Chibicon 2008

chibicon_2008Chibicon is een jaarlijkse conventie waarin de Japanse cultuur centraal staat. Hierbij speelt vooral de nieuwe media een belangrijke rol; manga, animé en games staan centraal op Chibicon. Het Chibicon werd op 5 juli gehouden in Utrecht Galgenwaard, het begon om tien uur ’s ochtends en eindigde om acht uur ‘s avonds. Het thema van dit jaar was “Friends Fun Festival”. Er is voor dit thema gekozen omdat het de bedoeling was een cultureel thema aan deze conventie te geven, het eigenlijke thema was Japans festival. Een thema dat de lading goed dekt.

Amanda en ik zijn dit jaar voor TOTF op pad geweest om eens te kijken wat hier zoals te doen valt. Voor ons beiden was het de eerste keer dat we naar deze conventie gingen en we hadden er erg veel zin in.

De reis er naar toe ging voorspoedig. Utrecht ligt centraal en vanaf het centraal station in Utrecht ben je zo bij stadion Galgenwaard.

Aangekomen zag we tot onze schrik een ontzettend lange rij voor de deur staan, het duurde zelfs even voor we überhaupt zagen waar de deur zich bevond. Gelukkig was het mooi weer en we hebben van de nood een deugd gemaakt door met mensen voor en achter ons te kletsen, mensen van de organisatie aan te schieten om vragen te stellen over dit event (Melissa van den Hoogen en Vincent) en foto’s te maken van een paar van de vele cosplayers die ook naar Utrecht waren afgereisd. De mensen van de organisatie wisten ons te vertellen dat het aantal bezoekers zoveel groter was dan vorig jaar, dat de mensen bij de kassa het niet snel genoeg konden verwerken. Vorig jaar waren er namelijk 600 bezoekers en dit jaar meer dan anderhalf keer zoveel, 970, vandaar de lange wachtrij.. Een leer voor de volgende keer dus.

Binnen gekomen krijgen we een programmaboekje. Het blijkt dat er drie verschillende zalen zijn waar een programma voor is: een zaal voor de Events mainstage die afscheiden werd van de grote zaal door een grote wand, de grote zaal met gedeeltes voor de workshops, DDR disco, Art corner, Game arena, een dealerroom en festival grounds en de derde zaal was de videoroom. Verder was er boven een Chibicafé en een karaokecafé.

Wat opvalt is dat er dus veel in de grote zaal plaatsvindt, dit is echter geen probleem omdat dit prima allemaal naast elkaar kan. Het is wel prettig dat de main stage en de videoroom afgescheiden zijn. Het aanbod van de videoroom sprak mij wel aan, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen het aanbod wel wat kinderlijk zouden kunnen vinden. Achtereenvolgens werd Mahou Shoujo Lyrical Nanoha, Elemental Gelade, Aria The Animation en Nurse Witch Komugi-Chan Magikarte gedraaid. De eerste animé hebben we niet kunnen zien omdat we om kwart over twaalf pas binnen waren.

Er werd een mangaworkshop voor beginners, basislessen Japans gegeven en een mangaworkshop voor gevorderden gegeven. Helaas konden we niet overal tegelijk zijn, dus deze hebben we overgeslagen.

Het aanbod van de Event Mainstage was wel groot en gevarieerd. Er was een trailershow, Para Para, AMV Compo, Cosplay Group & Solo acts, Chibi idols, Cosplay dating show, Animequiz, Cosplay modeshow en Music & Entertainment. Amanda en ik zijn echter alleen naar de modeshow geweest. We zijn voornamelijk in de grote zaal geweest omdat daar de meeste bedrijvigheid was. We konden naar mensen kijken die in de DDR dansten, aan het sumoworstelen waren, een waaierworkshop deden en mangatekeningen maakten. Er was een terras en het was leuk om het aanbod van de dealerroom te bekijken, maar vooral was het leuk om gesprekjes aan te gaan met verschillende mensen die daar rondlopen. Er hing een gezellige sfeer en iedereen was open en vriendelijk tegen ons. Er werd ook een enquête bij J-life gehouden waarin werd gevraagd naar je interesse in Japan, of je geïnteresseerd bent in nog een conventie en hoeveel je ervoor zou willen betalen. Wie weet komt er dus nog een conventie in Nederland bij voor Japanliefhebbers.

Het aanbod van eten en drinken was goed, alleen op een stevige avondmaaltijd hoef je niet te rekenen. Er was boven een Chibicafe, dat er gezellig uitzag en vanaf daar had je uitzicht op de grote zaal. Daar kon je Noodles, Pocky (chocoladesticks uit Japan), Ramune (softdrink uit Japan), Mochi ijs (ijs in kleverig, zoet rijsmeel-deeg) en Japanse thee nutigen. Beneden in de grote zaal werd er sushi verkocht.

Tenslotte heb ik, ondanks dat ze behoorlijk druk was, toch een klein interviewtje met Melissa Valkenburg af kunnen nemen. Melissa is een van de vier organisatoren van Chibicon en de initiatiefneemster van dit convent. Ze heeft zelf het team samengesteld en een jaar lang elke week een dag uitgetrokken om het Chibicon goed te organiseren. Op de vraag wat ze nou het leukst vindt aan het organiseren van zo’n conventie, antwoordde ze dat ze vooral de reacties van de mensen die ze krijgt, het samenwerken met het team en dat ze haar interesse voor Japan hierin kwijt kan het leukst vindt.