CinemAsia: Way Yee’s Top 5

De twaalfde editie van het CinemAsia Film Festival in Amsterdam begint bijna. Op TOTF Cultzine heb je de aankondigingen al kunnen zien.

Als gastschrijver van TOTF Cultzine en lid van de organisatie van het festival deel ik mijn Top 5 van dit jaar.

The Pool

Je hebt een luizenbaantje in het tropische Thailand. Je taak is toezien dat het zwembad in de komende uren netjes leegloopt.

Dobberend op een luchtkussen in het bad val je in slaap. Je wordt wakker als het bad al zo ver leeggelopen is dat je vast zit in het bad. Gevangen in een grote kuil met muren van 6 meter hoog. Hoe kom je daaruit.

En het wordt nog een stapje interessanter. In het zwembad is ook een krokodil binnengeslopen. Je voert een strijd op leven en dood.

Deze Thaise film vertelt het simpele maar harde en bloederige verhaal om te overleven.

Tumbbad

Je erft een landhuis dat meer lijkt op een kasteel. De geruchten vertellen over een grote verborgen schat onder het landhuis. Mensen hebben er naar gezocht maar zijn nooit teruggezien.

Je gaat ook op avontuur. Hoe groot is je hebzucht? Ben je tevreden met een enkel goudstuk? Wat wil je riskeren tegen alle bovennatuurlijke krachten die je proberen tegen te houden?

Een Indiase horror film met bloedstollende claustrofobische momenten.

Secrets of the Hot Spring

Je bent een buitenbeentje en met twee loser klasgenoten ga je naar het hotel van je grootouders. Dat hotel zal ooit je erfenis zijn.

In het hotel is iets niet pluis. Je hoort vreemde geluiden en ziet spoken. Je gaat op onderzoek uit op zoek naar het geheuim van het hotel.

Deze horrorkomedie is lachen met een dikke knipoog naar een andere Hong Kong film uit 1987: A Chinese Ghost Story.

Dark Figure of Crime

Wanneer je een verdachte in hechtenis hebt en hij bekent een serie moorden dan lijkt de moordzaak opgelost. Zeker als hij details geeft van één van de moorden en je het lichaam vindt precies volgens zijn beschrijving.

Maar dan trekt hij zijn bekentenis terug. Meer details van de andere moorden krijg je niet. Hoe vind je nu de andere lichamen? Hoe vind je nu de waarheid?

Een kat en muisspel tussen de politie en verdachte in een psychologische thriller die me doet denken aan Seven.

Folklore

Op HBO Asia draait een horrorserie onder de naam Folklore. Een aantal Aziatische horrorregisseurs hebben elk een aflevering gemaakt voor deze HBO originals.

Elke aflevering vertelt een eigen verhaal uit het land van herkomst: Indonesië, Malaysie, Thailand en Singapore. De een psychopatisch, de ander monsters en geesten, en altijd goede horror.

Meer gegevens en draaitijden van de films vind je op www.cinemasia.nl.