Cultvideotheek Breda sluit haar deuren

65335_497635580269877_514363452_nStichting Idee-fixe, ondermeer drijvende kracht achter INTERFERENCE en BUTFF, ziet zich genoodzaakt de vestiging van de Cultvideotheek in Breda te sluiten. In het verlengde hiervan heeft IDFX besloten haar vaste locatie aan de Markendaalseweg 36 op te geven en haar missie te vervolgen als een culturele projectorganisatie met steeds wisselende expositieruimtes.

Tot op heden stond IDFX voor tal van culturele projecten onder de noemer onconventionele kunst. Zoals ETALAGE, Film in t Park, Interference, BUTFilmFestival, EXPO@IDFX en Cultvideotheek Next Page (Breda & Rotterdam). De veranderende omstandigheden in Nederland en de wereld van de kunst noodzaakten IDFX haar organisatie en projecten opnieuw tegen het licht te houden. Veel IDFX kunstprojecten betekenen een verrijking en verdieping van het aanbod in Breda. Enkele echter hebben – voor zowel bezoekers als de organisatie zelf – gaandeweg hun glans verloren.

Eén van de projecten die door tijd zijn ingehaald, is de Cultvideotheek. Hoewel de collectie een schat aan bijzondere en unieke films bevat, loopt het aantal verhuurde films drastisch terug. Met pijn in het hart heeft IDFX besloten na 18 jaar de deuren van de videotheek per 31 maart te sluiten. Het einde van een bijzonder initiatief. Een deel van de filmcollectie zal worden verkocht.

Het afstoten van onze videotheek, brengt ons dichterbij onze essentie, onze reden van bestaan. We zijn tot de conclusie gekomen dat IDFX haar drive vindt in het organiseren van culturele projecten en korte verrassende acties. Vaak op basis van filmische of beeldende kunst. En altijd óp of net óver de rand van de comfortzone. Typerend voor IDFX initiatieven is ook dat ze zich niet beperken tot 1 locatie. Projecten van IDFX zijn ook de komende jaren weer te beleven op uiteenlopende locaties in Breda en omstreken.

Begin september vindt BUTFF plaats, het enige B-movie, Underground & Trash filmfestival van Europa. Tijdens een heftig INTERFERENCE weekend eind september dagen we de wetenschapper in de kunstenaar en de kunstenaar in de wetenschapper uit. Beiden culturele projecten omarmen het thema EVILUTION? In de aanloop ernaartoe organiseert IDFX thematische BUTFF-avonden, INTERFERENCE lezingen, performances en lowtech installaties en al wat verder op onze verrassende weg komt. Waar mogelijk organiseren we exposities rond beide projecten. ETALAGE in het station van Breda CS blijft actief met exposities van jonge kunstenaars, tot de laatste minuut dat onderdoorgang met de tegeltjes van Peter Struyken door de NS opengesteld blijft.

IDFX: met onverminderde drive altijd aanwezig op vernieuwende plaatsen, in verrassende vormen.