Chiaki Kuriyama – Wallnoot Berg met volle helderheid

chiaki_biografie10 oktober 1984 is er een cult ster geboren in Tsuchiura, Ibaraki, Japan… het is Chiaki Kuriyama.

Chiaki is een Japanse actrice die meerdere films op haar naam heeft staan en in meerdere tv series een rol al dan niet de hoofdrol heeft. Ze is geschoold in klassiek ballet en gymnastiek.  Zoals vele Japanse namen heeft haar naam ook een betekenis, namelijk: Wallnoot Berg met volle helderheid. Vele Japanse film/tv sterren maken ook nog eens muziek naast dat ze acteren, Chiaki is hier (helaas) een uitzondering op. Haar favoriete films zijn Pulp Fiction en Trainspotting, daarnaast is ze ook een vervent liefhebber van animé en videogames (Vooral muzikale spellen zoals Parapa the Rapper). Ze heeft het een keer gepresteerd om op één dag zeven keer de film Seven te kijken. Verder heeft ze diep respect voor Quentin Tarantino en is ook een liefhebber van zijn films, gelukkig is dit gevoel vica versa gezien haar rol in Kill Bill en het feit dat Quentin haar zijn Japanse Uma noemt.

5 jaren oud is Chiaki (die zichzelf als kleine meid Chaki noemt) als ze besluit dat ze de showbusiness in wil gaan. De reden hiervoor is omdat ze mee wil spelen in de kinderserie de Ponkikkies. Ze heeft zich hierna bij een agentschap ingeschreven. Het duurde niet lang of de 5 jaar oude Chaki had haar eerste modellenklusje. Door de modellenwereld bereikte ze in Japan snel de status van tieneridool. Deze status bezorgde haar in 1995 op 11 jarige leeftijd haar eerste filmrol in de film Toire no Hanako-san, natuurlijk een horror film. Verder heeft ze nog een rol gehad in de yakuza actiefilm Gonin. Haar grote doorbraak heeft niet lang op zich hoeven te wachten. In 1999 krijgt ze namelijk een hoofdrol in de horror ghost-flick Shikoku. Zelf vindt ze dat ze een belabberde rol heeft neergezet, maar dit vindt ze niet meer dan logisch. Het was haar eerste echte rol die ze neerzette, en dat zonder dat ze echt veel ervaring had. Ondanks dat zijzelf en critice haar rol beroerd vonden heeft dit haar wel zekerder van haar zaak gemaakt. Acteren is wat ze leuk vindt en waar ze ook verder mee wil. Vanaf dat moment is ze in verschillende films gaan spelen en heeft ze de hoofdrol gekregen in de televisieserie: Rokubanme no Sayoko. De films en series waar ze in gespeeld heeft hebben haar zeker wel bekendheid gegeven maar in 2000 heeft ze een rol gekregen in de film Batoru Rowaiaru (Battle Royale) van Kinji Fukasaku. In Batoru Rowaiaru speelt ze de rol van Takako Chigusa. Eén van de schoolkinderen van klas 3 die een weekend de tijd hebben om elkander uit te moorden totdat er maar eentje overleeft. Deze film is een persoonlijke favoriet van mij waar ik geen genoeg van kan krijgen. Maar het karakter wat ze hier neerzet heeft mij met een gevoel van awe doen staan, en niet alleen mij. Quentin Tarantino is ook een groot fan van de film en was ook diep onder de indruk van de rol die Chiaki heeft neergezet. Tijdens een bezoek aan Japan is Quentin met Kinji en Kenta Fukasaku uit eten geweest en heeft hen verzocht of Chiaki hier ook bij aanwezig kon zijn. Zo hebben de twee elkaar ontmoet. Deze ontmoeting betekende een nieuw era in de carrière van Chiaki.

Chiaki heeft zo’n indruk op Quentin gemaakt dat hij haar voor zijn nieuwe filmproject wou hebben. Quentin heeft namelijk in zijn hoofd gehaald om een ode aan de film te maken in de vorm van een film. Dit project werd Kill Bill genoemd en hiervoor wou hij twee actrices uit Batoru Rowaiaru hebben. Een van de twee is Chiaki Kuriyama die de rol van of Go Go of Yuki Yubari moest gaan spelen. De andere Batoru Rowaiaru actrice Kou Shibasaki zou de rol van de andere zuster gaan invullen. Helaas of gelukkig kon Kou door omstandigheden niet naar Amerika komen om mee te werken aan het project van Quentin. Het is helaas voor degenen die Kou graag weer wouden zien maar een gelukkig voor de Chiaki fans. Chiaki heeft hierdoor in de rol van Go Go veel meer screentime gekregen omdat er een volledige rol verviel in de film.

Als Chiaki met Batoru Rowaiaru nog geen internationaal succes heeft gekregen is dit met Kill Bill Volume 1 zeker gekomen. Ze heeft zelfs voor de battle scène met Uma Thurman een MTV Movie Award mogen ontvangen in 2004. Iedereen die de film gezien heeft blijft Go Go zeker nog een tijdje al dan niet langer op het netvlies houden. Het kan ook niet anders. Het gevaarlijke Japanse schoolmeisje die gebaseerd is op 1 haar rol als Chigusa in Battle Royale, 2 op Sawa uit de Hentai Kite en 3 op Saya uit de animé Blood. Ze heeft aangegeven vaker in Amerikaanse producties te willen spelen en heeft ook een kleine rol in de film Into The Sun. In ieder geval is door haar rol in Kill Bill Volume 1 haar weg opengezet voor internationaal succes. In Japan is zij een superster die in meerdere films en tv series speelt. Haar rollen zijn zeer zeker gevarieerd maar ik zie toch dat ze vaak een rol in ghost-flick’s of anderzijds mystery films op zich neemt. Hier leent ze zich door haar uitstraling en verblindende ogen dan ook perfect voor. Op het moment van schrijven is ze bezig met de horror ghost-flick Yôkai Daisensô van Miike Takashi. Deze film verwacht ik sowieso hier in Nederland te zien. Hopelijk zorgt de huidige hype rondom Japanse films en haar doorbraak in het westen er ook voor dat we hier meer van haar films kunnen zien. Ik zou er in ieder geval heel erg blij mee zijn, en ik denk dat ik daar niet alleen in sta.

Quotes van Chiaki Kuriyama:

  • “Japan is very much a TV-centered entertainment industry. So, when you talk about big stars in Japan, generally they are people who are on television. I work mostly in movies.”
  • “I’ve been playing these schoolgirl roles in all my movies. Everytime I went to the set, it felt like I was going to school.”
  • “I loved playing Go Go, because the character’s so extreme. And she’s pretty close to my real character. Especially the fact that she liked her sword and lots of accessories.”