Comic Movieverse

Comic_MovieversieSuperhelden films zijn enorm ‘hot’ op dit moment. De twee grote comic bedrijven Marvel en DC hebben daar wel voor gezorgd. Ik denk dat tegenwoordig er niemand meer is die The Avengers of Batman niet kent. Het is echter geen fenomeen van de laatste jaren. Vanaf de jaren 40 bestaan er al Superhero movies. Het is pas vanaf eind jaren 70, begin jaren 80 dat het echt populair is geworden met zijn ups en downs.

Het eerste moment dat stripboeken met superhelden populair werden in de jaren 40, kwamen de eerste verfilmingen al. Deze verfilmingen waren in de vorm van Saturday morning movies gericht op de jonge kijkers. Captain Marvel, Superman, Batman, Captain America en The Phantom waren de eersten die eraan mochten geloven. Nadat de populariteit van de comics achteruit ging werd de focus ook minder gelegd op deze verfilmingen. In 1966 kwam de eerste opleving na het succes van de Adam West Batman serie. Hierop volgde een film die zeker succesvol genoemd mag worden. Desondanks dit succes, duurde het tot 1978 tot er een nieuwe succesvolle Superhero movie uitkwam. Deze eer kwam Superman toe. Welke dertiger van tegenwoordig kent nu niet de Christopher Reeve Superman films. Het succes van deze films is direct verantwoordelijk geweest voor de eerste succesvolle Batman film reeks. In 1989 kwam de eerste uit, geregisseerd door niemand minder dan Tim Burton. Deze film heeft een drietal vervolgen opgeleverd waar de ene succesvoller dan de andere was. Na twee delen geregisseerd door Tim Burton, werd het een warboel. De laatste uit de reeks, Batman & Robin mag de grootste draak uit deze reeks genoemd worden. George Clooney werd in deze film gecast als Batman en Arnold Schwarzenegger als Dr Freeze. Richting was er in deze film totaal niet meer te vinden. In deze periode kwamen ook de eerste Marvel verfilmingen uit zoals Spider-Man gemaakt voor televisie, Captain America, The Hulk en zelfs Dr Strange.

Eind jaren 80, begin 90 kwam het eerste echte hoogtepunt voor de superhelden films. Er werden niet alleen films gemaakt over de helden van de grote studios, maar ook helden van de kleinere studios kregen verfilmingen. The Turtles, The Crow, Judge Dredd en vele andere kleine helden kwamen naar het grote doek. In deze periode kwamen ook de eerste voor het scherm bedachte helden tevoorschijn. Denk bijvoorbeeld eens aan The Toxic Avenger of Darkman. Ook de eerste Super Sentai reeks kwam naar het westen toe. Wie kent er The Power Rangers nu niet? Super Sentai reeksen zijn makkelijk uitgelegd de Japanse superhelden series, vaak met big bots. Voordat we hier in het westen kennis maakten met The Power Rangers waren dit soort helden zo goed als onbekend, na The Power Rangers kregen we meer van dit soort series, maar dan wel een in verwesterde variant.

Ondanks dat er in de jaren 90 meer dan genoeg comic verfilmingen uit kwamen leek het aan populariteit te verliezen. Je had over het algemeen de over the top films die gewoon niet overkwamen op het grote publiek of films die toch te grauw waren om een echte blockbuster te worden. The Crow en Spawn zijn hier goede voorbeelden van. De eerste van de twee heeft een ware cultvolging gekregen, maar dat heeft niet alleen met het verhaal te maken, de dood van Brandon Lee tijdens de opnames heeft hier ook zeker aan meegeholpen.

Superhelden films leken alleen voor de liefhebbers of voor de jeugd geschikt te zijn. Het succes van de eerste Superman of Batman kwam niet meer, totdat in 2000 de verfilming van X-Men kwam. X-Men was de eerste succesvolle superhero movie voor het grote publiek sinds Tim Burton’s Batman. Bryan Singer heeft met deze film een nieuwe twist aan het superhelden genre gegeven en de flashy karakters op een ‘realistische’ manier aan het grote publiek gepresenteerd. Dit heeft letterlijk de deuren weer geopend voor de grote studio’s om zich opnieuw te gaan richten op de helden uit de comics. Het duurde dan ook niet lang voordat Spider-Man terug kwam op het doek, de Fantastic Four zijn eerste film kreeg en ook Superman kwam terug op het doek. Er werden vele helden naar het witte doek gehaald waarbij wederom de ene succesvoller bleek te zijn dan de andere. Het leek er weer even op dat superhelden een korte opleving zouden maken om weer terug te gaan in het niche hoekje totdat de doorbraak voor de comic helden kwam waardoor ze nu nog steeds in populariteit rijzen. Christopher Nolan maakte namelijk een reboot van Batman onder de naam Batman Begins. Deze film zette Batman in een setting waarbij het carnaval van de oude filmreeks snel vergeten leek te zijn. Deze man pakte zijn inspiratie namelijk uit de meer duistere verhalen van The Dark Knight. Het moment dat Marvel zelf de rechten voor enkele helden in handen kreeg en in 2008 Iron Man uitbracht, kwam Marvel ook ineens keihard in de spotlights terug. Iron Man was namelijk de eerste film van de zogenaamde Avengers Initiative reeks waarbij Marvel met zijn films bouwde naar het eerste superhelden ensemble on screen genaamd The Avengers. In 5 films werden we geïntroduceerd met de karakters waaruit deze heldengroep bestond. De sterrencast die Marvel hiervoor wist te verzamelen heeft natuurlijk ook ontzettend goed meegeholpen. Ook DC is Marvel achterna gegaan. Met Batman v Superman: Dawn of Justice zijn de eerste Justice League leden in film geïntroduceerd,  Ook de kleintjes komen weer terug. Dredd kwam in 2012 uit, 2014 bracht ons de eerste nieuwe Turtles film en ook het duistere Sin City bestaat inmiddels al uit twee delen.

Nu heb ik het hierboven alleen maar over de USA films gehad, maar vele andere landen hebben meegeprofiteerd van de superhero hypes die er op verschillende momenten in het verleden waren. Thailand heeft in 2006 zijn eigen Superheld geïntroduceerd genaamd Mercury Man. In deze film kwam de mix tussen Martial Arts en Superhero goed tot zijn recht. Het was geen overdreven goede film, maar de moeite waard als genre crossover. Ook Turkije heeft meegelift op de hype van de comic verfilmingen. In 1978 kwam de Turkse Spider-Man namelijk naar het doek onder de naam 3 Dev Adam. In deze film nam de Mexicaanse held Santo het op tegen Spider-Man met behulp van Captain America. Deze actiecomedy had totaal geen betrekking op de werkelijke helden van Marvel, maar dat hield hen niet tegen om deze film te maken. Ook Japan heeft trouwens een eigen Spider-Man. Toei heeft namelijk de rechten gekregen om een Japanse Spider-Man reeks te maken in de Super Sentai stijl waar een big ass robot natuurlijk niet mocht ontbreken.

Superhelden films zijn tegenwoordig in zijn geheel niet meer niche te noemen, maar behoren gewoon tot de mainstream cinema. Naast grote Marvel en DC producties komen ook de kleintjes zoals al eerder aangegeven aan bod. Zack Snyder heeft laten zien dat ook schijnbaar onverfilmbare graphic novels goed te doen zijn voor het grote publiek. Zijn 300 en Watchmen hebben dit bewezen, niet alleen voor de kijkers, maar ook voor de studios. Kick Ass is een andere succesvolle onbekendere comic reeks die het erg goed gedaan heeft in de bioscoop. Zelfs manga verfilmingen lijken in het westen weer aan populariteit te winnen. De Canadese manga Scott Pilgrim VS The World is hier een uitstekend voorbeeld van. Zelfs de legendarische manga’s Akira & Ghost in the Shell zitten in de planning. Of deze net zo succesvol gaan zijn als de animé valt nog te bezien. Wat wel een feit is, is dat de superhero movie niet meer weg te denken is!