Bone: The Complete Cartoon Epic in One Volume

Bone: The Complete Cartoon Epic in One Volume Boek omslag Bone: The Complete Cartoon Epic in One Volume
Bone
Jeff Smith
Fantasy, Comedy
Cartoon Books, Image Comics
2004
Softcover, Trade Paperback, Hardcover
1332
Jeff Smith
55

Phoney Bone is altijd uit op winst op de meest geniepige manier mogelijk, maar zijn laatste plan om burgermeester te worden van Boneville heeft de stad tegen hem gekeerd. Samen met zijn neefjes Fone Bone en Smiley Bone moet hij de stad ontvluchten. Een horde sprinkhanen die ze onderweg tegenkomen zorgt ervoor dat de neefjes elkaar kwijt raken en afzonderlijk van elkaar in een mysterieuze vallei terecht komen. Hier komen ze in contact met de jongedame Thorn die ze onder haar hoede neemt en ze een dak geeft in het huis wat ze samen met haar oma Rose “Gran’ma” Ben deelt.

In de vallei is er rumoer wat te maken heeft met de komst van de Bone’s. De Rat Creatures ,die langere tijd rustig zijn geweest, veroorzaken weer heibel en ook worden er weer draken gezien. De Bone’s lijken in het middelpunt van deze onrust te staan tezamen met Thorn en haar grootmoeder. Ook barkeeper Lucius lijkt meer te weten dan hij aanvankelijk wil laten zien. Kingdok, de koning van de Rat Creatures en onderdaan van de Hooded One, gaat de aanval aan op de Bone’s. Zij hebben een rol in een voorspelling aangaande de Lord of the Locusts, een eeuwenoude kwade godheid die de wereld in verderf wil laten vervallen. De Bone’s worden in een avontuur geslingerd waarbij het lot van de hele vallei op het spel staat.

Als dit geen goede basis is voor een goede fantasy dan weet ik het niet meer. Het geheel schreeuwt gewoon Lord of the Rings. Niet vreemd natuurlijk als je weet dat Jeff Smith, de schrijver en tekenaar van Bone zich hierdoor heeft laten inspireren. Ook Star Wars noemt hij een grote inspiratie. Bone is echter geen complete rip-off, maar een op zichzelf staand krachtig verhaal. Dit is namelijk een 1332 pagina’s tellende Graphic Novel die niet alleen een Dark Fantasy is, maar ook een Comedy. Gericht op jongeren en jong volwassenen. Vooral onder die laatste groep heeft Bone ontzettend veel succes gehad waarbij deze zelfs mede verantwoordelijk is geweest voor de cult status die deze graphic novel heeft.

Jeff Smith had al een succesvolle animatie studio maar hier haalde hij niet de energie uit die hij wilde. Het was Frank Miller’s The Dark Knight Returns en Art Spiegelman’s Maus die hem ervan overtuigde dat het mogelijk was om een succesvolle graphic novel neer te zetten als deze maar een begin, midden en einde had. Hij begon zijn eigen bedrijf; Cartoon Books en gaf volledig zelfstandig de eerst Bone uit. Zonder te hinten wat zijn intentie was heeft hij de eerste 19 delen via zijn eigen studio uitgegeven. Dit echter volledig in eigen beheer te doen bleek te veel te zijn. Hij betrok op een gegeven moment zijn vrouw erbij en heeft ook het besluit genomen om met Image in zee te gaan voor de verder publicatie. De delen 20 tot en met 28 werden via deze weg uitgegeven om vanaf nummer 29 tot en met het laatste deel 55 weer in eigen beheer uit te geven. Bone werd opgesplitst in 9 delen, hoofdstukken zeg maar wat tezamen een 1000 plus pagina’s tellend verhaal opleverde. De mix van fantasy en humor bleek een succes te zijn die alle leeftijdsgroepen aan wist te spreken, alhoewel het duistere tintje toch regelmatig wel de boventoon vierde.

Deze mix van humor en fantasy zie je ook terug in de stijl van de art. Smith heeft heel bewust gekozen om Bone als een black & white comic uit te geven. Op deze manier kon hij namelijk het juist contrast aan de verhalen geven die hij voor ogen had. Daarnaast is er nog het verschil in stijl van de Bone’s en de rest. De drie Bone’s zijn ‘simpele’ cartoon karakters met grote neuzen en ‘weinig’ detail op de gezichtsuitdrukkingen na. Smith heeft zich hiervoor laten inspireren door onder andere Dagobert en Donald Duck. De oplettende lezer herkent zelfs meerdere karaktertrekjes van Dagobert in Phoney Bone. De rest van de personages in Bone lijken dan weer uit een veel serieuzere fantasy te komen en zijn menselijk. We hebben naast deze mensen ook nog de Rat Creatures, een wandelend blad, draken en een reusachtige mountain lion. Al deze karakters zijn niet al te serieus getekend, om zo ook de humoristische kant te kunnen belichten, maar het contrast is wel enorm te noemen. Ondanks de verschillen tussen de Bone’s en de ‘rest’ van de wereld is dit nergens een issue of wordt dit onder de aandacht gebracht. De Bone’s zijn gewoon onderdeel van de wereld, ongeacht hoe ze eruit zien.

Bone is met 55 delen een serie die van 1991 tot en met 2004 heeft gelopen om vervolgens in diverse bundels heruitgegeven te zijn. Leuk en belangrijk detail is dat er twee enorm verschillende en gave bundels te verkrijgen zijn. Aan de ene kant de zwart wit bundel zoals Jeff Smith het verhaal oorspronkelijk bedoelt heeft en anderzijds de bundel in kleur. Art Spiegelman van Maus heeft Jeff overtuigd om Bone ook in kleur uit te geven. Dit was voor hem motivatie genoeg om dit te doen. Beide versies zijn goed verkrijgbaar en hebben zo hun charme. Ik heb zelf voor de zwart wit versie gekozen omdat dit naar mijn mening ‘het origineel’ is, maar de ingekleurde versie is ook prachtig en staat op zich. Heb je Bone nog niet en weet je niet welke je wilt hebben dan heb ik helaas geen passend antwoord voor je. Beide valt wat voor te zeggen namelijk.

Dat Bone een must is voor comic liefhebbers mag een feit genoemd worden. Deze reeks heeft meerder prijzen in de wacht gesleept en komt terecht in menig lijst van beste graphic novels aller tijden voor. Bone is wat mij betreft een meesterwerk door alle verschillende elementen die hier zo goed in samen komen. Het epische verhaal, de humor en de daarbij behorende tekenstijlen van de karakters. Dit alles lijkt in eerste instantie geen succes te kunnen zijn, maar na de eerste paar pagina’s wordt je in het verhaal gezogen om het met moeite weg te leggen. 1332 pagina’s is echt te veel om in één ruk uit te lezen, maar als het had gekund..