BUT Film Festival viert haar 10 jarig jubileum

Poster_BUTFF2015Vanaf woensdag 2 september 2015 staat Breda in het teken van deze speciale editie van het B-Movie, Underground & Trash Film Festival, ofwel het BUTFF. 2015 is het jaar dat het BUT Film Festival voor de 10de keer gehouden wordt en dat is dus reden voor een feestje!

Net als elk jaar heeft ook deze speciale editie van het festival een thema. Dit keer is gekozen voor “The Forbidden”. BUT neemt je mee naar het soort films die je vroeger niet mocht zien, maar waar je ’s nachts stiekem voor uit bed kroop om deze toch te kunnen kijken, terwijl je ouders al in bed lagen.

Het BUT Film Festival probeert in te spelen op het gat in het Nederlandse aanbod qua horror. De oprichters van het BUTFF vinden dat horror in Nederland nog steeds onderbelicht wordt in de Nederlandse bioscopen en festivals. Dit is dan ook de reden dat er tijdens dit jubileum veel horror vertoond zal worden. Er zijn met name veel Duitse en Scandinavische juweeltjes in het programma opgenomen. Zo staat onder andere A God Without A Universe, de nieuwste film van Deense Underground-regisseur Kaspar Juhl op het programma. Juhl zal tevens te gast zijn op het festival. Marian Dora, pseudoniem van een zeer eigenzinnige Duitse filmkunstenaar zal tijdens deze jubileum editie ook te gast zijn. Dora zal dit jaar de BUTFF Groundbreaker Award in ontvangst nemen en tevens zijn nieuwe werk Carcinoma vertonen.

Om het jubileum van het BUTFF goed te vieren zal er tijdens het festival op de locatie Brandpunt(Reigersstraat 16, Breda) een speciaal Shorts programma worden vertoond. Hierin is een selectie gemaakt van de beste shorts van 10 jaar BUT Film Festival. Dat de zalen waarin de Shorts vertoond werden meestal uitverkocht waren is niet zonder reden. Door de creativiteit en diversiteit waren deze blokken de beste manier om de volledige BUT Experience te ervaren!

Tjidens het festival is er speciaal voor de bezoekers van boven de 18 een gedurfde selectie films tijdens het retrospectief van Willem van Batenburg. Met films als Pruimenbloessem (1982) en ‘nSchot in de Roos (1983) was Van Batenburg de eerste regisseur die een verhaallijn aanbracht in de recht-toe-recht-aan porno film. Van Batenburg zal zelf zijn films introduceren en een lezing geven over zijn ervaringen in dit spannende genre.

Zoals gewend is er natuurlijk ook weer voldoende aandacht voor het muziekprogramma. Dit jaar is het een programma van uitersten; van de Black Metal Friday tot de oor-vriendelijke Silent Noise op zaterdag. Op donderdag is er in samenwerking met het POB (Pop Organisatie Breda) een avond met BUT-waardige bands. Verder zijn er ook weer dichters en performers, een 3D Horror Experience, de kinder-zondagmiddag, de Poëzie-bus, Freaky Saturday met House of Wax en exposities van vier kunstcollectieven, waaronder het Groningse WOOF Magazine (het meest sleazy magazine uit Nederland).

Voor de mensen die niet kunnen wachten tot het festival is er op zaterdag 29 augustus de Pre-opening van het BUTFF bij Brandpunt, met een optreden van Herry Merry en een expositie met het Franse Zeefdruk-collectief Le Dernier Cri.

Het BUT Film Festival zal plaats vinden in de Nieuwe Veste in Breda.