Chrono Trigger

Chrono Trigger Boek omslag Chrono Trigger
Role-playing
Square (Enix)
1995
Takashi Tokita, Yoshinori Kitase, Akihiko Matsui
Square
Super NES, PlayStation, Nintendo DS, i-mode, iOS, Android, Microsoft Windows, Apple TV
Single-player, multiplayer

Chrono Trigger is een game die slechts indirect met films/series te maken heeft. De enige link is namelijk dat de personages in de game zijn getekend door Akira Toriyama, de man achter Dragonball en Dragonball Z. Chrono Trigger is in 1995 uitgekomen op de Amerikaanse Snes en de Japanse Super Famicom (oftewel de Japanse Snes). Er gaan meerdere verhalen waarom de game nooit in Europa is uitgekomen, ik weet niet wat ik moet geloven en eerlijk gezegd maakt het ook niet meer uit. Nadat de game dankzij rommetjes ook populair werd in Europa, hebben ze hun fout hersteld door de DS versie wereldwijd uit te brengen. Deze versie bevatte anime cutscenes, 3 extra dungeons en een eindbaas die nog groter en sterker was dan de oorspronkelijke eindbaas. We houden het in deze recensie bij de Snes versie.

Chrono Trigger is op het eerste gezicht een typische Snes RPG in de Japanse stijl. Je raakt in een gevecht, waar ieder een beurt om de andere partij aan te vallen. Het verschil is wel, dat de vijanden constant in beweging zijn tijdens gevechten. Dit zorgt dat je bij speciale aanvallen net een seconde kan wachten tot er meer doelen in je bereik komen. Na een gevecht krijg je experience en tech points, waarmee je level omhoog gaat en technieken vrij speelt. Je team mag uit 3 personages bestaan en de vrijgespeelde technieken zijn afhankelijk van wie je mee neemt. Zo kun je bijvoorbeeld een X Strike doen met Crono en Frog, maar kun je ook een fire spin doen met Crono en Lucca. Er bestaan zelfs triple techs zoals bijvoorbeeld een combi aanval met Crono, Lucca en Marle.

Door je avontuur heen verzamel je wapens, uitrusting en personages. Dit is op zich vrij standaard voor dit genre qua games, maar in Chrono Trigger is elk personage goed. Dit zorgt dat je je team geheel aan je eigen smaak aan kunt passen. Ik heb zelf bijvoorbeeld de voorkeur aan een team van Crono, Frog en Magus.

Qua sfeer hebben we ook niets te klagen. De muziek en graphics zijn absolute perfectie en de hele game ademt gewoon een geweldige sfeer uit. De besturing voelt goed aan en de gevechten zijn vlot en goed uitgewerkt. Je hebt echt het gevoel dat je controle hebt over je personages. Tenminste, op het stukje na waar je op een besneeuwde berg omhoog moet zien te komen. Het verhaal van de game is heel erg uitgebreid en bevat sidequests, maar deze zijn er puur om beter en sterker te worden. Ook richten alle quests zich uiteindelijk op het verslaan van de eindbaas, die altijd wel op een of andere manier invloed op alles heeft.

De game gaat over de typische held met vreemd kapsel Crono in het jaar 1000. Hij mag van zijn moeder naar het festival, waar hij een jongedame tegen komt die Marle heet. Jullie gaan samen rondkijken wat er allemaal te doen is en sluiten de dag af met een bezoekje aan je beste vriendin Lucca. Ik raad jullie trouwens wel aan om het advies van je moeder op te volgen en je netjes te gedragen! Je acties met Marle op het festival kunnen wel eens invloed hebben op een later punt in de game.

Anyway, Crono test een teleporting device uit die is uitgevonden door Lucca. Na een succesvolle test wil Marle het ook proberen. Dan reageert de machine op haar ketting en verdwijnt ze door een vreemd portaal. Crono volgt haar en komt in het jaar 600 terecht. Hier wordt Marle voor de koningin aangezien en zit ze in het kasteel. Wanneer je eenmaal bij haar bent aangekomen, verdwijnt ze voor je ogen! Het blijkt namelijk dat zij de prinses is in het jaar 1000.

De koninging in het jaar 600 was ontvoerd en oorspronkelijk gevonden. Nadat Marle terug in de tijd was gereisd, is ze voor de koninging aangezien en is de zoektocht gestaakt. Ergens daarna wordt de koninging vermoord waardoor Marle simpelweg nooit heeft bestaan. Dit doet me een beetje denken aan Back to the Future.

Je moet dus rondzoeken om de plaats te zoeken waar de koningin gevangen wordt gehouden. Dit doe je samen met Lucca en de kikker ridder die het liefst Frog wordt genoemd. En dit is slechts het begin van dit heel erg uitgebreide verhaal. Ik zou nog uren door kunnen typen, maar dat ga ik niet doen.

Fans van het traditionele RPG genre, die toch net iets meer zoeken, moeten deze game absoluut gaan spelen. Voor mij is dit een van de beste games die ooit is gemaakt.