Darkman: Marvel miniserie

Darkman Volume 2 Boek omslag Darkman Volume 2
Darkman
Kurt Busiek
Horror, Fantasy, Action
Marvel
1993
Softcover
168
Javier Salteres
6

Darkman mag dan misschien wel niet als een echte comic adaptatie begonnen zijn, maar is dat wel geworden. Sam Raimi heeft met man en macht geprobeerd om Batman of The Shadow te mogen verfilmen in de jaren 90. Helaas, of gelukkig is hem dat niet gelukt. Wat hij toen gedaan heeft is Darkman creëren. Een filmheld geïnspireerd op Batman, The Shadow, Phantom of the Opera, Frankenstein en zelfs The Hunchback from the Notre Dame. Het eindresultaat is een cult film geworden die ook een cult superheld heeft opgeleverd. Het is dan ook niet vreemd dat de film in comic vorm is verschenen en er zelfs comic only vervolg is gekomen. Na de official movie adaptation van Marvel hebben zij ook een vervolg gecreëerd die de mythe van Darkman verder uitwerkt en die daarnaast ook typisch is voor de comics van de jaren 90.

Deze mini serie mag gezien worden als een direct vervolg op de film. Durant blijkt namelijk niet te zijn overleden, tenminste niet geheel. Hij komt namelijk terug als een cyborg, sterker en gemener dan ooit. Ook Julie is weer terug als gedeeltelijke love interest van Peyton. Julie mag misschien wel verder gegaan zijn met een nieuwe liefde, Darkman kan haar nog niet los laten. Kan Darkman Julie loslaten? Wie is de Witchfinder en weet Darkman Durant nu wel te verslaan? In 6 nummers krijg je antwoord op deze vragen en wordt de mythe van Darkman verder uitgewerkt.

Het verhaal wordt geschreven door niemand minder dan Kurt Busiek. Comic lezers zullen deze naam herkennen als de schrijver van de prachtige Marvel Marvels met art van Alex Ross. Deze Darkman miniserie dateert nog voor deze reeks. Je mag concluderen dat deze miniserie aan het begin van zijn carrière stond. Tegenwoordig mag Kurt Busiek als één van de groten van de comic industrie gezien worden, maar Darkman blinkt naar mijn mening niet echt uit. Busiek lijkt een balans te zoeken in een typische 90’s comic en het romantische Universal Monsters aspect uit de originele film. Helaas valt de balans te veel naar de typische comic. Artwise mogen we het doen met werk van Javier Saltares, die beter bekend is van de jaren 90 ongoing Ghost Rider reeks. Javier levert goed werk, maar het is niet uitblinkend en zelfs een beetje 13 in een dozijn.

Dat de film gedateerd is, is bekend, maar dat geldt ook voor de comics. Ik weet niet wanneer het ontstaan is, maar cyborgs, hoofden die een eigen leven leiden en schurken die een gespleten persoonlijkheid hebben. Comic elelementen die nu de dag nog steeds relevant zijn, maar in de jaren 90 werd je hiermee doodgegooid. Voor fans van Darkman is deze mini serie waarschijnlijk erg tof. Als op zichzelf staande serie steekt hij gewoon niet boven de rest uit. Na deze miniserie heeft Marvel ook niet weer getracht om deze held een nieuw leven in te blazen. De rechten zijn zelfs naar Dynamite Entertainment gegaan die in 2006/2007 een Army of Darkness en Darkman crossover hebben gepubliceerd. Ook deze is overigens geschreven door Kurt Busiek. Het lijkt erop dat het karakter Darkman potentie had, maar dit is op de eerste film na niet goed uitgewerkt. Wie weet komt er in de toekomst nog eens een nieuwe comic of filmserie. Voor wat betreft deze miniserie, leuk om eens te lezen, maar echt geen must.

darkman_comic_07