CinemAsia Film Festival 2019

Van 5 tot en met 10 maart openen de theaters Kriterion, Rialto en Lab111 de deuren voor alweer de 12de editie van het CinemAsia Film Festival, en een veelzijdige reis door het moderne Azië. Door de lens van opmerkelijke filmmakers uit 15 verschillende landen, waaronder Taiwan, China, Japan, Vietnam, Filipijnen, India, Maleisië, Korea en Indonesië, houdt het festival de vinger aan de pols van het snel bewegende en diverse Aziatische continent. Met ruim 40 films dit jaar op het programma worden er genuanceerde en nieuwe perspectieven geboden op dit boeiende continent.

CinemAsia is trots dit jaar een grotere en meer gevarieerde selectie aan films uit meer landen dan de vorige editie te presenteren. De ruim 40 geselecteerde films van een doorgaans nieuwe generatie filmmakers, zijn een eclectische mix van Blockbuster, Art-House en documentaires. Deze films zijn geselecteerd op de uitmuntende artistieke kwaliteiten, maatschappelijke relevantie en successen bij verscheidene Awards ceremonies.

Na het thema Youth in Asia van de vorige editie, gaat deze editie onder andere dieper in op het thema jongeren, met een selectie van acht films onder de naam Minority Kids. Hierin komen de verhalen van jongeren die om diverse redenen gemarginaliseerd zijn. De verhalen zijn vaak universeel en raken actuele thema’s als inclusiviteit en identiteit, waardoor deze tevens bij het Nederlandse publiek resoneren.

Ervaren bezoekers van het CinemAsia Film Festival zijn er al bekend mee en voor de nieuwe bezoekers is het culinaire programma van CinemAsia Food Bazar een heerlijk hoogtepunt. Met inspirerende food films en culinaire lekkernijen uit verschillende Aziatische culturen. De volgende stap van deze Food Bazar is het nieuwe OISHII ASIA; oishii betekent in het Japans “lekker” en aangezien Japan bekend staat als een pionier van de culinaire cinema, heeft CinemAsia voor deze zeer toepasselijke naam gekozen. Tijdens deze editie kan het publiek van vier verschillende OISHII ASIA films genieten, evenals van een rijk culinair aanbod als onderdeel van dit side-program.

In deze 12de editie van het CinemAsia Film Festival verdiept het festival zijn relatie met Amsterdam en de filmbranche en creëert het festival met het aanvullende CinemAsia Industry-programma ruimte voor ontmoetingen en belevenissen voor het publiek en de filmindustrie. Met name voor de filmindustrie wil CinemAsia een belangrijkere rol gaan innemen om de relatie tussen de Nederlandse en Aziatische filmindustrie te verdiepen en om de kansen te ontsluiten die beide markten bieden. In dit kader programmeert het festival dit jaar tal van publiekelijk toegankelijke en besloten workshops en Masterclasses aan.

CinemAsia is het enige festival over de Aziatische cultuur dat specifiek aandacht geeft aan de Nederlands-Aziatische LHBTQ community. Het festival haakt hiermee aan op de actualiteit dat verschillende Aziatische landen zich actief inzetten voor de rechten van het homohuwelijk en heeft talrijke LHBTQ films geprogrammeerd. Als respons hierop biedt het festival dit jaar een uitgebreidere LHBTQ sectie aan, in combinatie met een veelzijdig en vediepend side-programma.

2019 markeert ook het 10-jarige jubileum van het CinemAsia FilmLAB, waarin specifiek filmtalent met Europees-Aziatische roots gestimuleerd wordt. Deze filmmakers hebben nog niet voldoende kansen gekregen om zichzelf te bewijzen of om hun talent tot bloei te laten komen binnen de film- en mediawereld. FilmLAB biedt deze talenten een podium en verbindt hen met de reeds gevestigde filmbranche. Dit jaar nemen in totaal 19 filmmakers deel aan FilmLAB. Zijn produceren voor het eerst feature length documentaires en scripts voor fictie. In de vorige edities werden er short films geproduceerd. De verkozen talenten worden vanaf idee tot en met het uiteindelijke product professioneel begeleid en gecoacht door FilmLAB en experts uit de filmindustrie. Deze FilmLAB omnibus gaat tijdens het CinemAsia Film Festival in première.

Bezoek voor meer informatie de website van CinemAsia.