Cheech & Chong – The Kings of Stoner Comedy’s

CheechandchongStoner Comedy’s! Een term die velen vast niet onbekend in de oren klinkt. Sterker nog, ik weet wel zeker dat velen een voorbeeld van een stoner comedy weten te geven. Neem een Jay and Silent Bob Strike Back bijvoorbeeld maar eens.. Een erg goed voorbeeld van een stoner comedy, maar dat is niet waar het genre mee begonnen is. Als we het over de eerste stoner comedy’s hebben dan komen we uit bij Cheech & Chong.

Richard Anthony Marin (Cheech) is geboren op 13 juli 1946 terwijl Thomas Chong B. Kin (Chong) geboren is op 24 mei 1938.

Cheech heeft zich met werken, geluk en zijn slimheid door school geworsteld om nadien Amerika rond te trekken op zoek naar een beetje geluk. Dit heeft hem uiteindelijk bij de nachtclub The Shanghai Junk in Vancouver gebracht om daar zijn komische talent te gebruiken.

Chong is vroeg het muzikale pad opgegaan met in de eerste instantie Coutry & Western en vlak daarna Rhythm and Blues. Tijdens zijn Rhythm and Blues tijd heeft hij zeker wat succes gehad met onder andere het nummer “Does Your Mama Know About Me“. Toch was dit niet wat Chong wou. Ook hij wou het op het komische vlak proberen. Dus heeft hij de topless nachtclub van zijn broer The Shanghai Junk omgebouwd tot een comedy club met een show genaamd de City Works.

De City Works show is het begin van de samenwerking van Cheech & Chong. Nadat City Works uit elkaar ging bleef de samenwerking tussen Cheech & Chong maar dan nu in een toerend komisch duo. Tijdens één van hun shows in de Troubadour Club in Los Angeles werden ze gespot door een platenbaas die met hun de eerste komedie cd “Cheech and Chong” in 1972 heeft gemaakt. Deze cd was een groot succes en is uiteindelijk goud geworden wat geleid heeft tot de 2de cd “Big Bambu” die hetzelfde jaar uitgekomen is en uitgeroepen tot komedie album van het jaar! De jaren erna en de cd’s erna werden stuk voor stuk successen die de weg voor Cheech & Chong heeft vrijgemaakt om in 1978 hun eerste film te maken.

Deze eerste film genaamd “Up In Smoke” introduceerde Cheech als Mexicaanse Amerikaan die vrouwen met zijn ogen uitkleed en Chong de uitgeleefde hippie wiens leven draait om de volgende shot! De film werd een groot succes mede door hun eigen reclamecampagne (comic books over de film achterlaten in bushokjes). Gezien het succes van hun eerste film duurde het ook niet lang voor een tweede film kwam in 1980 genaamd: “Cheech and Chong’s Next Movie“. Wederom een groot succes en zelfs (volgens velen) een groter succes dan “Up In Smoke”. Wederom bekleden Cheech & Chong de rol als Mexicaanse womaniser en uitgeleefde hippie! In totaliteit maken de heren een totaal van 6 films met hun Cheech & Chong karakters, respectievelijk: Up in Smoke (1978), Cheech & Chong’s Next Movie (1980), Nice Dreams (1981), Things Are Tough All Over (1982), Still Smokin‘ (1983) en Cheech & Chong’s The Corsican Brothers (1984). In 1985 komt de laatste samenwerking van deze heren uit in de vorm van de mockumentary: Get Out of My Room. Door creatieve meningsverschillen gaan de twee die zo close waren alsof ze getrouwd waren uit elkaar om elk hun eigen solo carrière te volgen. Chong heeft over deze breuk gezegd dat het hem erg veel pijn deed vooral gezien de omgang die ze met elkaar hadden. Zoals Chong het zei: “Cheech is dichter bij me dan een vrouw, we hebben nog net geen sex” en “De breuk is als een dood in de familie, ik weet niet of ik er ooit overheen kom.”

In de jaren erna is Cheech richting de commerciële kant van de filmindustrie gegaan met als eerste klapper “Born in East L.A.” naar zijn hit in de mockumentary “Get Out Of My Room”. Cheech is verder de filmindustrie ingegaan met voice acting bij enkele Disney films en bijrolletjes in vele films. Waar wij liefhebbers van cult en independent cinema hem zeker hebben gezien zijn de kleine rolletjes die hij in twee van de “El Mariachi” trilogie en “From Dusk till Dawn” heeft gespeeld. Cheech heeft vaker samengewerkt met Robert Rodriquez en dat zal in de toekomst ook zeker wel vaker gebeuren, vooral gezien het feit dat hij een favoriet is van Robert om te gebruiken in zijn films.

Chong is lang niet zo actief geweest als Cheech in de commerciële filmindustrie maar ook zeker noemenswaardig. Hij is niet de kant van de films opgegaan maar meer richting de kant van de series. Zijn meest bekende rol is als (hoe kan het ook anders) de uitgeleefde hippie Leo in “That 70’s Show“. Chong is meer actiever de kant op gegaan van het drugsleven als voorstander van het legaliseren van marihuana in Amerika. Naast voorstander van het legaliseren van marihuana in Amerika is hij ook een internetbedrijf gestart met zijn vrouw en zoon om marihuana attributen zoals een waterpijp te verkopen. Hiervoor heeft Chong 9 maanden in de gevangenis moeten zitten tussen 2003 en 2004.

De beide heren zijn in al die jaren na 1985 nog eenmaal bij elkaar gekomen in een aflevering van Southpark maar verder helaas niet meer. Er is een korte tijd wel sprake geweest van een reünie in de vorm van een film maar helaas is dit idee geschrapt.. vermoedelijk door dezelfde creatieve meningsverschillen als destijds. Of er ooit een reünie gaat komen tussen Cheech & Chong is niet zeker, ik hoop het wel. Hoe dan ook, we kunnen altijd genieten van hun zinloze stoner komedies die de heren gemaakt hebben, en natuurlijk van het werk van de mensen die ze geïnspireerd hebben zoals Kevin Smith.

Leuk wetenswaardigheidje: Cheech heeft zijn bijnaam te danken aan Cheecharone, een chicano lekkernij gemaakt van gefrituurde varkenshuid.