laten vermoorden. De casting voor Flower of Flesh and Blood werd tegelijkertijd gehouden evenals het filmen. Dit om de films in een sneltreinvaart te laten uitbrengen. In 1985 zijn beide films voltooid maar het volgende jaar kwam Devil’s Experiment pas uit. Deze film verbaasde en shockeerde het Japanse film publiek waardoor de film een grote verkoper werd in de video markt. De freaks schreeuwden om meer wat ze ook kregen met Flower of Flesh and Blood in het zelfde jaar.

De uitkomst van de rest van de Za Ginipiggu films wordt over het internet betwist maar ik gebruik de releasedates van een betrouwbare bron waar ik ook de geschiedenis hiervan beschreven gevonden heb.

Za Ginipiggu in chronologische volgorde inclusief de originele titels:

  • 1985 Devil’s Experiment: Akumano Jikken aka Unabridged Agony
  • 1985 Flower of Flesh And Blood: Chiniku No Hana
  • 1986 He Never Dies: Senritsu! Shinanai Otoko
  • 1986 Making of Guinea Pig: Mekingu Obu Za Ginipiggu
  • 1988 Mermaid In A Manhole: Manhoru No Naka No Ningyo
  • 1988 Android Of The Notre Dame: Notorudamo No Andoroido
  • 1989 Lucky Sky Diamond: Shiroi Kabe No Kekkon (Geen echte Guinea Pig maar wordt vaak voor eentje aangezien)
  • 1990 Devil Woman Doctor: Peter No Akuma No Joi-Sam
  • 1990 Making Of Devil Woman Doctor: Bangaihen Akuma No Joi-San Meikingu
  • 1991 Slaughter Special: Zanzatsu Supeshiyaru

The uitkomst van Flower of Flesh And Blood shockeerde enkele van de kleinere video winkels maar de films werden zo massaal verkocht dat ze uiteindelijk wel mee moesten gaan. De Guinea Pig Films verkochten in Japan beter dan de Hollywood producties die op die ogenblikken uitkwamen. Na de eerste twee films werden de rechten van Orange Video House verkocht aan Japan Home Video (JHV) die in 1986 He Never Dies uitbracht. JHV ging voor softere films, het snuff idee werd achterwege gelaten maar de films waren zeker nog wel een splatterfest. JHV ging meer voor een verhaal en uitdieping van de karakters. Het zelfde jaar brachten ze ook de Making of Guinea Pig uit die laat zien hoe veel lol ze hadden en het maken van de films en hoe ze splattereffecten gecreëerd hebben.

In 1988 komt Hidesho Hino weer terug naar de Guinea Pig series met de lovenswaardige Mermaid In A Manhole die door het Japanse publiek massaal gekocht word waardoor het één van de best verkochte films van dat jaar word. In hetzelfde jaar komt ook Android Of The Notre Dame uit die ook veel bewondering krijgt maar het succes van Mermaid In A Manhole niet weet te evenaren.

Japan heeft datzelfde jaar te verduren met een seriemoordenaar die al snel de naam krijgt The Vampire Killer. Hij wordt uiteindelijk in 1989 gepakt nadat hij 4 meisjes heeft vermoord verschillend van leeftijd van 4 tot 7 jaar. Hij wordt gepakt op het moment dat hij bezig is met een nieuwe ontvoering. Op het moment dat hij gepakt wordt en het onderzoek start naar het waarom komen ze ook bij zijn videocollectie uit die uit meer dan 6000 banden bestaat. Zijn collectie bestaat merendeels uit Hentai films maar ook veel gore films waaronder de Guinea Pig films. The Vampire Killer heeft scènes uit enkele van zijn films nagespeeld merendeel uit de Hentai collectie maar ook een scène van Flower Of Flesh And Blood. De moorden worden omgedoopt door het Japanse volk als The Otaku Murders. In Europa en Amerika is het een compliment om een otaku genoemd te worden, omdat dat hier gelijk staat aan een manga/animé fan. In Japan is de term otaku echter niet zo positief, daar is het letterlijk geobsedeerde fan of een nerd.

Nadat de Vampire Killer gepakt was is er een psychologisch onderzoek op hem gedaan wat hem onstabiel en onvolwassen achtte. Zijn houding jegens leven en dood was immoreel, tevens had hij geen besef van goed en slecht. De media maakte van de moorden natuurlijk een hele ophef waardoor de Tokyo Metropolitaans Gouvernement het idee kreeg om de entertainment industrie aan banden te leggen. Natuurlijk kwam de Guinea Pig series naar voren als één van de oorzaken voor de moorden. Hierdoor was de Japanse entertainment industrie verplicht om zich in de toekomst in te houden. De Guinea Gig series is niet schuldig gesteld aan The Otaku Murders, nee de Japanse cultuur is hier schuldig aan gesteld omdat zij een samenleving hebben gecreëerd waarin iemand onopgemerkt zo’n mentaliteit heeft kunnen kweken. Door de hernieuwde interesse en de publiciteit rondom de Guinea Pig series hebben de producenten in 1990 Devil Woman Doctor en The Making of hiervan uitgebracht. Door de komische ondertoon in deze film is de gemoedstoestand van het publiek gekalmeerd en is de grens tussen gore en entertainment en gore en realiteit beter naar voren gekomen.

In 1991 nam Satoru Ogura alle Guinea Pig episodes en pakte hier de beste en smerigste stukken uit om de Slaughter Special te maken. Een Best Of om het zo maar even te noemen. Een horror goeroe uit Amerika kwam hierdoor in contact met de serie en begon deze door de Amerikaanse staat California heen te verspreiden. De Amerikaanse acteur Charlie Sheen kreeg hierdoor ook een kopie van één van de Guinea Pig episodes. Charlie die er heilig van overtuigd was dat deze film echt was nam contact op met de MPAA (Motion Picture Association of America). Voordat zij hard konden maken wat Charlie beweerde was hij al betrokken geraakt bij een beweging die de import van deze films wilde stoppen. The MPAA kwam in contact met de FBI waar ze erachter kwamen dat de FBI tezamen met de Japanse overheid allang een onderzoek had ingericht naar Guinea Pig waar uitkwam dat de films nep zijn. Helaas de schade was al gedaan America News heeft een artikel over Guinea Pig geplaatst waardoor de Guinea Pig series berucht werden over heel de wereld.

Deze oproer heeft zich tweemaal vaker voorgedaan (wat tenminste bekend is, wie weet hoe vaak het gebeurd is maar in de doofpot gestopt ;-)) In Zweden 1992 heeft een advocaat een kopie van Flower of Flesh And Blood te pakken gekregen die de band geshockeerd aan de politie heeft overgedragen. De politie is een onderzoek gestart tezamen met een lijkschouwer die er veel moeite mee had om te oordelen of het echt is of nep. Nadat ze er uiteindelijk achter zijn gekomen dat de band een nep moord vertoond, hebben ze de zaak snel laten vallen om geen publiekelijke schande over zich te roepen. De tweede bekende maal is in Engeland waar een horror en serial killer liefhebber Flower of Flesh And Blood tezamen met enkele andere banden liet importeren. De douane vond de banden bij toeval waarop de man aangeklaagd werd voor het importeren van een snuff movie. Nadat meerdere experts de band hebben bekeken en tot de conclusie kwamen dat hij nep is is de man er toch voor aangeklaagd. Maar dan niet meer voor import van een snuff movie maar gewoon voor import van videobanden.

De Guinea Pig series hebben meer ophef gecreëerd dan welke andere serie dan ook. Deze films zijn zelden tot niet overtroffen qua gore en gruwlijkheden. Deze films vallen binnen de extremen van de cinema en hebben hierdoor hun plaats in de geschiedenis van de extreme cinema zeker wel verdiend. Als je ze eenmaal gezien hebt laten ze een beeld bij je achter waardoor je de filsm nooit meer vergeet. Het is aan de kijker om af te vragen: “Waarom heb ik deze film überhaupt bekeken en hoe kan iemand nou zo ziek zijn om zoiets te maken?” Nu vraag ik je wie is er dan zieker, de maker of de kijker…..