Concordia staat in het teken van B-Movies

little_whitehead_orb4Nothing comes to mind toont topstukken uit de bliksemcarrière én nieuw werk van het Schotse kunstenaarsduo littlewhitehead. Beeldende kunst met filmische trekjes featuring levensgrote mens- en dierfiguren, gemaakt volgens special-effects technieken en opgesteld in absurde scènes.

Als kinderen van de jaren tachtig groeiden Craig Little(1980) en Blake Whitehead (1985) op met een dieet van gewelddadige b-films en computerspellen in het postindustriële landschap van socialistisch Glasgow. Elementen die onmiskenbaar terug te vinden zijn in hun werk. Dertig jaar later heeft Glasgow zich getransformeerd tot trendsetting kunststad met vele musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven en behoort littlewhitehead tot de honderd meest veelbelovende Britse kunstenaars. Little en Whitehead vonden elkaar op de Glasgow School of Arts in een gedeeld bizar gevoel voor humor. Sindsdien vormen ze een symbiotisch kunstenaarsduo

Special-effects
De technieken die de kunstenaars hanteren voor hun ruimtelijke werk, zijn gebaseerd op special-effects uit de theater- en filmwereld.  Dit leidt tot absurde taferelen met griezelig realistisch ogende personages. De vreemde sfeer die ontstaat pakt de ene keer onheilspellend, dan weer weerzinwekkend of juist vermakelijk uit. Throbbing gristle (2013), een zonder pardon tegen de muur gekwakte chihuahua, tovert gegarandeerd een grijns op ieders gezicht.

De expositie is vanaf 5 april tot en met 22 juni te zijn in Concordia.  Het is niet alleen een expositie wat bij Concordia te zien is, er is een heel programma om de kunstenaars en diens inspiratiebronnen. Zo is er 17 april een lezing van filmmaker Peter Vlemmix, 18 mei een lezing van Abdelkader Benali en 22 mei een optreden van een heus B-Movie Orchestra.

opening-expositie-nothing-come_1