CAMERA Japan Festival filmprogramma bekend

Van 25 tot en met 29 september staan WORM en LantarenVenster in Rotterdam in het teken van de Japanse cinema met al weer de 14e editie van het CAMERA Japan Festival.

Het Camera Japan Festival, voor het eerst gehouden in 2006, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste festival op het gebied van de Japanse cultuur van de Benelux. Naast een uitgebreid filmprogramma beidt het Camera Japan Festival een uitgebreide mogelijkheid om je kennis te laten maken in de Japanse cultuur, met onder andere Tea Ceremony en Origami workshops en een optreden van Mutsumi Aragaki.

Het thema van deze 14e editie van het populaire festival is Youth. De nadruk ligt dan ook op films door jonge regisseurs en over jongeren.

Warm up

Op woensdag 24 september is er in WORM al een goede warm-up voor het festival met een optreden van WaqWaq Kingdom en een indrukwekkende debuutfilm van Asato Watanabe: A Dobugawa Dream.
In A Dobugawa Dream gaat de hikikomori Tatsumi, na jaren thuis gezeten hebben vol verdriet en onbegrip over de zelfmoord van klasgenoot, toch van huis en doolt hij door de straten, waar hij de zwerver Tsuchiro ontmoet.

Filmprogramma

Donderdag 25 september begint het festival dan echt, met niet alleen een gevarieerd filmprogramma, maar ook met vele nevenactiviteiten en workshops. Een paar van de hoogtepunten uit het programma zijn onder andere Vision, de nieuwe film van Naomi Kawase, Fly Me To The Saitama van Hideki Takeuchi, Melancholic van Seiji Tanaka. Ook de Sci-Fi HARD-CORE, met zwarte komedie, van Nobuhiro Yamashita en de geanimeerde Penguin Highway van Hiroyasu Ishida

Vision

De alom gelauwerde filmmaker Naomi Kawase (The Mourning Forest, Still the Water) keert terug naar CAMERA JAPAN met dit intrigerende verhaal over een Franse journalist, gespeeld door Juliette Binoche, die naar de bergen van Nara reist op zoek naar een zeldzame medicinale plant. Volgens de legende verschijnt deze plant, die ‘vision’ wordt genoemd, slechts eens per 997 jaar en bezit het de kracht om alle spirituele angsten en zwakheden van de mensheid op te lossen.

Fly Me To The Saitama

De inwoners van Tokio hebben over het algemeen weinig op met de inwoners van buurgemeente Saitama, en dat is geheel wederzijds. Mensen uit Tokio zien Saitamezen als lompe boeren, terwijl de Saitamezen op hun beurt Tokioërs juist zien als elitaire snobs. In dit vrolijke, kleurrijke en moderne sprookje, wordt de klassenstrijd tussen stadsbewoners en provincialen op scherpe maar liefdevolle wijze geparodieerd.

Melancholic

Kazuhiko, net afgestudeerd aan een van de topuniversiteiten in Japan, weet niet wat te doen met zijn leven en neemt daardoor een simpel baantje in een badhuis aan. Wanneer hij er echter achter komt dat de Yakuza het badhuis ‘s nachts gebruiken om hun vijanden een kopje kleiner te maken, neemt zijn leven een onverwachte wending. Melancholic combineert moeiteloos zwarte komedie, sociaal drama, spanning, actie en een eigenzinnig liefdesverhaal in een genre-overstijgende ervaring.

HARD-CORE

Vrienden Ukon en Ushiyama zijn twee loners met weinig geluk in het leven. Maar dan worden ze ingehuurd om een oude mijn te doorzoeken, en ook al vinden ze het beloofde goud niet, ze ontdekken wel een oude, nog werkende robot. En Robo, zoals ze hem noemen, blijkt al snel een trouwe kompaan te zijn die hen te hulp schiet in talloze situaties. Heerlijke zwarte komedie van Nobuhiro Yamashita (Linda Linda Linda), een van de voornaamste regisseurs van de hedendaagse Japanse cinema. Gebaseerd op de cultmanga Hard-Core Heisei Hell’s Bros.

Penguin Highway

Wanneer de tienjarige Aoyama een groep penguins ziet opduiken in zijn wijk, besluit hij uit te zoeken waar ze vandaan komen. Hij raakt al snel verwikkeld in een avontuur met moddermonsters en een mysterieuze jonge dame. Debuterend regisseur Hiroyasu Ishida, mede-oprichter van Studio Colorido, vergaarde in binnen- en buitenland veel lof voor dit beeldschoon geanimeerde sciencefictionavontuur over de magie van kind zijn.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit het uitgebreide filmprogramma van het CAMERA Japan Festival. Kijk voor het volledige programma op de site van CAMERA Japan.