BUTFF 2010

butff_2010B-Movie, Underground & Trash Film Festival 2010

“The Days of Future Passed” is het thema wat gekozen is voor al weer de vijfde editie van het Bredase B-Movie, Underground en Trash Film Festival, beter bekend als BUTFF. Vanaf 8 september tot 12 september staat een deel van Breda weer in het teken van films van allerlei soorten en maten, met evenals vorig jaar diverse gasten als Aaron Arendt en Mary McIlwain met hun film “The Diamonds of Metro Valley”, Clay Liford met zijn “Earthling”, Todd Berger met “The Scenesters”, Carlos Antanes met “Maximum Shame”, César del Álamo met Spaanse “MÍ”, Francesco Campinini met het Italiaanse “Il Solitario” en als hoofdgast niemand minder dan Jörg Buttgereit met onder andere “Captain Berlin VS Hitler”, “Schramm” en het controversiële “Nekromantik”.

Dit jaar werd het nog uitgebreider aangepakt dan vorig jaar met deze keer drie verschillende locaties waar men van de soms vreemde, soms hilarische, soms absurde of zelfs choquerende films kon genieten. Naast “de Boulevard” was dit jaar ook de “Nieuwe Veste” geheel in het teken van BUTFF.

Openingsavond

Het BUTFF werd dit jaar wederom geopend door Paul Hagenaars, die iedereen welkom heette en zijn dank uitte aan de gasten, vrijwilligers, sponsors en de fondsen die het festival mogelijk hebben gemaakt. Vervolgens was het woord aan Frank Schonewille met zijn feature length tips voor dit jaar, gevolgd door Nienke Korthof met informatie over de korte films, Marijke Hooghwinkel over het poëzie programma en als laatste Sjors van De Rebellenclub over de muzikale optredens. Na de opening kwam wethouder van Cultuur Mr. Willems met een korte toespraak over waarom het zo super is dat er een festival als het BUTFF in Breda is. Voor hem was er een act in elkaar gezet met een doodskist waar groen slijm uit kwam wanneer deze doorgezaagd werd. De openingsavond werd verder opgepakt met Diana Ozon die BUTFF waardige gedichten uit eigen werk voordroeg. De openingsfilm van BUTFF 2010 was “Cadavres”, een Canadese zwarte komedie waar het ene lijk na het andere komt. Een lekkere film om dit festival mee te openen. Aan het eind van de avond trad de band “Scotch” op. “Scotch” is een Italiaanse band met een mix van Folk, Balkan, Ska rock en een vleugje Celtic.

Donderdag: Het festival barst los

De donderdag werd geopend met de Indonesische horror “Keramat”. Een “Blair Witch Project” –achtige film waarin een groep filmmakers in het dodenrijk terecht komen. Een zeer leuke film als je je wat wilt gaan verdiepen in de Indonesische mythologie. De tweede film werd geïntroduceerd door Jörg Buttgereit. Zijn nieuwste project “Captain Berlin VS Hitler” werd gedraaid. Deze film was in eerste instantie niet als film bedoeld, maar als DVD voor de mensen die met het theaterstuk hebben mee gedaan. Echter was deze zo goed bewerkt dat Buttgereit heeft besloten om hem als DVD uit te brengen. De film is een registratie van het theaterstuk over de Duitse superheld Captain Berlin die het opneemt tegen Hitler. ’s Avonds is de film “Hysteria” vertoond. “Hysteria” is een “ghost-movie” uit Maleisië. Deze film gaat over een groep scholieren die voor de grap een geest op roepen. Op een gegeven moment worden de scholieren op vreemde wijze vermoord. Jammer genoeg zaten er op beide kopieën van de film haperingen. Voor diegenen die één van de andere films van het festival wilden zien in plaats van deze was er de mogelijkheid om hun kaartje om te ruilen bij de kassa. Deze dag waren er natuurlijk meer films aanwezig, films als “Frog”, “Earthling”, “Xenobites” en het eerste korte filmblok, met onder andere korte films als: “Beans”, “Date with a Chicken” en vele andere. Tijdens dit alles was er in de stad zelf een modeshow van Sini Vainio, een mode ontwerpster die voor haar kleding gebruik maakt van oude, meestal afgedankte kleding en voorwerpen die niet uit de modewereld komen. Tevens werd er in de stad de eerste BUT zombiefilm “Earman and the revenge of the zombie-chick-squad” opgenomen door regisseur Thijs van Gasteren. Deze korte film gaat over een ziek mannetje die vrouwen aanvalt en vervolgens een oor van hen afsnijdt. De slachtoffers komen echter weer tot leven en nemen wraak op hun aanvaller. ’s Avonds was er poëzie van Maja Jantar en Harry Zevenbergen, evenals verschillende performances door Akoustik Timbre Frekuency, Kristus Kut en Om Digideliga.

Vrijdag: Losser, Tits & Ass & Fetish

De vrijdag werd geopend met de studentenfilms. Hierin konden studenten een eigen gemaakte film opgeven met een prijs voor de winnende studentenfilm. De vrijdag was ook de dag dat het filmprogramma echt op gang kwam met het Japanse “Frog”, de soft-erotische persiflage op “I am Legend” genaamd “I am Virgin”, zeker een aanrader voor mannen die van een hoog “Tits & Ass”-gehalte houden en van gepierced en getatoeëerd vrouwelijk schoon. Ook kwamen er films als “Lifeforce”, de korte lovestory “You’re a stranger here” waarin de hoofdrolspeelster verliefd wordt op haar moordenaar, het Spaanse “MI”, een thriller over een vrouw met een Multiple Personality Disorder waar de ene persoonlijkheid wraak neemt op de andere. Vandaag was ook de wereldpremière van “The Diamonds of Metro Valley”, een film van Aaron Arendt en Mary McIlwain. Hierbij waren ook de regisseurs aanwezig om wat over hun creatie te vertellen en na de tijd nog wat vragen te beantwoorden. Met “The Diamonds of Metro Valley” worden we getrakteerd op een vreemde crime – noir film waarin we verschillende filmtechnieken voorbij zien komen. Een film die zeker de moeite waard is om een keer te bekijken, dat is, als je er tenminste aan weet te komen. Het gaat een beetje moeilijk worden om alle gedraaide films te noemen en te beschrijven, maar de bezoekers werden getrakteerd op een divers scala aan films, met waarschijnlijk voor ieder wel wat interessants. ’s Avonds was er in de Boulevard een gevarieerd programma met verschillende dichters, waaronder Bredaas eigen Mark Verver, evenals een performances van Mental Plastic Body Filler, een Bredase groep die verschillende invloeden van onder andere Ambient, Industrial, EBM en andere stroming van Dark Music combineren in hun experimentele optreden, gebaseerd op controle, restrictie, horror, angst en fysieke pijn in een kinky fetish setting.

Zaterdag: Geheel losgeslagen

Zaterdag was zoals gewoonlijk weer de drukste dag op het festival met ditmaal ook de bezoekers die geen vrij konden krijgen om het festival bij te wonen. Dit was ook de dag dat er bekend werd gemaakt wat nu eigenlijk de bedoeling was van de boksring die op het terrein van de Nieuwe Veste stond. Er vond een heus gevecht plaats tussen de leden van de groep dichters onder de naam DastrugistenDA, die het tegen elkaar opnamen door middel van poëzie in verschillende talen, onder begeleiding van een scheidsrechter. Dit “gevecht” was een spektakel om te zien. Later op de dag volgden er nog meer shorts met onder andere “You’re a stranger here”, “The Terrible Thing of ALPHA-9 en “Tinkermen”. Na deze shorts was het tijd voor de prijsuitreiking van de BUTFF Awards. De genomineerde films werden aangekondigd door Paul Hagenaars en Frank Schonewille en de genomineerde shorts werden door Nienke Korthof aangekondigd. De BUT Award voor “Beste Film” is gewonnen door “Earthling” van Clay Liford. “Earthling” is een film over een groep mensen die er achter komen dat zij eigenlijk geen mensen zijn, maar buitenaardse wezens die jaren geleden het lichaam van mensen hebben aangenomen. Wanneer er een atmosferische gebeurtenis plaats vindt gaan zij op zoek naar hun ware identiteit en naar hun werkelijke afkomst. De BUT Award voor “Beste Short” werd gewonnen door de animatie “The Terrible Thing of ALPHA-9” waarin een bountyhunter met zijn ruimteschip landt op ALPHA-9 om het monster wat daar leeft te doden. Dit gaat echter niet zo gemakkelijk als dat de bountyhunter had gehoopt. ’s Avonds was het de beurt aan de films “Hole in the Ground” over een jongen genaamd Zack, die geen emoties lijkt te tonen, behalve als hij met zijn camera aan het filmen is. Deze film werd gevolg door de nu al controversiële “L.A. Zombie” van Bruce La Bruce. Deze film is eerder op het Australische Melbourne Film Festival gebanned, omdat deze te controversieel zou zijn. In plaats van een normale zombie film heeft La Bruce een homo-sexuele zombie film geproduceerd, waarbij de hoofdrolspeler François Sagat het zombievirus verspreidt door de slachtoffers in hun wonden te penetreren. De avond werd in de Boulevard afgesloten met verschillende optredens van onder andere HEXPEROS, Silencio de Metem en Ybrid.

Zondag: De laatste dag, ontbijt en meer

Zondag was er de mogelijkheid om te ontbijten met een vertoning van “Keramat”, voorafgegaan door een herhalingsoptreden van DasrugistenDA. Ondertussen was in de Nieuwe Veste het filmprogramma al weer van start gegaan met “Caller ID”, een cyber-punk van Eric Zimmerman over psychopathologie en het beheersen van de menselijke psyche. Een sterk staaltje aan cyber-punk die je ook nog eens aan het denken zet over al het onderzoek wat er naar de menselijke psyche wordt gedaan. Na “Caller ID” was het tijd voor een korte filmblok speciaal voor de kinderen, met films die gemaakt waren voor de kinderen of zelfs door kinderen. Persoonlijk vond ik niet dat alle films even geschikt waren voor alle kinderen vanwege het niveau van het geweld wat er in zat. Gelukkig waren hier ook de ouders bij aanwezig en werd er vooraf door Nienke Korthof gewaarschuwd welke niet helemaal geschikt waren voor de jongsten aanwezig. Tijdens dit filmblok werd ook de film “Alice in Movieland” vertoond. Deze film is tijdens een eerdere BUTFF Workshop gemaakt met zowel kinderen als volwassenen. Ter afsluiting werden op de zondag de winnende films, ofwel “ Earthling” en “The Terrible Thing of ALPHA-9” nogmaals gedraaid.

BUTFF 2010 weer geslaagd

Naast het reguliere filmprogramma was er evenals voorgaande jaren elke dag om 20.00 uur weer via internet te genieten van BUT TV, met daar onder andere interviews met de verschillende regisseurs.

Tijdens het BUTFF worden er meer films vertoond dan hier in dit schrijven zijn genoemd, maar het is gewoon onmogelijk om bij elke film aanwezig te zijn. Het wordt dan ook aangeraden om goed te kijken naar welke films je wilt zien. Er worden dan ook in drie verschillende zalen films gedraaid, zodat het wel onmogelijk wordt om alles te zien.

Ondanks een paar storingen op het gebied van apparatuur en daardoor een paar vertragingen was het een geslaagd filmfestival, waar naast films er een leuke afwisseling van evenementen was die in het thema van BUTFF passen. Tevens lopen er tijdens het festival ook veel regisseurs rond waardoor je in gesprek kunt gaan met Clay Liford, Jörg Buttgereit of een Aaron Arendt.

De oplettende lezer is het al opgevallen dat dit jaar het verslag niet door Frank geschreven is. Frank is dit jaar anders betrokken geweest bij het BUTFF. Hij is mede-organisator en is onder andere verantwoordelijk geweest voor de feature lenghts. Daarnaast was Frank dagelijks te zien als host en interviewer bij BUT TV. Als je een goede sfeer impressie van BUTFF wilt hebben dan kan ik aanraden om een aantal afleveringen hiervan te kijken. Naast e goede sfeer zien we ook een geheel andere kant van Frank. Hier op Top of the Flops is hij schrijver, daar een losgeslagen presentator.

Ter afsluiting wil ik nog even zeggen dat het BUTFF van alle markten thuis is, zolang het maar geen Mainstream is. Een geweldig festival voor liefhebbers van de verschillende genres die tijdens dit festival aan bod komen. Natuurlijk is dit festival voor de mensen die van aparte films houden zeker een aanrader!

Met dank aan Martijn Stadhouders voor de fotografie