BUT Film Festival 2013, de openingsdag

BUT2013_opbouwen_frontEindelijk is het weer zover.
B-movie Underground en Trash FilmFestival gaat woensdag 4 september om 8 uur ‘s avonds van start. Natuurlijk houden de BUTFF directeur en de onBUTsman u ook dit jaar op de hoogte.

Op het binnenplein van de Nieuwe Veste is het een drukte van jewelste. Mensen zigzaggen kriskrassend beladen met dozen en kratten door elkaar. Het lijkt op het eerste gezicht een wanordelijke bende maar aan het einde van de dag staat er duidelijk en herkenbaar een bar.

Overduidelijk is het plein van de Nieuwe Veste tijdens het BUT FilmFestival het leukste plein van Breda.  Eenmaal binnen wil je niet meer weg.
Nog voor de koffie arriveert Debbie Rochon een van de gasten van dit jaar. Gevierd actrice en meerdere malen uitgeroepen tot screamqueen van het jaar. Ze heeft in meer dan 200 films gespeeld en is een actrice die zo van de straat is geplukt vanwege haar spontaan in het oog springende indrukwekkende kwaliteiten. Als de directeur van het BUTFF aan komt zetten in een T-shirt van “Zombies from outer space” roept ze “Is it your film?” wijzend naar de afbeelding op het shirt. Ze wordt echter meteen terecht gewezen met “ik kan toch op mijn eigen festival niet mijn eigen film gaan vertonen!”.

 

Het is jammer dat we een van onze voornaamste gasten dit jaar niet kunnen verwelkomen. Albert Pyun krijgt enige weken voor het festival een aanval van Multiple Sclerose een zenuwziekte waarvan je moeilijk of niet meer herstelt. Hij heeft vrijwel al zijn film werkzaamheden moeten stoppen en het is nog maar de vraag of hij deze nog kan hervatten. Vanzelfsprekend is het voor Albert Pyun zelf de grootste tegenvaller wat hem is overkomen. Ben je de ene dag nog lekker aan het werk, een dag later zit je in een rolstoel. Uit het contact met hem bleek dat hij samen met zijn vrouw naar het festival toe leefde. We wensen hem alle sterkte en een voorspoedig herstel.

Zoals gewoonlijk kan het publiek een gebruikelijk spetterende openingsact verwachten. De hoofdfilm is “The 25th Reich”. Afsluitend de performance van Deadcell. Komt dat allen zien.