Bottom Live: de Theatershows

bottom_live_posterBottom – Het is grof, banaal, seksistisch, gewelddadig, puberaal en ronduit fantastisch. Het is een platte soort humor dat lang niet door iedereen gewaardeerd zal worden, maar de serie pretendeert ook niet meer te zijn dan de laagste vorm van entertainment wat de BBC ooit uitgezonden heeft.

De focus ligt het miserabele leven van Richie (Rik Mayall) en Eddie (Adrian Edmondson), die samen wonen in een smerig flatje ergens in Hammersmith, Londen. Richie is kansloze maagd met een illusie van grootsheid die meer dan eens op een vernederende manier het onderspit moet delven. Eddie is een gewelddadige alcoholist en charlatan. Hij is niet zo heel snugger en gaat vaak mee in Richie’s absurde plannetjes, al was het alleen al om te zien hoe het mis zal gaan. Met deze formule zijn er nog drie series op tv verschenen tussen 1991 en 1995.

Het succes van de serie gepaard met het feit dat de afleveringen voor een live publiek werden opgenomen maakte de stap naar het theater vrij gemakkelijk. Deze shows draaide nu alleen om het duo Richie en Eddie en plaatst ze in situaties die in de serie nooit aan bod zijn gekomen. Daarbij waren de censuur regels bij de BBC strenger dan op het podium, waar ook grof gebruik van gemaakt is. Als gevolg daarvan ligt de kijkwijzer voor deze shows op 18+ ten opzichte van de 15+ voor de tv serie. Uiteindelijk zijn er tussen 1993 en 2003 vijf zeer populaire theatertours geweest in het Verenigd koninkrijk. Van elke theatertour is een live DVD opgenomen, wat echt een must is voor de echte fans.

De eerste theatershow ‘Bottom Live’ (1993) werd opgenomen in the Mayflower Theatre in Southampton. Richie en Eddie komen thuis na een nacht opgesloten te hebben gezeten in hun stamcafe ‘the Lamb ‘n Flag’. Na dat de twee een schamel excuus voor een ontbijt hebben gehad vinden ze twee dingen bij post: een brief en mysterieuze doos, beide bestemd voor Richie.  De doos bevat een opblaaspop die hij in het geniep besteld heeft en nu moet hij Eddie de deur uit zien te werken om met zijn nieuwe speeltje te spelen. Eddie heeft ondertussen de brief al gelezen en weet dat Richie 15.000 pond erft, wat hij maar wat graag in handen wil krijgen.

Na het succes van Bottom Live volgt twee jaar later ‘Bottom Live: The Big Number Two Tour’ welke gefilmd werd in New Theatre te Oxford. We treffen het duo in hun flat en Richie is op van de zenuwen, want de koningin komt langs. Eddie, in zijn eeuwige staat van dronkenschap, blijft dit echter steeds vergeten. Richie heeft zich al helemaal voorbereid op bezoek en ze hebben zelfs vuurwerk klaar staan om haar te onthalen, wat natuurlijk helemaal mis gaat.

Bottom Live 3: Hooligan’s Island’ -opgenomen in Bristol Hippodrome- plaatst de twee op een onbewoond eiland. Ze zijn hier beland na een wilde nacht van drugs en achtervolgingen waardoor ze op een cruiseschip eindigde, wat desastreus eindigde. Het leven op  het eiland is niet makkelijk: Richie loopt een voedselvergiftiging op, Eddie is zelfs op een onbewoond eiland continue dronken en tot overmaat van ramp blijken de fransen hier ook nog eens hun kernproeven te doen.

Bottom Live 2001: An Arse Oddity’ kwam vier jaar later pas. Dit had te maken met het Quad ongeluk dat Rik Mayall in 1998 kreeg. Er is zelfs sprake van geweest dat Mayall nooit meer acteren zou. Dit was gelukkig niet het geval, maar de gevolgen van de hersenschade waren wel te merken. Ironisch genoeg leidde dit juist tot extra hilariteit.  In deze show bevinden Richie en Eddie zich wederom op een eiland. Dit keer speelt zich een show in een show af wanneer Richie en Eddie in een poging om eerder bij de bar te zijn in de pauze dan het publiek ineens in een mysterieuze kelder vallen waar ze niet uit kunnen.

De laatste live show was in 2003 en werdt de ‘Bottom Live: Weapons Grade Y-Fronts Tour’ genoemd. In deze show heeft Eddie zich al dagen verschanst op de pot en weigert Richie binnen te laten. Als Richie dan eenmaal toch binnen weet te komen, blijkt de pot omgebouwd te zijn tot een laboratorium waar hij verschillende vreemde uitvinden gedaan heeft. Één van de uitvindingen is een tijdmachine en je raadt het al, die werkt voor geen meter.

De liveshows van Bottom zijn echt een must voor de echte fans van chaotische platvloerse humor. Rik en Ade hebben hun vak als comedianten tot een kunst verheven en het is duidelijk te zien met hoeveel plezier ze samen op het podium staan. De shows zijn vol vuur vanaf het moment dat doek op gaat totdat het doek weer valt. En uiteraard zijn alle fouten er in gelaten, wat alleen maar toegevoegde waarde geeft aan de hilariteit. Want wanneer Richie zijn teksten weer eens vergeet, dan kan Eddie het niet laten om daar de draak mee te steken. Zelfs het publiek krijgt het zwaar te verduren, soms zelfs door hun eigen toedoen. In de laatste twee shows is het jammer genoeg duidelijk te zien dat Mayall niet helemaal de oude is aan hoe vaak hij struikelt over zijn woorden en zijn teksten vergeet. De echte Bottom fans zullen zich daar niet aan ergeren: zij respecteren Rik er alleen maar meer om.