Christopher Tolkien overleden

De cast van Amazon’s Lord of the Rings tv serie is nog maar net bekend gemaakt en nu bereikt ons het trieste nieuws dat Christopher Tolkien is overleden. Christopher is overleden op 95 jarige leeftijd en laat drie kinderen na.

Als derde zoon van J.R.R. Tolkien was hij een voorvechter van de werken van zijn vader. Na het overlijden van zijn vader heeft hij het op zich genomen om de werken van zijn vader verder uit te werken en uit te geven. Hij is medeverantwoordelijk voor The Silmarillion en The History of Middle Earth. Daarnaast heeft hij ook de kaarten van Middle Earth getekend.

The Silmarillion, edited by Christopher Tolkien

De werken van Christopher laten zien dat J.R.R. Tolkien nog lang niet klaar was met Middle Earth en er een enorme geschiedenis aan The Lord of the Rings vooraf ging. Dat gaf The Silmarillion natuurlijk al weg, maar Christopher heeft de basis gelegd voor wat wij waarschijnlijk in de Amazon serie te zien gaan krijgen.

Desondanks was Christopher Tolkien minder bekend dan zijn vader maar niet minder uitgesproken. Hij is bij het grote publiek bekend geworden om zijn uitspraken over de Peter Jackson trilogie. Voor velen is deze filmreeks het beste ooit gemaakt, maar hij was er niet over te spreken. Sterker nog hij was fel tegen de films die voorbij gingen aan de filosofie en ethiek van de boeken. Hij was van mening dat het een actiefilm voor tieners was geworden en dat deze het nalatenschap van zijn vader verwoest had.