BUTFF 2008

butff08
Van 18 tot en met 21 september 2008 was Breda de plek van het B-Movies, Underground en Trash Film Festival. Voor al je obscuurdere en trash behoeften op het gebied van film en optredens moest je hier zijn.  Dit jaar werd het festival uitgebreid met het Chasse Cinema als tweede locatie. Tevens was dit ook het jaar waarbij zeer duidelijk ook muziek een hoofdrol speelde. Zoals we van het BUTFF gewend zijn, was er weer een scala aan interessante gasten. Ditmaal waren dit Christian Viel van Recon 2020, Recon 2022, Recon 2023 en Deaden, Javi Camino van !Maldito Bastardo!, Adam Wingard van Pop Skull, Cyrus Frisch van Blackwater Fever en Ziekenhuis Shot en Robert Pratten van Mindflesh.

Het festival werd op de donderdag geopend met de film La Creme in het Electon met als openingsact Gary Lucas die met de gitaar zijn film Monsters from the ID begeleidt. Deze openingsact is een aaneenschakeling van filmbeelden waarbij het gitaarwerk van Gary Lucas opgaat in de reeds bestaande soundtrack of compleet wat nieuws creëert. Deze openingsact kwam zo nu en dan wat te gemaakt over maar was zeer zeker de moeite waard.

De vrijdag ging verder met de Europese premières van The Period, Closet Space, Night Filty en Clay. Daarnaast waren er Nederlands premières van Otto, or up with Dead People, Recon 2020, Blood Car, Mindflesh en !Maldito Bastardo! Recon 2020, Mindflesh en Maldito Bastardo! werden ingeleid door de regisseur van het werk en werden na afloop omgezet in een Q&A. Deze introductie door de regisseur en de Q&A nadien is een traditie die we inmiddels van het BUTFF gewend zijn en wat telkens weer zeer gewaardeerd wordt. We krijgen van de makers zo zelf de inzichten wat zij met deze films bedoelen en zo nu en dan erg leuke trivialiteiten te horen die we anderzijds nooit zouden weten. Naast deze films kon de festivalganger genieten van de acts van Hans Zimmerman die de kijkers kennis liet maken met slechte magie, Rene SG met artspeedrock, Titmachine met een avant-garage sound en als topper Carnival of Hellucinations die een cabaret/circus show neerzetten die BUTFF waardig is.

Zaterdag hadden we naast enkele herhalingen van films van vrijdag de wereldpremière van Ziekenhuis Shot, de Europese première van Sea Of Dust en de Nederlandse premières van Recon 2022 en Pop Skull. Deze laatste twee werden ingeleid door de makers met een Q&A sessie nadien. De zaterdag was tevens de dag van het korte filmprogramma wat dit jaar voor het eerst op het BUTFF gedaan werd. In dit korte filmprogramma werden we getrakteerd op horror, animatie en sci-fi die allen stuk voor stuk BUTFF waardig zijn. De zaterdag acts bestonden uit Batrider uit Nieuw Zeeland die omschreven kan worden als core, de one-man-noise-band Belch die allerlei disharmonische klanken op het publiek afvuurde en als afsluiter Erecto; een electroband vergelijkbaar met Bauhaus en Joy Division die het BUTFF ophitste met broeierige nummers.

Zondag; de laatste dag is een dag van herhalingen in het Electon met als bijzonderheid de pre-preview van Recon 2023 en de Nederlandse premiere van Deaden; ingeleid en uitgeleid door Christian Viel.  Naast de herhaalde films van de voorgaande dagen kon de kijker genieten van twee jaren 70 exploitation films in de vorm van Wonder Woman en Invasion of the BEE-Girls.

Naast de vele premières die BUTFF dit jaar de kijker op wist te trakteren was er ook een scala aan andere interessante films en een rode draad door het gehele festival. De rode draad die door deze derde editie van het BUTFF heen liep was het werk van David Cronenberg. We konden in het Electon en Chasse Cinema genieten van Shivers, The Brood, eXistenZ, Videodrome en Scanners van Cronenberg. Cronenberg is voor het festival een man die cult in en uitademt en niet prat gaat voor de verleidingen van Hollywood waar vele cultregisseurs aan ten prooi zijn gevallen. We hebben verder nog kunnen genieten van een expositie van Claudia Reinhardt en Ichiba Daisuke. Als klap op de vuurpijl  is er een ware jaren 70 sexbioscoop nagebouwd tijdens het festival. Deze is tijdens het gehele festival erg goed bezocht en heeft veel reacties teweeg gebracht bij de bezoekers.

2008 was het jaar van de derde editie van het BUTFF, de tweede maal dat ik hier aanwezig was. Het festival is helaas minder goed bezocht dan het voorgaande jaar dit omdat er tegelijkertijd een muziekfestival plaatsvond in Breda. Het festival is echter wel groter dan de voorgaande jaren en met meer interessante gasten  en films. De zaken naast de films zijn dit jaar ook meer en diverser dan voorgaande jaren. BUTFF onderscheid zich in deze van andere festivals door zich niet alleen op films te richten maar ook performances mee te nemen. Dit geeft het festival een extra dimensie die bij andere festivals niet te vinden is. De bezoekers waren enthousiast, de gasten vonden het geheel geweldig en ook voor de organisatie was het wederom een goed jaar. Het was door de goede organisatie voor de vrijwilligers dit jaar een stuk minder stress, behalve voor Paul (festivaleigenaar) die veel heeft moeten wisselen tijdens de voorstellingen tussen PAL, NTSC, DVD, Blu-ray en Digi Beta of Beta SP.

Naast het feit dat het festival steeds groter en professioneler wordt heeft het nog steeds de trash uitstraling die het naar mijn mening moet hebben. Het Electon is een soort van grote loods waar het leeuwendeel van het festival zich afspeelt. Op weg naar de kleine filmzaal loop je achter de coulissen van deze loods waar je bouwmaterialen ziet liggen, instrumenten en allerlei andere zaken. Dit geeft het festival een sfeer mee die niet na te maken is. Tel daar ook bij op dat de sfeer die de organisatie en de medewerkers er aan toevoegen er eentje van vriendelijkheid is en van een warm ,welkom en je weet dat je goed zit bij dit festival als liefhebber van de apartere films. Op het moment van binnenkomen is het voor mij als een soort van thuiskomen. De organisatie, de gasten, de bezoekers en alle andere aanwezigen zijn hier met een zelfde doel, een zelfde passie en een zelfde gevoel. Bij welke categorie je ook hoort (bezoeker, gast e.d.), je hoort bij de BUTFF familie!