Carpenter Brut

Carpenter Brut -Trilogy Boek omslag Carpenter Brut -Trilogy
Pop, Dance, Electro
Caroline
2017
Jewelcase

Carpenter Brut is het geesteskind van de Fransman Franck Hueso. Over Franck zelf is weinig bekend daar hij het belangrijker vindt dat de aandacht naar zijn muziek gaat. Franck’s muziek is een combinatie van metal en synthwave/electro met een zware 80s retrosound. Die 80s invloeden komen vooral vanuit TV series en horrorfilms uit deze periode. Ook zijn er regelmatig referenties naar occulte thema’s. Het ontkomt je niet aan de films van John Carpenter te denken als je naar Carpenter Brut luistert.

Sinds 2012 is onder de naam Carpenter Brut een drietal EP’s uitgekomen, met de creatieve namen EP I, EP II en EP III (met respectievelijk 6, 6 en 6 tracks). Deze zijn in 2015 verzameld en heruitgebracht als Trilogy.

Een groot deel van de naamsbekendheid van Carpenter Brut is te danken aan het gebruik van zijn muziek voor een aantal games. Vooral The Crew en Hotline Miami 2 zorgden voor veel aandacht.

Een doorlopend thema in de muziek van Carpenter Brut is dat ze steeds bijna gemaakt lijken om onder een 80s film als soundtrack te worden gebruikt. Voor verschillende nummers zijn dan ook video’s gemaakt. Hier komt Franck’s voorliefde voor de jaren 80 en de B-film esthetiek nadrukkelijk om de hoek kijken. De clip voor Le Perv (NSFW!) is een ode aan de Italiaanse horrorfilms van weleer (tot aan VHS-stijl beeldkwaliteit toe).

Anarchy Road speelt met recentere ideeën uit The Road en The Walking Dead.

De clip voor Espace From Midwich Valley is een heuze short-film geinspireerd op HP Lovecraft’s Shadow over Innsmouth die eigenlijk smeekt om uitgewerkt te worden tot een volledige film.

Met Turbo Killer komt er wat grindhouse sci-fi aan bod middels een uitermate gelikte clip compleet met auto-achtervolging.

Franck en regisseur Seth Ickerman waren zo tevreden over deze film dat ze van deze clip ook echt een volledige film gaan maken. En de soundtrack zal het volgende volledige album van Carpenter Brut worden. Dit project zal Blood Machines gaan heten en werd gefinancierd met een kickstarter.

De meest recente video kwam samen uit met een live album, CARPENTERBRUTLIVE, in juni van dit jaar. Dit live album bestaat geheel uit live versies van nummers van zijn eerdere EP’s met een uitzondering. Voor zijn liveshows neemt Franck een gitarist en drummer mee (leden van de band Hacrid). Carpenter Brut sluit momenteel de liveshows gewoonlijk af met een stampende cover van Maniac (uit Flashdance). De bijbehorende clip (NSFW!) gebruikt dan ook veel beelden opgenomen tijdens concerten samen met beelden uit een tweetal slasher-films.

Eerder dit jaar kwam Carpenter Brut in Nederland langs in de Melkweg en op de Eurosonic en Roadburn festivals. Mocht je na het kijken van de clips benieuwd zijn, wees gerust! In 2018 keren ze terug met een nieuwe tour. In maart in zowel de Melkweg als de Effenaar. Op moment van schrijven zijn er voor beide shows nog kaarten te krijgen.