Chibicon 2007

chibicon_2007Naast de vele dealers van animé, manga, action figures en dergelijke was er op Animecon 2007 ook een dealerstand waar je Chibicon kaartjes kon halen. Chibicon zou 07-07-07 plaatsvinden naast in de Galgenwaard sporthal te Utrecht. Nadat ik thuis even gekeken heb wat er allemaal op Chibicon te beleven viel heb ik een kaartje voor deze nieuwe conventie besteld.

07-07-07 samen met Marcel en Frank richting Utrecht gegaan waar we een half uur nadat de conventie geopend was aankwamen. Hier zagen we een redelijke rij mensen staan waardoor wij dachten de conventie misschien later geopend was. Niets bleek minder waar te zijn. Dit is gedaan om de trap naar de conventie uit veiligheidsoverwegingen vrij te houden en het aantal mensen bij de inschrijftafels binnen redelijke perken te houden. Ondanks de rij schoot het lekker op en zagen we binnen drie inschrijftafels. Helaas had elke tafel een lijst op basis van achternaam op alfabet. Jammer genoeg stond dit niet aangegeven dus stonden we in de eerste instantie helemaal verkeerd (en wij niet alleen).

Eenmaal binnen zagen we dat de hele con zich afspeelde in één grote zaal. Na een rondje gedaan te hebben was het complete beeld ons duidelijk. Alles binnen deze con was door deze zaal vrij makkelijk toegankelijk behalve het game en DDR gedeelte waar te allen tijde een wachtrij stond. De dealers stonden ook in een hoek van deze zaal toegankelijk opgesteld. Het dealergedeelte was vergelijkbaar met marktkraampjes dus helaas voor mensen zoals Frank die over de 2 meter is hield dit in zo af en toe bukken. Al met al was deze hal zeer overzichtelijk en eigenlijk makkelijker dan verschillende zalen en gebouwen zoals bij de andere animé conventies die Nederland te bieden heeft. Het enige nadeel hiervan was dat de videoroom een afgeschermd deel van de zaal was. Er was dus last van lichtinval, het geluid van de rest van de con en om eerlijk te zijn  oncomfortabele stoelen.

De animé die geshowd werd om deze eerste Chibicon was allemaal van het genre Love and Romance wat ook het thema van de con was. Voor ons drie “robuuste mannen” dus helaas niet echt iets wat we wilden zien. Wat we dan wel konden waarderen hadden we al gezien. We zijn dus de evenementen gaan kijken afwisselend vanuit de zaal en vanaf de tribune die naast het Chibicafé zat. Het Chibicafé was naar mijn mening een groot succes. De prijzen van het eten en drinken was erg acceptabel en er was rekening gehouden met het publiek door onder andere noodles aan te bieden. Het café was tevens de plek waar we konden genieten van de zangtalenten van de deelnemers van de Karaoke (die erg goed en erg slecht waren met veel ertussen in). De evenementen waren wat je kan verwachten op een animé conventie: Karaoke, game wedstrijden, cosplay shows, AMV competitie maar ook iets wat voor de eerste keer in Europa gehouden werd. Dit was de zogenaamde Cosplay Dating. Hier gaat net als in reguliere dating shows een vrijgezel een x aantal vragen aan de gewillige vrijgezellen aan de andere kant van het scherm vragen. Het grote verschil is dat de deelnemers vragen en antwoorden geven in de trend van hun karakter die ze cosplayen. Helaas gebeurde dit iets te vaak niet waardoor het voor mij niet heel erg interessant was om te zien. Gelukkig leverde het bij tijd en wijle wel een applaus of hard gelach op.

Met een totaal aantal bezoekers van over de 600 (ruim als alle gophers en dealers meegeteld worden) was de Chibicon een groot succes voor de organisatie, de bezoekers en de dealers.  De enige punten van ergernis die duidelijk vanuit de bezoekers naar voren zijn gekomen was wat betreft de video room en toch de kleinschaligheid van de con. De dealermeningen waren echter verdeeld over deze con. De ene gaf aan dat het veel te kort na Animecon was waardoor het publiek geen of weinig geld had. Een enkele dealer gaf zelfs aan dat de onkosten hoger waren dan de opbrengsten. Maar aan de andere kant zijn er ook dealers geweest die meer verkocht hebben dan op Abunai en Animecon bij elkaar. Of alle dealers er volgend jaar weer bijzijn valt nog te bezien, ze zijn  er echter wel over eens dat drie cons in Nederland genoeg is en Chibicon is één van de 3 animé conventies. De organisatie was ook zeer te spreken over de con. De dag verliep erg goed op zijn gebruikelijke punten van drukte na. Het was de eerste keer voor deze organisatie dat ze een con opgezet hebben en ze hebben dit erg goed gedaan naar hun mening (en mijn mening) en ze hebben ook veel geleerd. O.a. dat de garderobe een stuk gestructureerder kan (vanuit de bezoekers waren er weinig klachten maar vanuit de crew waren deze er wel).

Wat bij deze con de organisatie evenals mij opviel was dat er hier veel meer jonge kinderen met hun ouders waren. Erg leuk om te zien dat deze jeugdige bezoekers door hun ouders aangespoord worden om dit soort evenementen te bezoeken. Dat het op deze con erg opviel kan aan een paar dingen liggen. De grootste oorzaak die hiervoor gegeven kan worden is de centrale ligging van de con. Utrecht is natuurlijk makkelijker te bereiken dan een Almelo of een Enschede. Daarnaast is deze con kleiner waardoor goedkoper en toegankelijker voor de jongere fans.

Chibicon is er volgend jaar in ieder geval weer en groter en beter dan dit jaar. Tipje wat van de sluier gedaan is door de organisatie is dat het thema van volgend jaar wel eens compleet het tegenovergestelde kan zijn van dit jaar. Dat er meer aandacht aan het thema besteedt zal worden is in ieder geval een feit! Hoe groot Chibicon volgend jaar zal zijn is niet bekend, persoonlijk hoop ik dat ze niet zo groot als een Animecon en een Abunai worden ivm de toegankelijkeheid voor het jeugdigere publiek maar wie weet worden ze wel een grote concurrent voor de andere twee cons in Nederland. Ik en de rest van Top of the Flops hebben ons uitstekend vermaakt en zijn volgend jaar weer van de partij.

En dan nu dit verslag afsluiten met een prachtige wetenswaardigheid: Vorig jaar wilden Melissa Valkenburg en een vriendin naar Animecon. Helaas voor deze twee dames konden ze geen kaartjes meer bemachtigen. Melissa grapte destijds dat ze maar een eigen con moesten beginnen zodat ze zeker weten kaartjes zouden hebben. Dit idee is uitgegroeid tot een organisatie van 6 man en de eerste Chibicon op 07-07-07! Ondanks dat het vorig jaar jammer was voor Melissa dat ze niet bij Animecon was zijn we er wel blij mee want anders hadden wij dit jaar geen Chibicon gehad.

Melissa en de rest van de organisatie en vrijwilligers; bedankt en tot volgend jaar!