Cinema Obscura: Death Game

Soms kan je raar opkijken van een bericht. Zoals bijvoorbeeld de vraag of je binnenkort ook aanwezig bent. Hoezo, wat is er dan? Blijkt er een obscuur mailtje te zijn geweest, dank u spam folder, over Cinema Obscura. Dit is een nieuw initiatief voor een underground bioscoop in Enschede en dit zou de openingsavond worden. Of ik daar bij zou willen zijn? Maar natuurlijk!

Dus op de fiets, door de ijzige kou, naar een oud en verlaten ziekenhuis in hartje Enschede. Iedereen werd bij binnenkomst als eerste uitgenodigd om een glas Prosecco te nuttigen. Toen alle genodigden aanwezig waren, werden we door het ziekenhuis geleid naar de afdeling waar vroeger de kankerpatiënten verbleven. Hier was de bioscoop ingericht en werden we door middel van het openingingswoord geïnformeerd over het ontstaan van Cinema Obscura. Ook werd uitgelegd waarom, vanwege de ziekenhuisafdeling, deze openingsavond het thema heeft van onsterfelijkheid en hoe ver de mens de levensgrens al heeft weten te verleggen.

De avond opende met een aflevering van de originele “Twilight Zone”, dit was aflevering 6 ‘Escape Clause‘. Hierin maakt Walter Bedeker een deal met de duivel om onsterfelijk te worden in ruil voor zijn ziel. De aflevering laat zien dat onsterfelijkheid nu ook weer niet alles is. Na enige tijd heb je alles wel gezien en is de thrill er toch wel van af. Een boodschap die we later, waaronder de film die hierna werd getoond, nog vele malen in films en series tegen zullen komen.

De hoofdfilm, “Zardoz”, bekijkt het thema onsterfelijkheid vanuit een iets andere hoek. In deze film komt ‘Zed‘, gespeeld door een nog jonge en langharige Sean Connery, via een vliegend hoofd in een wereld waar niemand dood kan gaan. Ook hier komen we er achter hoe het is om onsterfelijk te zijn en dat velen eigenlijk wel een keer zouden willen sterven. Dit was een zeer aparte film die ik zeker kon waarderen en ook zeker wel obscuur is te noemen.

Deze avond bracht me eigenlijk terug naar vroeger, toen ik met een stel vrienden bij iemand thuis films zat te kijken. Vaak had de gastheer van de avond weer zo’n film gevonden waarvan je denkt “wat zit ik nu weer te kijken?”. En ik denk dat Cinema Obscurra op een zelfde manier een mooie kleinschalige underground bioscoop kan worden. Hoewel de openingsavond een gezellig huiskamer gevoel had, mag aan de andere kant het geheel ook zeker nog wel iets professioneler worden. Graag zou ik namelijk dit initiatief door zien groeien tot een regelmatige gebeurtenis. Deze eerste avond was gratis entree, maar ik zou er zeker geen moeite mee hebben om hiervoor te betalen om zo mee te helpen met de ambities van Cinema Obscura.

De locatie en ambiance zijn in ieder geval al geweldig. De vertoningen en thema waren goed uitgekozen. En ik kijk zeker uit naar de volgende keer.